• BIST 9548.09
  • Altın 2499.47
  • Dolar 32.4922
  • Euro 34.5731
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 6 °C

Savcıyı götürmeyen jandarmaya soruşturma

Savcıyı götürmeyen jandarmaya soruşturma
Ceylan Önkol olayında, Lice Cumhuriyet Savcısını "güvenlik" gerekçesiyle olay yerine götürmeyen jandarma görevlilerine soruşturma başlatıldı.

Diyarbakır'ın Lice ilçesi Şenlik köyündeki patlamada 12 yaşındaki Ceylan Önkol'un ölmesiyle ilgili olarak, Lice Cumhuriyet Savcısını "güvenlik" gerekçesiyle olay yerine götürmeyen jandarma görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 28 Eylül 2009'da Lice ilçesi Şenlik köyü Paşaçiya mezrası Cemaltepe mevkisindeki patlamada yaşamını yitiren Ceylan Önkol'un ölümüyle ilgili başlattığı soruşturma sürüyor.

Cumhuriyet Başsavcılığı, Lice Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kamil Çolak'ı patlamanın ardından olay yerine "güvenlik" gerekçesiyle götürmeyen jandarma görevlileri hakkında "adli görevi yerine getirmeme" suçundan soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında Abalı Jandarma Karakolu komutanı ve bazı görevlilerin ifadelerine başvuruldu.

Savcı Çolak hakkında inceleme

Bu arada, DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş'ın suç duyurusu üzerine Adalet Bakanlığınca Lice Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kamil Çolak hakkında başlatılan inceleme devam ediyor.

DTP'li Demirtaş, suç duyurusunda, Savcı Çolak'ın patlamadan 3 gün sonra olay yerinde inceleme yaptığını öne sürmüştü.

Demirtaş, Savcı Çolak hakkında "olay yerine gitmeyerek delillerin kaybına yol açtığı ve etkili soruşturma yürütmeyerek vatandaşlar arasında ayrımcılık duygularının gelişmesine neden olduğu" iddiasıyla soruşturma yapılmasını istemişti.

Önkol ailesinin avukatı Serdar Çelebi, yaptığı açıklamada, jandarmanın görevinin o bölgede yaşayan insanların can güvenliğini sağlamak olduğunu belirtti.

Abalı Jandarma Karakolu görevlilerinin cezai anlamda da soruşturmaya tabi tutulması gerektiğini kaydeden Çelebi, "Bu soruşturma ilk olması nedeniyle umut vericidir. Sorumluların tespiti ve cezalandırılması konusunda böylesi bir soruşturmanın başlatılması gerekiyordu. Burada görevi ihmal suçu da var. Bu nedenle cezai anlamda da bu kişilerin soruşturmaya tabi tutulması lazım. Devlet o görevlilere orada yaşayan vatandaşların can güvenliğini sağlamaları için yetki vermiştir. Herkesin işini iyi yapması lazım" dedi.

Bilirkişi raporuna itiraz

Avukat Çelebi, patlamanın ardından delillerin tam anlamıyla toplanmadığını ileri sürdü. Bilirkişi raporunun olayı bütün detaylarıyla yansıtmadığını savunan Çelebi, "Rapora itiraz edeceğiz. Daha bağımsız bir bilirkişi heyeti tarafından yeniden rapor hazırlanmalı" dedi.

Raporda, Ceylan Önkol'un "daha önce araziye atılmış ancak patlamadan kalmış 40 milimetrelik bomba atar mühimmatın elindeki tahrayla vurarak patlaması neticesinde hayatını kaybettiği kanaatine varıldığı" belirtilmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89