• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Rusya'dan flaş Suriye kararı!

Rusya'dan flaş Suriye kararı!
Esed rejimine arka çıktığı için uluslararası tepkilerin odağı haline gelen Rusya, Suriye'deki çatışmalar yatışana kadar Şam yönetimine yeni silah yollanmayacağını açıkladı.

Rusya Federal Askerî-Teknik İşbirliği Servisi Başkan Yardımcısı Vıçıslav Dzirkaln, "Rusya diğer ülkeler kadar Suriye'de yaşanan krizle ilgili. Artık Suriye'ye yeni silahların satışını konuşmuyoruz. İstikrar sağlanana kadar bu ülkeye herhangi bir silah sevkiyatında bulunmayacağız." dedi. Rusya'nın bu kararının, Suriyeli muhaliflerden Michel Kilo ve beraberindeki heyetin Moskova'da temaslarda bulunduğu güne denk gelmesi dikkat çekti.

Suriye'de bitmek bilmeyen şiddeti durdurmak üzere daha önce iki kere gittiği Şam'da dün Devlet Başkanı Beşşar Esed'le yeniden görüşen BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ise, ümitli konuştu. Yakın zamanda hazırladığı barış planının başarısız olduğu itirafında bulunan Annan, yapıcı ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "Muhalefete ileteceğim bir yaklaşım üzerinde anlaştık." dedi. Daha önce pek çok kez Suriye'de nihai bir çözüm için İran'ın da sürecin bir parçası haline getirilmesi gerektiğini savunan Annan, Şam'ın ardından Tahran'a geçerek İranlı yetkililerle bir araya geleceğini de belirti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi de Twitter mesajında, yapılan görüşmelerde Suriye'nin, Annan planını uygulamayı taahhüt ettiğini ve muhaliflerden de benzer bir tavır beklediklerini söyledi. Annan, bir süre önce verdiği mülakatta, uluslararası toplumun Suriye'de artan şiddete siyasi çözüm bulma çabalarının başarısız olduğunu kabul etmişti.

Muhaliflerle görüştü, satışı durdurdu

Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün Suriye muhalefetinden insan hakları savunucusu Michel Kilo ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Lavrov ülkede artan şiddetin iktidar ve muhalefet arasında diyaloga engel olduğunu söyledi. Suriye'de şiddetin durması ve bir an önce siyasi diyalogun başlaması gerektiğini ifade eden Rus bakan, "Rusya, Suriye hükümeti ve farklı muhalif gruplarla görüşerek Kofi Annan planını uygulamaya çalışan ülkelerde biri. Bu Cenevre'de sağladığımız anlaşmanın uygulanmasına önemli bir şans veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın daveti nedeni ile teşekkür eden Kilo da, "Rusya Suriye'nin stratejik partneri. Durumun normalleşmesi hem muhalefetin hem de Rusya'nın çıkarına." eleştirisi getirdi. Kilo, Suriye'nin uluslararası çatışmaların bir meydanı haline geldiğine de işaret etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Suriye hükümeti ve Suriyeli muhalif grupların görüşmelere başlamaya zorlanması gerektiğini söyledi. Putin, Kilo'nun Lavrov ile görüştüğü sıralarda yaptığı açıklamada, Rusya'nın gerçekleşmesine imkan tanıdığı diyalogun, ihtilafa silahlı çözüm bulunmasından "daha karmaşık ve iyi olduğunu" belirtti. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Patrick Ventrell, ABD'nin Rusya'nın kararını iyi bir sinyal olarak gördüğünü açıklayarak, "ancak, biz onlardan bütün silah transferlerini durdurmalarını, sadece mevcut kontratları değil, yeni yapacakları kontratları da durdurmalarını istiyoruz" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89