• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 3 °C

Sebahat Tuncel: Beyaz Türkler de bize oy verecek

Sebahat Tuncel: Beyaz Türkler de bize oy verecek
HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel: Gerçek bir kitle partisi kuruyoruz. İçinde Kürt, Türk, Laz, Çerkez, Alevi, laik, dindar, Ermeni, çevreci, herkes var.

HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, "Gezi'den bize yeni bir siyaset zemini çıktı. Türkiye adalet, eşitlik, demokrasi istiyor. Bunu kimin örgütleyeceği sorunu vardı. Biz HDP olarak bunu örgütlemeye adayız. Beyaz Türkler de bize oy verecek çünkü gerçek seküler parti biz olacağız" dedi. 

Radikal'den Şirin Payzın'a konuşan Tuncel, "Gerçek bir kitle partisi kuruyoruz. İçinde Kürt, Türk, Laz, Çerkez, Alevi, laik, dindar, Ermeni, çevreci, herkes var" ifadelerini kullandı. 

Sebahat Tuncel'in açıklamaları şöyle:

BDP’liler HDP’ye katılıyor. Nasıl işleyecek bu süreç?

Aslında yeni gelişen bir durum değil bu. 2011 seçimleri sonrası Emek Demokrasi Özgürlük Bloku olarak hareketi büyütme kararı almıştık. O güne kadar çatı partisi denemeleri hep başarısızlıkla sonuçlandı. Biz kongre yapalım dedik. Çok farklı grupları bir araya getirip aynı yolda yürüyebilir miyiz diye. Kongre deneyimimizden çok önemli şeyler öğrendik. Feministler, sosyalistler, liberaller, demokratlar, dindarlar, Ermeniler, Çerkezler, Lazlar yani bütün renkler var bizim bünyemizde. Şunu fark ettik. Toplumun birbiriyle tanışması ve müzakere etmesine ihtiyaç var. Yeni bir siyaset türüne ihtiyaç var. Toplumsal olanı siyasal, siyasal olanı toplumsallaştıralım diye baktık. Bizimle birlikte olmak isteyen bütün grupların kimliğini de koruyarak ortak mücadele alanını büyütelim istedik. Ayrıştığımız noktaları değil ortak noktalarımızı büyüterek gidelim istiyoruz. HDP böyle bir parti olacak.

BDP çatısı altında olamaz mıydı bütün bunlar?

Bu birliktelikte BDP de katılımcımız, birleşenimiz. BDP çatısı altında olmak yerine BDP’yi de içimize katarak yeni bir birliktelik yaratmaya çabalıyoruz.

Bunda BDP’nin sadece Kürtlerin partisi olarak algılanmasının da rolü var mı?

Kürtlerin özgürlük, eşitlik, adalet, demokrasi mücadelesi ile Türkiye halklarının eşitlik ve özgürlük mücadelesini birlikte örgütlemeye çalışıyoruz. Birlikte kurtuluşu ifade eden bir proje HDP. Yani ne sadece Kürtlerin ne sadece Türklerin kurtuluşunu simgeliyor. Türkiye de bugüne kadar sol güçler Kürtlerle dayanışma içerisinde oldu ama ortak bir gelecek konusunda ortak bir program ve çatı altında birlikte yol yürümediler. Sadece dayanışma şeklinde oldu. Şimdi dayanışmadan buluşmaya, aynı çatı altında toplanmaya hazırlanıyoruz.

Yani Türkiye’nin ihtiyacı olan sol partiyi kuruyorsunuz?

Gerçek bir kitle partisi kuruyoruz. İçinde Kürt, Türk, Laz, Çerkez, Alevi, laik, dindar, Ermeni, çevreci, herkes var. Çünkü bütün bu grupların sorunu ortak. Demokrasi ve özgürlük yok. Ayrıca onlarla birlikte yürüdükçe onların sorunlarını daha da içselleştiriyoruz.

BDP kitle partisi olamadı eleştirilerine katılıyor musunuz?

BDP’nin politikalarını daha çok Kürtler benimsedi. Kürtler sahip çıktı, destekledi. HDP’ye ise farklı kimliklerin, inanışların, demokratik mücadele ortaya koyan herkesin sahip çıkmasını istiyoruz. BDP’nin parti programında aslında bütün Türkiye’nin meselelerine çözüm vardır ama algılanması öyle olmadı. HDP, BDP’nin cesur biçimde öne çıkardığı demokrasi mücadelesini devam ettirecek ama bununla birlikte Türkiye’nin dört bir yanındaki işçinin, emekçinin, dindarların, Alevilerin, kadınların, ekolojistlerin hakkını arayacak siyaset yapacak. Biz onlar adına bir şeyler söyleyince Türkiye partisi olamıyoruz. Ancak onlara HDP içinde siyaset yapma alanı açarsak Türkiye partisi olabileceğiz. Seçim dönemindeki bütün saldırılara rağmen Karadeniz’de, İç Anadolu’da olmak için ısrarımız bu yüzdendi.

Peki katılma süreci nasıl işleyecek? BDP’li belediyeler HDP’li mi olacak?

Milletvekili arkadaşlarımızla toplantı yaptık. Perşembe günü bütün birleşenlerimizle yaptığımız toplantıda yeniden yapılanma kararı aldık. HDP’yi sıfırdan yeniden kurgulayacağız. Yani biz her şeye yeniden başlıyoruz. BDP’nin bugüne kadar ortaya çıkardığı bütün kazanımları; eş başkanlık sistemi kadın hareketi, ekolojik hareket gibi güçlü birikimleri koruyarak ama bunlara yenilerini katarak yola devam edeceğiz.

Belediyeler?

Belediyeler meselesini daha karara bağlamadık. Bu süreçte BDP de kendisini yeniden yapılandıracak.

Selahattin Demirtaş kongreye gittiğinde BDP‘nin feshi kararı çıkmayacak öyle mi?

Başka bir yapılanma çıkacak diye tartışıyoruz. Parlamentoda sadece HDP olarak var olacağız ama parti yönetiminde illa BDP’li milletvekilleri olmayacak yeni katılanlar da parti yönetiminde söz sahibi olacaklar. Zaten kongre yapacağız. HDP kongresinde eş başkanlar da dahil bütün parti yönetimini , içeriğini yeniden değerlendireceğiz.

Devamı için...

  • Yorumlar 22
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89