• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 9 °C

Sarkozy'nin kısa ziyareti krize yol açtı

Sarkozy'nin kısa ziyareti krize yol açtı
Avrupa Birliği'nde Türkiye karşıtı cephenin başını çeken Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bugün Ankara'ya geliyor.

Avrupa Birliği'nde Türkiye karşıtı cephenin başını çeken Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bugün Ankara'ya geliyor. Ancak Fransa liderinin ziyaretini 5 saatle sınırlaması Ankara'nın tepkisini çekti. Başbakan Erdoğan, ziyaretin Türk-Fransız dostluğunun seviyesine yakışmadığını söyleyerek, "İlişkilerimiz bundan daha fazlasını hak ediyor." dedi.

Avrupa'da Türkiye karşıtı cephenin başını çeken Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ilk Türkiye ziyareti, tartışmaların gölgesinde başlıyor. Başbakan Erdoğan'ın Paris ziyaretinde "yeni Türkiye'yi görmesi" için davet ettiği Sarkozy'nin Türkiye'de sadece 5-6 saat kalacak olması, diplomatik krize yol açtı. Erdoğan, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, ziyaretin Türk-Fransız dostluğunun seviyesine yakışmadığını söyledi. Sarkozy'yi G-20 dönem başkanı olarak değil 'Fransa Cumhurbaşkanı' sıfatıyla ağırlamak istediklerini belirten Erdoğan, "Türkiye ve Fransız-Türk ilişkileri bundan daha fazlasını hak ediyor." şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın eleştirilerine cevap veren Elysee kaynakları, ziyaretin "basit ama yoğun bir ziyaret" olduğunu belirtiyor. Ziyaretin kısalığıyla ilgili eleştirileri değerlendiren Elysee kaynakları, Sarkozy'nin G-20 başkanı sıfatıyla yaptığı bütün ziyaretlerin günübirlik olduğunu savunuyor.Fransız basını ise Erdoğan'ın tepkisine geniş yer ayırarak, Arap ülkelerindeki isyanların ardından ortaya çıkan diplomatik skandallarla sarsılan Sarkozy'nin yeni bir diplomatik gafa daha imza attığı yorumunu yapıyor.

'TÜRKİYE'YE KÜÇÜK ÜLKE MUAMELESİ'

Erdoğan'ın tepkisini Zaman'a değerlendiren Türkiye uzmanı Didier Billion, "Türkiye'nin birkaç saatliğine ziyaret edilecek küçük bir ülke olmadığını" söyledi. Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü (IRIS) Yardımcı Direktörü Didier Billion, "Erdoğan ve Türk halkı, hayal kırıklığına uğramakta haklı. Türkiye'nin birkaç saatliğine ziyaret edilecek küçük bir ülke konumuna konulması kabul edilemez. Sarkozy, Erdoğan'a verdiği Türkiye'yi ziyaret sözünü tutmuş oluyor. Ancak bunu mümkün olabilecek en kötü koşullarda gerçekleştiriyor. Ziyaret hem inanılmaz kısa hem de Fransa cumhurbaşkanı sıfatıyla yapılmıyor." dedi. Fransız Meclisi'nde Türkiye üzerine rapor hazırlayan UMP Milletvekili Marc Roubaud ise ziyaretin kısa sürecek olmasına rağmen 'hayati' öneme sahip olduğunu söyledi. Zaman'a konuşan Roubaud, "Ziyaretin süresine takılmak doğru değil. Bazen 3 ay görüşseniz uzlaşmaya varamazsanız. Bazen de bir buçuk saatte birbirinizi anlamayı başarabilirsiniz." dedi.

Tarım Bakanı Bruno Le Maire'in de eşlik edeceği Sarkozy, Fransa'nın dönem başkanlığı çerçevesinde G-20 gündemini görüşecek. Sarkozy, Erdoğan ve Gül'e G-20 dönem başkanı olarak küresel krizden kurtulma planını anlatacak. Ankara'nın ise ikili ilişkiler ve AB üyelik sürecini de gündeme getirerek Sarkozy'ye net mesajlar vermesi bekleniyor. Başmüzakereci Egemen Bağış, Sarkozy'ye Türkiye'nin AB süreciyle ilgili haksızlıkların giderilmesi yönünde talepte bulunacaklarını açıkladı.

Arap devrimiyle birlikte arka arkaya yaşanan diplomatik skandallarla sarsılan Fransa, Türkiye'nin Ortadoğu diplomasisindeki başarısının sırrını merak ediyor. Sarkozy'nin dış politika danışmanı Jean-David Levitte, Arap ülkelerinin Türkiye'yi model olarak gördüğünü belirterek, "Cumhurbaşkanımız, Ankara'nın analizlerini dinleme şansı bulursa çok memnun olacak." dedi. Fransa, Tunus ve Mısır'daki isyanlara sessizliğiyle eleştirilen Fransa, bölgedeki yeni dönemle birlikte nüfuzunu büyük oranda kaybetti. Fransa, Ortadoğu'daki ana aktörlerden biri olmaktan çıkarken, Türkiye'nin bölgede yükselen rolü Paris'te de "dikkatle" izleniyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89