• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Sabri Ok: Mahsum Korkmaz yoldaşın heykeli kimin kararıyla yapıldı gerçekten bilmiyoruz

Sabri Ok: Mahsum Korkmaz yoldaşın heykeli kimin kararıyla yapıldı gerçekten bilmiyoruz
KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok, sıcak gündemi ANF'ye değerlendirdi.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok, sıcak gündemi ANF'ye değerlendirdi. Söyleşinin en dikkat çekici kısmı Mahsum Korkmaz büstü ile ilgili soruya verilen cevaptı. İşte o cevap...

-Son olarak Lice’de 15 Ağustos’un yıldönümünde yapılan Mahsum Korkmaz büstü devlet güçlerince yıkıldı. Sonrasında tepki gösteren halktan bir genç katledildi. Bu olayları nasıl değerlendiriyorsunuz?

On yıllardır Kürdistan’da sürdürülen savaşta Kürt halkının geliştirdiği özgürlük mücadelesinde verdiği binlerce on binlerce yiğit şehit insanı vardır. Bunların birçoklarının mezar yerleri halen bilinememektedir. Nerede kaybedildikleri halen bilinmemektedir. Kürtler bizzat kendi araştırmalarıyla kendi imkanlarıyla bulabildiği evlatlarının, kızlarının ve oğullarının cenazelerini bir yerlerden getirip bir mezarlık oluşturuyorlar. Bu Kürt halkının kutsal değerleridir ve Türk devleti her şeyden önce buna saygılı olmak zorundadır.

Mahsum Korkmaz yoldaşımızın heykeli ya da büstü orada nasıl yapıldı, kimin kararıyla yapıldı gerçekten bilmiyoruz. Bu hareketimizin bir kararı değildi. Böyle bir süreçte hareketimizin şehitler mezarlığında Egid yoldaşın böyle bir anıtının dikilmesi yönünde bir kararı olmadı. Tabii ki gün gelecek Egitlerin, Mazlumların, Kemallerin, Hayrilerin anıtları büstleri anıları yaşatılacak ve Kürt halkı da bunları görecektir. Ama bu gün böyle bir süreçte böyle bir kararımız yoktu. Bunu kim yaptı bilmiyoruz. Fakat AKP’nin ve Türk devletinin tahammülsüz, gerçekten böyle inkarcı, retçi, halkın değerlerine saygısı olmayan bir şekilde şehitler mezarlığına saldırması halkın çok değer biçtiği bir ulusal kahramanın anıtını araçlarla yere devirip çekip götürmesine kimse hak tanımaz.

Bir askerin ayağını büstün başına koyarak fotoğraflarını sosyal medyada paylaşması, ‘90’lı yıllarda şehit düşen bazı arkadaşlarımızın kafalarına özel timler ve Türk ordusu askerleri ayaklarını koyarak poz verirlerdi bunu hatırlattı. Bu çığırından çıkmış, hiç bir şekilde ahlak ve hukuk tanımayan bir zihniyettir ve tehlikelidir. Sorumluları uyarıyoruz. Uluslar, halklar ve topluluklar birbirlerinin varlıklarına, değerlerine ve özgürlüklerine saygı göstermelidir. Kürtlerin böyle hassasiyetleri vardır, Türklerin de vardır.

Biz de Türklerin, diğer halkların, inançların tarihten gelme değerlerine tabii ki saygılı olmak durumundayız. Bizim böyle hiçbir zaman vahşi tutumumuz olmadı. Ama Türk devleti de sorumluluğunu bilerek Kürt halkının değerlerine saygılı olmak durumundadır. Değerlerine saldırması Kürt halkı için tabii ki bir direniş sebebi olur. Kürler tepki gösterir. Bu güne kadar halkımız en kötü zamanlarda boyun eğmedi, bundan sonra da hiçbir zaman boyun eğmez. Değerlerine karşı bir saldırı olursa tabii ki var gücüyle bir direniş geliştirir.

Egit yoldaşın anıtının böyle bir zamanda nasıl bir kararla yapıldığının bilmemekle beraber bunu yok etmek buna müdahale etmek büyük bir haksızlık, büyük bir tahammülsüzlük ve bunun da ötesinde sömürgeci zihniyetin bir tezahürüdür. Kesinlikle bir saldırıdır bunu lanetliyoruz, kınıyoruz. Halkımızın bu haksızlığa karşı serhıldanlara kalkması ve direniş geliştirmesi, kendi değerlerine sahip çıkma kararlılığını göstermesi anlamlı ve değerlidir. Hiç kimse Kürtlerin değerlerine böyle kolay müdahale edilmeyeceğini ya da müdahale edilirse hiçbir tepki gelişmeyeceği yanlışına kapılmamalıdır. (anf)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89