• BIST 9777.56
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 9 °C

Şam’dan Kürtlere 'Koordineli Af'

Şam’dan Kürtlere 'Koordineli Af'
Suriye Cumhurbaşkanı Esad, PKK’ya af sürecinde bölgedeki ülkelerle koordinasyon içinde kalınması gerektiğini söyledi: “Türkiye ile temastayız.”

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, barışın tesisi için Türkiye'nin bütün süreçlerde yer alması gerektiğini belirterek, PKK sorunu konusunda "Açılım veya af doğru ancak ulusal çerçevede olmalı" dedi.

Türkiye-Suriye ilişkileri

Arapça yayın yapan TRT El Turkiya kanalına demeç veren Esad, Türkiye-Suriye ilişkilerinin yanı sıra bölgesel gelişmeleri ve PKK sorununu değerlendirdi. Esad, Türkiye'nin arabuluculuk yaptığı Suriye-İsrail dolaylı barış görüşmelerine ilişkin, "Biz, Türkiye ile başladığımızda amacımız, doğrudan görüşmelere ulaştıracak dolaylı görüşmeler için ortak zemini yoklamaktı. Türkiye bu süreci başlattı ve başardı" dedi. ABD'nin İsrail üzerinde etkili, önemli bir güç olduğunu belirten Esad, ABD'nin barış sürecinin uygulanması aşamasında garantörlüğünün çok önem taşıdığını söyledi.

Esad, Türkiye ve Suriye'nin ilişkilerinin uzun yılların ardından çok kısa sürede iyileştiğini belirterek, "Türkiye ile ilişkilerimizi düzeltme yönünde vizyonumuz vardı ancak bu kadar kısa sürede iyileşmesine biz de şaşırdık" dedi. Türkiye'nin bölgesel bazı konulardaki duruşunun da Türkiye-Suriye ilişkilerini hızlandırdığını belirten Esad, diğer nedenleri şöyle sıraladı: "Birincisi, Türkiye'nin her Arap ve Müslümanı ilgilendiren Filistin konusundaki tutumu. İkincisi, Irak işgali öncesinde Amerikan uçaklarının topraklarını kullanma isteğini reddetmesi. Üçüncüsü ise bazı ülkeler Suriye'yi izole etmek istediklerinde gösterdiği duruş oldu."

Demokratik açılım ve PKK

Esad, PKK sorununu Suriye, Türkiye, Irak ve İran'ı ilgilendirmesi nedeniyle bölgesel bir sorun şeklinde nitelendirerek, "Fakat bu ülkelerdeki Kürtlere bakıldığında çoğunluğunun o ülkeye tabi kaldığı kanaatindeyim. Iraklı Kürtler Irak'a, Türkiye'deki Kürtler Türkiye'ye, Suriye'deki Kürtler Suriye'ye tabi. Aslında karşı karşıya olduğumuz sorun Kürt sorunu değil, sorun Kürt meselesini kullanarak içişlerimize müdahale etmek isteyenler" dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad bu çerçevede, "Türkiye'nin demokratik açılım sürecinin veya affın doğru olduğunu ancak bunların ulusal çerçeve içinde yapılması gerektiğini" söyledi. Açılım veya af gibi süreçlerde bölgedeki ilgili ülkelerle koordinasyon içinde kalınması gerektiğini belirten Esad, Türkiye ile Suriye arasında koordinasyon bulunduğunu kaydetti.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89