• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 12 °C

Savarona'ya baskında gizli servis parmağı...

Savarona'ya baskında gizli servis parmağı...
İddialara göre yattaki buluşmanın nedeni 'fuhuş' değil Kazakistan madenlerinin paylaşımıydı

Rus ve Kazak basınına göre, Savarona'daki baskının perde arkasında kendi ülkelerinin gizli servisleri var. İngiliz basını ise, baskında yatta bulunduğu iddia edilen "madencilik devi" Maşkeviç'le ilgili iddiaları gündeme taşıyor.

İddialara göre yattaki Kazak Bakan'la oligarklar, Kazakistan'ın yeraltı kaynaklarını paylaşmak için bir araya geldi. Bu buluşmayı ve baskını, Bakan'ın ayağını kaydırmak isteyen gizli servisler ayarladı.

Rus ve Kazak basınına göre, Savarona'ya fuhuş baskını, fuhuştan ziyade bakan, hükümet görevlileri ve milyarlarca dolar serveti bulunan Tevfik Arif, Alexander Maşkeviç gibi oligarkların neden bir araya geldiğiyle ilgileniyor.

"AMAÇ FUHUŞ DEĞİL"

Vatan gazetesinin haberine göre Kazak basını, Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev ve beraberindeki diğer hükümet yetkililerinin, binlerce kilometrelik yolu sadece fuhuş yapmak için gelmediğini belirtiyor.

Rus Regnum haber ajansına göre baskın sırasında gemide üst düzey 14 hükümet yetkilisi ve altı milyarder işadamı bulunuyordu ve fuhuşun yanı sıra, Kazak yeraltı kaynaklarının paylaşımı meselesi de görüşüldü. Üstelik bu buluşmayı ve ardından gelen baskını, Rus ve Kazak gizli servisleri ayarladı.

Amaçları ise ülkede giderek güçlenen Dışişleri Bakanı Saudabayev'in adını böylesine bir skandala karıştırarak ayağını kaydırmaktı. Eğer bu iddialar doğruysa bakan koltuğuna veda edecek gibi görünüyor. Zaten Saudabayev, fuhuş baskınından beri ortalarda görünmüyor, AGİT toplantılarına bile katılmıyor. Diğer hükümet yetkilileri ise halen sır gibi saklanıyor.

"TEK KİŞİLİK MADENCİLİK DEVİ"

İngiliz Daily Telegraph ise, baskın sırasında yatta olanlar arasında Londra Borsası'nda işlem gören Eurasian Natural Resources Corporation (Avrasya Doğal Kaynaklar Şirketi)'nin kurucusu milyarder Kazak iş adamı Alexander Maşkeviç'in de bulunmasını öne çıkarıyor.

Kişisel servetinin yaklaşık 2 milyar sterlin olduğu sanılan Maşkeviç, tek başına "madencilik devi" olarak görülen şirketin hisselerinin yaklaşık yüzde 15'ine sahip.

Hisselerin yüzde 44'ü de, Maşkeviç'in de aralarında olduğu Kazakistan'ın çok güçlü üç iş adamının kontrolünde.

Daily Telegraph'a konuşan sözcüsü ise Yahudi cemaatinin de önde gelen isimlerinden Maşkeviç'in, baskın sırasında Savarona'da olduğunu ancak göz altına alınanlar arasında bulunmadığını söylüyor.

Kazakistan, Müslüman ülkelerin ve Türk devletlerinin yüz ölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zengin olan ülkesi olarak biliniyor. Geniş coğrafyasında petrol, uranyum, demir, altın, kurşun madenleri bol miktarda bulunuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89