• BIST 9889.16
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 30 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Salih Müslim: Kürtlere ikinci Lozan yaşatılmak isteniyor

Salih Müslim: Kürtlere ikinci Lozan yaşatılmak isteniyor
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Kürt temsiliyeti olmadığı, Kürt sorununun çözümünün ele alınmadığı taktirde Kürtlerin Cenevre-2'ye katılmayacağını söyledi.

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Kürt temsiliyeti olmadığı, Kürt sorununun çözümünün ele alınmadığı taktirde Kürtlerin Cenevre-2 Konferansı’na katılmayacağını söyledi. Kürt sorununun çözümünün ele alınmadığı bir toplantının ikinci bir Lozan olacağını belirten Müslim, Paris’teki Le Fronligne salonunda bir basın toplantısı düzenledi.

“Cenevre öncesi Rojava ve Suriye’deki durum” konulu basın toplantısında Müslim, “Kürt sorununun çözümü tartışılırsa katılacağız” dedi.

Rojava’nın mücadelenin kalbi olduğunu belirten Müslim, “Üç yıldır rejime karşı bir direnişimiz var. Bizim durumumuz Filistin mücadelesinden farklı. Rojava’nın mücadelesi üç yıldır başladı. Temmuz ayında bazı durumlar netleşti” diyerek sözlerini sürdürdü.

49554

Devrim adı altında bazı kesimlerin iktidar savaşına girdiğini belirten Müslim, Qamışlo serhildanından sonra mücadelelerinin devam ettiğini ifade etti.

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim şöyle devam etti: “19 Temmuz devrim başladı. Bu süreçte Türkiye destekli selefilerin saldırısı ile karşılaştık. Temmuz 2012’den Temmuz 2013’e kadar sürdü. Bu arada Kürt bölgelerinde halkın demokratik bir şekilde kendisini yönetmesine dönük yeni bir sivil yönetim kurmaya karar verdik. Bunu tüm bölge halkları ile paylaşmaya çalıştık. Demokratik bir projeydi ve iki ay önce, her kesimden 82 kişinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Araplar, Kürtler, Asuriler katıldı. Anayasa projesi, seçimleri de kapsayan 2 komite oluşturuldu.”

‘AMACIMIZ TÜM SURİYE İÇİN DEMOKRATİK BİR ÇÖZÜM ÜRETMEK’

Amaçlarının Suriye için demokratik bir proje üretmek olduğunu da vurgulayan Müslim, birkaç gün önce Rojava’da seçim olacak bölgelerin yönetimi ve seçim şekline dönük anlaşmaya varıldığını da söyledi.

Suriye’de siyasi çözüm için barış ve demokrasinin şart olduğunu da kaydeden Müslim, “Mevcut muhalefet tüm Suriye halklarının iradesini temsil etmiyor” dedi. Bundan dolayı da Kürtlerin Suriye muhalefeti içerisinde Cenevre-2 konferansında temsil edilemeyeceğini vurguladı.

Rojava için yürütülen projenin Cenevre-2 konferansına da öneri olduğunu söyleyen Müslim, “Mevcut muhalefet tüm Suriye halklarının iradesini temsil etmiyor. Koalisyonda herkes temsil edilmiyor. Başka bir sorun var, bu da Kürtlerin temsil sorunudur. Cenevre’de eğer bu tartışılmazsa doğru olmaz” diyerek sözlerini sürdürdü.

ABD ve Rusya ile görüştüklerini belirten Müslim, Kürt komitesi olarak Suriye’de demokrasi olması için başta Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Konferansı organize eden komitenin şu anda Kürtleri dıştaladığını ve dikkate almadığını da ifade eden Müslim, “Cenevre konferansı bize göre sadece bir şov olacak ve hiçbir sorunu çözmeyecektir” dedi.

Muhalefetin Cenevre-2’de Kürt halkını temsil etmeyeceğini yaptıkları bütün görüşmelerde dile getirdiklerini de söyleyen Müslim, bu kesimin Suriye halkını da temsil etmediğini sözlerine ekledi.

Müslim ANF’ye yaptığı açıklamada, “Göstermelik olacak. Ancak biz Kürtlerin temsil edilmesi ve Kürt sorununun çözümünün ele alınmasını istiyoruz. Diğer türlü, katılmayacağız. Bu görüşümüze Kürtlerin hepsi katılıyor” dedi.

Ruslar başta olmak üzere, görüşme yaptıkları bütün kesimlerin, “Kürt sorununu şimdi gündeme getirmeyin. Başka toplantılara kalsın” biçiminde öneriler yaptığını da belirten Müslim şunu belirtti: “Biz Kürtler için ikinci bir Lozan yaşanmasını istemiyoruz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89