• BIST 9771.79
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 3 °C

Salih Müslim: Silahlar IŞİD'e bilerek veriliyor

Salih Müslim: Silahlar IŞİD'e bilerek veriliyor
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim YPG güçlerinin ulaştığı on binlerce sivilin Rojava’ya ya da güneye geçmelerini sağladığını söyledi.

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Şengal’i işgal etmesinin ardından Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) ulaştığı on binlerce sivilin Rojava’ya ya da güneye geçmelerini sağladığını söyledi.

Bianet’e konuşan Müslim, Şengal’in varolduğu coğrafyada birçok yerde su kaynağı bulunmadığını hatırlatarak YPG’nin bir yandan IŞİD’le çatışırken bir yandan da ulaştığı sivilleri bölgeden çıkardığını söyledi.

“Onbinlerce insan Rojava’ya geçmekte, bazıları Güney’e geliyor. Özellikle YPG güçleri bir taraftan savaşıyor bir taraftan sivilleri kurtarmaya çalışıyor, güvenli bir geçiş alanı sağlıyor.”

IŞİD’in işgal ettiği Şengal’in Suriye sınırında bir kent olduğunu söyleyen Müslim “normal bir yaşam için seçilecek bir yer değil” dedi.

Tarih boyunca şimdiki gibi insanların gelip sığındığı bir şehir olduğunu belirten Müslim, kentin hem petrol kaynaklarına, hem Musul’a, hem güneye yakınlığı nedeniyle belki IŞİD’i kullananlar için stratejik bir hesabın parçası olabileceğini, ama IŞİD için önemli olanın oradaki gayrimüslimleri yok etmek olduğunu söyledi.

Müslim’in verdiği bilgilere göre, peşmergeler Musul’un hem doğusunda hem kuzeyinde IŞİD’le çatışmayı sürdürüyor. YPG de bir yandan savaşırken bir yandan da her yerde Direniş Birlikleri’ni desteklemeye çalışıyor.

IŞİD’in kenti işgalinin ardından çoğunluğu bölgedeki gençlerden oluşan Şengal Direniş Birlikleri kurulmuştu.

IŞİD’in elindeki silahlar

IŞİD’in elindeki silahlara da değinen Müslim gelişmiş silahları kullandıklarını hatırlatıp bu silahların onlara verildiğini vurguladı.

“IŞİD için silahları çaldı filan deniyor ama öyle değil. Silahlar onlara bilerek veriliyor. Açıktan vermek istemeyince başka yöntemlerle veriliyor. Musul etrafındaki altı tugayın silahlarına el koyduğu söylendi, halbuki bırakılıyor bu silahlar.

“Daha önce de Cilvegözü’ndeki depoları zorla ele geçirdi dendi. Bu yalanlardan vazgeçelim. Bir yolla alın dendi aslında. Şimdi artık elinde bu kadar silah varken her yeri vuracak.”

Türkiye’nin tavrı

IŞİD’in kontrolden çıkmaya başladığının görüldüğüne de değinen Müslim’e göre tepkiler artıyor ancak Türkiye hala gereken tavrı koymuyor.

“Eğer Türkiye başka şeyler düşünüyorsa kendine gelmeli. Bin senelik coğrafyadaki insanları, tarihi, övündüğümüz kalıntıları yok eder bunlar. Türkiye de tehdit altında. En başta Türkiye’nin karşı çıkması gerekir…

“Ortadoğu’daki ülkelerin hiçbiri güvendeyim demesin, bir şeyler yapmak lazım.”

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89