• BIST 9404.89
  • Altın 4197.297
  • Dolar 39.8403
  • Euro 46.7358
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 16 °C

Rusya Kırım'ın bağımsızlığını resmen tanıdı

Rusya Kırım'ın bağımsızlığını resmen tanıdı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın "bağımsız bir devlet olarak" tanınmasına ilişkin belgeyi imzaladı.

AB ve ABD'nin Rus ve Ukraynalı bazı yetkililerin malvarlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı getirilmesine hükmetmesi sonrası Rus lider Vladimir Putin, Kırım'ın 'bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanınmasını' öngören bir kararnameye imza attı.

Kremlin resmi internet sitesinde yer alan belgede, "Kırım halklarının 16 Mart 2014 tarihindeki referandumda ortaya koyduğu özgür irade göz önünde bulundurularak Kırım Cumhuriyeti'nin, Sivastopol şehrinin özel bir statü taşıyarak bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanındığı" belirtildi.

Öte yandan Putin, bugün Kremlin'de, parlamentonun üst ve alt kanadı milletvekilleri, bölgesel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle Kırım'ın Rusya'ya bağlanma kararını değerlendirmek üzere bir araya gelecek.

Nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını Rus ve Rusça konuşan nüfusun oluşturduğu Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde, parlamentonun büyük çoğunluğu bu kesimin temsilcilerinden oluşuyor. 27 Şubat 2014'te parlamentonun Rus askerleri olduğu anlaşılan silahlı gruplarca ele geçirilmesinin ardından 6 Mart'taki oturumda Kırım'ın geleceğinin referandumla belirlenmesi kararlaştırılmıştı. 16 Mart'ta düzenlenen referandumun sonucunda bölge halkının Rusya'ya bağlanmayı tercih ettiği ilan edilmişti. Ancak Ukrayna yasalarına göre, Kırım'daki yöneticilerin seçiminden referandum kararına pek çok konuda Kiev'deki merkezi hükümetin onayı gerekiyor. Bu nedenle Ukrayna yönetimi,Kırım parlamentosunun 27 Şubat'tan sonraki icraatlarının tek taraflı ve yasa dışı olduğunu vurguluyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89