• BIST 8718.11
  • Altın 2241.916
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1537
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -2 °C

Rusya Venezuela’ya bombardıman uçağı gönderdi

Rusya Venezuela’ya bombardıman uçağı gönderdi
Rusya, Amerika’yla gerilimin yüksek seyrettiği bir dönemde Venezuela’ya nükleer kapasiteli iki bombardıman uçağı gönderdi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Tu-160 tipi iki bombardıman uçağı 10 bin kilometrelik bir uçuşun ardından Venezuela’nın başkenti Caracas yakınlarındaki Maiquetia havaalanına indi. Açıklamada uçakların silah taşıyıp taşımadığı ya da Venezuela’da ne kadar süre kalacaklarına ilişkin bilgi verilmedi.

Rusya Savunma Bakanlığı’na göre iki bombardıman uçağına bir kargo uçağı ve yolcu uçağı eşlik etti.

Tu-160 bombardıman uçağı konvansiyonel ya da nükleer başlıklı menzili 5 bin 500 kilometre olan seyir füzeleri taşıyabiliyor. Bu bombardıman uçakları Rusya tarafından Suriye’de de kullanılmış, uçaklar muharip olarak ilk kez konvansiyonel silahla saldırı düzenlemişti.

NATO bünyesinde kod adı Blackjack olan büyük savaş uçağı ses hızının iki katı bir hızda uçabiliyor. Rusya Tu-160 filosunu yeni silahlar ve elektronik ekipmanla yenilemiş durumda. Bombardıman uçağının modernize edilmiş halini de üretmeyi planlıyor.

russia.jpg

İki bombardıman uçağının gönderilmesi, siyasi ve ekonomik destek arayan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun geçtiğimiz haftaki Moskova ziyaretinin ardından geldi.

Rusya, Amerika ve AB’nin yaptırımlarıyla yalnızlaşan Venezuela’nın önemli bir siyasi müttefiki. ABD ve AB Venezuela lideri Maduro’yu iktidara tutunmak için demokratik kurumlara zarar vermekle suçluyor. Venezuela Büyük Bunalım’dan daha da kötü bir ekonomik ve siyasi kriz yaşıyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu geçtiğimiz hafta Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino’yla yaptığı görüşmede Rusya’nın ikili askeri işbirliği kapsamında Venezuela’yı ziyaret etmek üzere askeri uçak ve savaş gemisi göndermeye devam edeceğini söylemişti.

Rusya, 2008 yılında Amerika’yla ilişkilerin Gürcistan/Osetya savaşı yüzünden gerildiği dönemde Venezuela’ya Tu-160 stratejik bombardıman uçağı ve seyir füzesi taşıyan savaş gemisi göndermişti. 2013 yılında da iki Tu-160 bombardıman uçağı Venezuela’yı ziyaret etmişti.

Rusya ve Amerika arasındaki ilişkiler Soğuk Savaş döneminden bu yana Ukrayna, Suriye savaşı ve 2016 ABD başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahale ettiği iddiaları sebebiyle en gergin dönemini yaşıyor. Rusya kendi sınırları yakınlarına asker ve silah konuşlandıran Amerika ve diğer NATO müttefiklerine tepkili.

Rusya’nın Venezuela’ya iki bombardıman uçağı göndermesine ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan tepki geldi. Pentagon sözcüsü Rob Manning “Amerika’nın bölgeye yaklaşımı Rusya’nınkinden farklı. Venezuela’da bir insanın yol açtığı felaketin ortasında Rusya bombardıman uçağı, Amerika ise hastane gemi gönderiyor” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89