• BIST 9938.67
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 31 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 15 °C

Safin Dizai: Sürece destek vermeye hazırız!

Safin Dizai: Sürece destek vermeye hazırız!
Irak Kürdistan Bölgesel yönetiminin sözcüsü Safin Dizai, imc tv'den Hamza Aktan'a, yeni süreçte çözüm için katkı sunmaya hazır olduklarını söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin sözcüsü Safin Dizai, Kürt sorununda gelinen yeni süreci imc tv'ye değerlendirdi.

Kürt sorununun barışçıl çözümü için katkı sunmaya hazır olduklarını söyleyen Dizai, PKK ile Türkiye arasında görüşmelerin Erbil'de yürütülmesi konusunda iki taraftan da kendilerine bir talep gelmediğini söyledi. İmc tv'den Hamza Aktan'ın sorularını yanıtlayan Dizai, yeni süreçte sonuç alınabilmesi için bir yol haritasının oluşturulması gerektiğini ifade etti. 

Şimdiye kadar PKK ve Türkiye arasında Erbil'de bir görüşme oldu mu? 

- Türkiye'de 30 yıldır binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan bu sorunun barışçı bir yolla çözülmesi gerekiyor. Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanlığı, birçok defa sorunun çözümü yönündeki görüşmelere katkı sunmaya hazır olduğunu açıkladı. Çünkü bu sorunun barış, diyalog ve demokrasi yoluyla çözülebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle biz bu barış yolunu destekliyoruz. Şimdiye kadar bu yönde görüşmelerin Erbil'de olduğuna dair iddialardan haberimiz yok. Ancak ne zaman gerekli olursa biz bu sürece destek vermeye hazırız. 

PKK ile Türkiye hükümetinin Erbil'de görüşmesi durumunda Kürdistan hükümetinin nasıl bir rolü olacak? 

- Bu ilişki yeni bir şey değil. Devlet (Türkiye) zaten görüşmelerini İmralı'da yapıyor. Bu yeni bir şey değil. Eğer başka bir şekilde bir görüşme olmasını istiyorsa bu devlete bağlı. Türkiye nasıl olmasını istiyorsa... Yani bu bizim kararımız değil. Ancak katkı sunabileceksek barış sürecine destek verdiğimizi söylüyoruz. Ancak görüşmeler Türkiye içinde mi, dışında mı olacak bu Türkiye'ye bağlı. Şimdiye kadar devlet ve AK Parti hükümeti tarafından atılan adımları takdir ediyoruz. İyi ve pozitif adımlardır. Ve Türkiye'de hem BDP tarafından hem PKK hem de barış isteyen kesimlerde oluşan hava sorunun barışçıl yönde çözümü konusunda çok olumludur. Hem devlet iyi adımlar atmıştır hem de BDP tarafından olumlu karşılandı. Umuyoruz ki çatışmalar, ölüm ve kan akıtma son bulur. Çünkü sadece barışın yolu bu sorunu çözebilir. 

Erbil'de bir görüşmenin gerçekleşmesi durumunda Kürdistan hükümetinin talebi ne olacak? 

- Bu konuda bizim taleplerimizi gündeme getirmemiz sözkonusu olamaz. Çünkü bu Türkiye'nin iç sorunu, Türkiye ile PKK arasında. İki tarafın da bir araya gelip bu sorunu çözmesi gerekiyor. Ve bunun çözümü de barış yoluyladır. Nihai hedef ise evet doğru, düşmanlığın kalmaması gerekir, silahlanma olmamalı, ve elinde silah olanların da barışçı bir şekilde siyasi faaliyetlerine devam etmeleri gerekir. Buna ulaşılabilmesi için bu sürecin geçilmesi gerekiyor. Bu noktaya ulaşmak için bir yol haritasının oluşması gerekiyor. Bu anlamda da devletten, İmralı'dan, BDP'den, hatta Kandil'den olumlu adımlar atıldı. Bu nedenle sorunun çözümü yönünde olumlu bir zemin olduğunu düşünüyorum. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden de ihtiyaç olması durumunda destek sunarız. 

Sayın Dizai, Türk basınında PKK ve Türkiye arasındaki görüşmelerin bir hafta içinde Erbil'de gerçekleşeceğine yönelik haberler yer alıyor. Bunlar doğru mudur? 

- Bu konuda bize ulaşan bir bilgi yok. Biz de Türk basınından duyduk. Şimdiye kadar Kürdistan hükümeti olarak ne resmi ne gayriresmî bizden böyle bir talepte bulunulmadı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89