• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 3 °C

S. Arabistan’dan 'kayıp gazeteci' açıklaması

S. Arabistan’dan 'kayıp gazeteci' açıklaması
Suudi Arabistan, gazeteci Kaşıkçı’nın “konsolosluktan çıktıktan sonra kaybolduğunu” ileri sürdü; Türkiye, Suudi elçiliğinden konuyla ilgili bilgi talep etti.

İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda tutulduğu iddia edilen Washington Post gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı’yla [Jamal Khashoggi] ilgili, Suudi Arabistan açıklama yaptı.

Konsolosluğun Twitter hesabından yapılan açıklama şöyle:

“Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu, Suudi Arabistan Krallığı vatandaşı Cemal Kaşıkçı'nın, İstanbul Başkonsolosluk binasından çıktıktan sonra ortadan kaybolduğuna dair basın yayın organlarında yer alan haberleri takip ettiğini ve Kaşıkçı'nın Başkonsolosluk binasından çıktıktan sonra kaybolma şartlarına ilişkin gerçeklerin ortaya çıkarılması için kardeş yerel Türk yetkili mercileri ile koordinasyon ve takip içerisinde olduğunu bildirdi.”

Suudi Arabistan vatandaşı Kaşıkçı’dan, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na gittiği Salı gününden beri haber alınamıyor.

Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünde görev yapmış olan, eski Yargıtay Savcısı ve hakim Dr. Ruşen Gültekin, bianet’e yaptığı açıklamada, konsolosluğun Suudi Arabistan toprağı olmasına rağmen, bir gözaltı işleminin elçiliklerce gerçekleştirilemeyeceğini ifade etmişti.

Türkiye ve ABD konuyu takip ediyor

Suudi Arabistan Ankara Büyükelçisi Velid bin Abdulkerim El-Hireyci, dün Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak Kaşıkçı konusunda açıklama istendi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “ellerindeki bilgiye göre Kaşıkçı'nın hala konsoloslukta olduğunu, olayı takip ettiklerini” ifade etmişti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Erdoğan Kök'ün de bakanlığa çağrıldığı ve ekonomik-siyasi işlerden sorumlu müsteşar Adel Merdad ile görüştüğü belirtildi.

Adel Merdad, daha önce Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

ABD Dışişleri'nden yapılan açıklamada ise, Kaşıkçı'nın kayboluşundan haberdar oldukları ve daha fazla bilgiye ulaşmaya çalıştıkları ifade edildi.

Dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la bir telefon görüşmesi yaptı ancak Kaşıkçı'nın durumunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Cemal Kaşıkçı hakkında

Gazeteci, yazar. 59 yaşında.

Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Selman’a karşı muhalif görüşleriyle biliniyor ve Washington Post’ta da bu konuda yazıyordu.

Muhammed bin Selman’ın reform uygulamalarını eleştirip tepki çekmesinin ardından geçen yıl ülkesini terk edip ABD’ye yerleşti.

Daha önce de Al Arab Yayın Grubu'nun genel müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu. Bir dönem de İngiltere'deki Suudi Büyükelçiliği'nde medya danışmanlığı yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89