• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 10 °C

Salih Müslim’in Ankara ziyaretinde ne konuşuldu?

Salih Müslim’in Ankara ziyaretinde ne konuşuldu?
Kürt siyasi hareketi, Kobani ile ilgili Türkiye’ye eleştirilerini sürdürürken, PYD lideri Salih Müslim, Türkiye’ye bir günlük ziyaret gerçekleştirdi.

PYD lideri Salih Müslim, Ankara’ya bir günlük ziyaret gerçekleştirdi. 

Hürriyet gazetesi, “Müslim’in önceki gün Türkiye’nin başkenti Ankara’ya giderek, başta MİT olmak üzere bazı kritik makamlarla görüşmelerde bulunduğunu” yazdı. 

Günü birlik ziyaretin ardından Türkiye’den ayrılan Müslim’in bu önemli ziyaretinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş arasında 1 Ekim’de yapılan görüşmeden sonra gerçekleşmesi dikkat çekti. 

Davutoğlu, ATV’de katıldığı programda Türkiye’nin de Kobani’nin IŞİD’in eline geçmesini arzulamadığını, bunun için gerekenleri yapacağını söylemişti. 

Müslim’in Türk makamlarıyla temaslarının da Davutoğlu-Demirtaş görüşmesinde ele alınan konular zemininde gerçekleştiği belirtildi. 

Türk tarafı, PYD’den Suriye ve dolayısıyla Türkiye’nin toprak bütünlüğü ile çözüm sürecini olumsuz yönde etkileyecek oluşumlardan kaçınmasını ve Esad rejimine karşı tutum takınmasını istedi. 

PYD ise Kobani’yi savunan Kürt güçlerine Türkiye’nin ihtiyaç duyulan lojistik desteği vermemesine tepkili. Kürt güçler, kendilerinin temin edebilecekleri tanksavarların, Kobani’nin savunması için Türkiye üzerinden geçirilmesine izin verilmesini istiyor. 

Habere göre, Türkiye’nin Kobani halkına insani amaçlı yardımda bulunmasında bir sıkıntı olmadığını belirten kaynaklar, diğer konularla ilgili bir bilgi vermekten kaçındı.

Ahmet Davutoğlu, PYD'nin Suriye rejimiyle işbirliğine devam ettiğini söyleyip, "Benim dışişleri bakanlığım döneminde Dışişleri Müsteşar Yardımcımız, Salih Müslim ile görüştü. Ne yazık ki o zaman yapılan hataların bedelini şimdi Kobani’de Kürt kardeşlerimiz ödüyor" demişti.

Al Jazeera Türk'e konuşan PYD lideri Salih Müslim ise, "Türkiye'nin şartları kabul edilemez" demişti. Müslim, "Bir şey söyleyip başka bir şey yapıyorlar, IŞİD hâlâ Türkiye sınırlarını kullanıyor. 'PYD şartlara uymadı IŞİD'i bıraktık' mı demek istiyorlar?" ifadesini kullanmıştı.

Ankara, Suriye'deki iç savaşın başladığı günden bu yana PYD ile doğrudan devam eden görüşmelerde şu üç şartı her zaman masada tuttu:

-Esed rejimiyle işbirliğine son verip muhaliflere katılacak.
-Suriye'nin kuzeyinde özerklik ilanı gibi tek taraflı davranışlardan kaçınılması.
-Türkiye-Suriye sınırında sınır güvenliğini tehdit edecek adımlar atmaması.

PYD, daha önce Türkiye'nin Salih Müslim'le birden fazla yaptığı görüşmeye rağmen tutumunu değiştirmedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89