• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Salih Müslim: Tarihi mutabakata vardık

Salih Müslim: Tarihi mutabakata vardık
PYD Eş Başkanı Salih Müslim Sterk TV'de katıldığı programda Hewler'de KDP ile PYD arasında yapılan görüşmelere dair bilgi verdi.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim Rojava'daki MGRK (Batı Kürdistan Halk Meclisi) ve ENKS'inin (Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi) bir araya gelip Desteya Bilind a Kurd'un (Kürt Yüksek Konseyi) yeniden canlandırılması amacıyla Hewler'de bir araya gelmesinin tarihi bir adım olduğunu söyledi. Müslim, "Katkılarından dolayı PKK ve KDP'ye teşekkür ediyoruz" dedi.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim Sterk TV'de katıldığı programda Hewler'de KDP ile PYD arasında yapılan görüşmelere dair bilgi verdi. Müslim, Kürt Yüksek Konseyi'nin (Desteya Bilind a Kurd) 2012'den bu yana çalışmalarını yürüttüğünü ve çeşitli komiteler oluşturduğunu hatırlatarak son aylarda bazı partilerin olmamasının durumu gevşettiğini dile getirdi. Desteya Bilind'in yeniden canlandırılmasının Kürt halkı için kutsal bir şey olduğunu ifade eden Müslim, "Desteya Bilind'in yeniden canlandırılması halkın beklentilerinin yerine getirilmesi anlamına geliyor. İyi bir adımdır. Her iki taraf da çok büyük çabalar sarf etmiştir. Yakında gerekenleri yapacağız. Halkımızın birliği için bu çok önemli bir adımdır. Hewler'de bir süredir görüşmeler vardı. Tarihi bir mutabakata vardık. Katkılarından dolayı PKK ve KDP'ye teşekkür ediyoruz" dedi.

Ne olmuştu?

İçerisinde PYD'nin de yer aldığı Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK) ile Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) ittifakı sonucu 24 Temmuz günü Qamişlo'da kuruluşu ilan edilen 10 kişilik Kürt Yüksek Konseyi'ni (Desteya Bilind a Kurd) 29 Temmuz tarihinde halk Rojava'da sokaklara çıkarak sahiplendi. Konseyin kurulmasına Hewler'de 9-19 Temmuz tarihleri arasında Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani başkanlığında yapılan toplantıda Hewler Anlaşması olarak bilinen 7 maddelik anlaşmanın ardından karar verildi.

22 Ocak'ta Cenevre'de yapılacak olan toplantıda Kürtlerin temsilcisinin Kürt Yüksek Konseyi olduğu ve bu temelde katılma kararlılığı birçok Kürt partisi tarafından belirtilmesine rağmen bu konuda bazı ayrılıklar yaşanmıştı. Son günlerde Hewler'de PYD ve KDP arasında gerçekleştirilen görüşmelerde Kürtlerin Cenevre-2 toplantısına Kürt Yüksek Konseyi'nin çatısı altında birlikte katılması için görüşmeler yapıldığı BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın arabulucu olduğu basına yansımıştı. KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı yaptığı açıklamada Hewler'de PYD ve KDP arasında gerçekleştirilen görüşmelere "siyasi desteklerinin tam olduğunu" açıklayarak, "Eğer bu toplantıyla Cenevre konusunda ortak tutum alınır ve geçici ortak yönetim güçlendirilirse Kürt sorununun çözümü ve Suriye'nin demokratikleşmesinde başat ve temel bir rol oynanacaktır" dedi.

  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89