• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3311
  • Euro 35.1536
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

Sağlık Bakanı açıkladı: İllere göre vaka ve can kaybı sayısı

Sağlık Bakanı açıkladı: İllere göre vaka ve can kaybı sayısı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsü (Covid-19) salgınıyla ilgili Bilim Kurulu toplantısın ardından açıklama yaptı.

Temastan kaçınılması, sosyal mesafe ve izolasyon gibi tedbirleri yineleyen Fahrettin Koca, “Dayanışma izolasyonla gerçekleşiyor. Dünya koronavirüse karşı ne başarı göstermişse bunu izolasyona borçludur. Biz de hastalığın ülkemize girmesini bu yolla öteledik. Asıl silahımızın izolasyon olduğunu söyledik” dedi.

“Sizleri bu savaşın kahramanları olmaya davet ediyorum” diyen Koca, “Tek çözüm izolasyon. Eğer bunu başaramazsak kayıplarımız artacak. Şehirlerde hareketlilik ne kadar azalırsa o kadar çabuk kazanacağız” ifadelerini kullandı.

63 KİŞİ ÖLDÜ, 2 BİN 148 YENİ VAKA TESPİT EDİLDİ

Korona virüsü salgınıyla ilgili gelişmeleri de paylaşan Koca, bugün 14 bin 396 test yapıldığını, 2 bin 148 yeni vaka tespit edildiğini ve 63 kişinin öldüğünü söyledi. Toplam ölü sayısı 277’ye vaka sayısı ise 15 bin 679’a yükseldi.

Test yapacak merkez sayısını artırdıklarını ve çalışabilecek tüm merkezlere izin verdiklerini belirten Koca, “Dolayısıyla geçen hafta söylemiştim, 10 binlere geleceğimizi ifade etmiştim, şimdi 15 bini bulduk. Haftaya 20-25 bin aralığına çok rahat çıkacağımızı düşünüyorum. Önümüzdeki 1 hafta-10 gün içerisinde 30 binli rakamları göreceğimizi söylemek istiyorum” diye konuştu.

EN ÇOK VAKA VE ÖLÜM İSTANBUL’DA YAŞANDI

Vakalar arasındaki ölüm oranının yüzde 1.58 olduğunu aktaran Fahrettin Koca, illere göre ölü ve vaka sayısını da ilk kez açıkladı. Koca şunları söyledi:

555.jpg“Bugüne kadar illerimizdeki dağılımı göstermemiştik. Sebep, İtalya bunun benzerini yaptı, bir bölgeden bütün İtalya’ya virüs yayıldı. Ama dün itibariyle 1 ilimizde görülmemişti. O ilimizde de dün itibariyle görülen 2 vakamız oldu. Bütün illerimizde artık bu virüsün olduğunu biliyoruz. O nedenle açıklamakta bir sakınca olmadığını düşünüyoruz. Daha çok vaka görülen yer İstanbul. İstanbul’daki vaka sayısı 8 bin 852, yüzde 60’lara yakın. Onu İzmir izliyor 853 vaka. Onu 712 vakayla Ankara, 584 vakayla Konya, 410 vakayla Kocaeli izliyor.”

Koca’nın gösterdiği tabloya göre Isparta’da 268, Sakarya’da 207, Adana’da 197, Bursa’da 135 ve Samsun’da 112 vaka tespit edildi.

İllere göre ölüm sayılarıyla ilgili de bilgi veren Fahrettin Koca, “Toplam 39 ilimizde can kaybımız var. 42 ilimizde hayatını kaybeden vatandaşımızın olmadığını gösteren bir tablo. Burada da ağırlıklı İstanbul, devamında İzmir, Kocaeli, Ankara, Konya, Zonguldak, Trabzon, Balıkesir ve Sakarya şeklinde ilk 10 il sıralaması böyle…”

Tabloda İstanbul’da 117, İzmir’de 18, Kocaeli’de 8, Ankara’da 7, Konya’da 7, Zonguldak’ta 5, Trabzon’da 5, Balıkesir’de 5, Adana’da 3 ve Sakarya’da 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

‘HAYATINI KAYBEDENLERİN YÜZDE 79,5’İ 60 YAŞ ÜSTÜ’

Koca, ölen kişilerle ilgili ise şu bilgilileri paylaştı:

444.jpg“Hayatını kaybeden kişilerin yüzde 79,5’u yani yüzde 80’i 60 yaş üstü. Yoğun bakımda olanların yüzde 74,7’si 60 yaşın üzerinde. Ayrıca risk grubunu hep söylüyoruz. Burada hiper tansiyona örnek olsun diye veriyorum, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yüzde 68,8’i tansiyon hastası. Yoğun bakımda olanların yüzde 63,3’ünün tansiyon hastası olduğunu görüyoruz. Özellikle hayatını kaybedenlerin yüzde 80’i 60 yaşın üstü, kronik hastalıkların seyri yüzde 75-80 durumunda seyrediyor. Kronik hastalığı olan, alt hastalığı olan ve 60 yaş üstü olan her vatandaşımızın daha riskte olduğunu görüyoruz. Kaybettiklerimizin yüzde 80’i bu grupta. O nedenle 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerin asla ve asla evden çıkmamasının, kendilerini izole etmelerinin ne kadar önemli olduğunu göstermek için söylüyorum.”

Umreden dönen ve yurtlarda karantinada tutulan kişilerle ilgili bir soru üzerine Koca, “Bu toplantıda şöyle bir karar alındı. Eğer pozitifse bu kişinin hastanede takibi, semptomu varsa yine hastanede takip edilmesi, hem semptomu yok hem negatif ise bu süreçte 14 gün kaldıysa umreden gelenler için söylüyorum, bir form imzalatarak, evinden dışarı çıkmamak üzere bunun zorunlu olduğunu belirten formla imza altına alınmak kaydıyla, aile hekimlerinin bu kişiyi takip etmek şartıyla 14 gün evde izolasyonun uygun olduğunu ifade etti. Yurt dışından gelenler için de benzer şekilde yine form ve 14 gün evde ayrıca izole olması” dedi.

‘BÖLGESEL TEDBİRLER ALINABİLİR’

Karantinanın son gününde umreden gelenlerden kaç kişinin testinin pozitif çıktığı ve en çok vakanın görüldüğü İstanbul’da özel bir önlem alınıp alınmayacağı sorulan Koca, şu yanıtı verdi:

“14 gün boyunca izolasyona aldık. Bu süreçte özellikle semptomun gelişmesini bekliyorsunuz, devamında da herhangi bir hastalık bulgusu olmayabilir, hastalık bulgusu olanları erken dönemde hastaneye alarak tedavilerine başlamıştık. Umreden geldikleri için pozitif vakaların da olduğunu görerek, devamında herhangi bir bulgusu olmayanları test yapıldığında pozitif olduğunu gördük. Buradan şunu söylemek istiyorum: Özellikle temasınız varsa ve riskli bölgeden geliyor iseniz bu durumda hastalık bulgusu olmayabilir ve o dönemde test pozitif çıkabilir. Bölgesel bir takım tedbirler… Bilim Kurulu’nun geçen toplantıda da bazı iller başta olmak üzere ağırlıklı bütün ülkede hareketliliği azaltan bir önerisi olmuştu. Sayın Cumhurbaşkanımızın da iradesiyle devreye girmişti. Bundan sonraki süreçte il pandemi kurullarımız dahil olmak üzere bölgesel daha sıkı tedbir alabilir mi; alabilir. Önemli olan hareketliliği azaltmak, önemli olan zorunlu olmadıkça evden çıkmamak. Tek önleyici tedbirin bu olduğu çok net görülüyor.

Profesör Cemil Taşçıoğlu’nun vefatı ve sağlık çalışanlarının nasıl etkilendiğini sorulması üzerine Koca, “Sayın hocam için Allah’tan rahmet diliyorum. Büyük bir acı, çok iyi bir insandı. Ve görevinin başında son güne kadar hizmet ederek hayata veda etti. Yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Bütün camiamıza da sabır diliyorum” diye konuştu.

601 sağlık çalışanına virüs bulaştığını aktaran Koca, şöyle devam etti:

“DSÖ Avrupa Direktörüyle görüştüğümde Avrupa’da görülen vakaların yüzde 10’unun sağlık çalışanları olduğunu söyledi. Bizde öyle bir oran yok. Ama her geçen gün bu pozitif çıkan vaka sayımızın fazla olduğunu hem hekim hem hemşire hem sağlık çalışanı arkadaşlarımızda hem yardımcı personelimizde fazla olduğunu söylemek istiyorum. Bunun sayısını çok içimden gelmiyor vermek, 601 kişi. Bütün sorumluluk sahada bu arkadaşlarımızın omuzlarında. Dolayısıyla özellikle koruyucu malzeme noktasında eksiklik oluşturmama noktasında her türlü gayret içinde olduğumuzdan emin olun. Bu anlamda herhangi birileri ‘malzemeye ulaşamıyorum’ diyorsa bütün birimleri aşarak bize ulaşsın. Bu alanda eksiklik oluşturmayacağız. Onun için yurt dışına ihracatı kestik, bütün imalatı ülkemize ve sağlık çalışanlarımızın öncelikli olarak bu ihtiyacını gidermek için sağlıyoruz. Hep birlikte ne kadar özverili ve fedakâr, cephede özellikle mücadele eden, riskli olan sağlık personelinin olduğunu hepimiz görüyoruz, bizler de onları korumak için her türlü tedbiri devam ediyor olacağız.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89