• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 6 °C

Rus uzman: Rusya ‘Bağımsız Kürdistan’a destek vermez

Rus uzman: Rusya ‘Bağımsız Kürdistan’a destek vermez
Rusya Bağımsız Devletler Topluluğu Enstitüsü Kafkasya Masası Başkanı Vladimir Yevseyev, Moskova’nın Bağımsız Kürdistan’a destek vermeyeceğini söyledi.

Rusya Bağımsız Devletler Topluluğu Enstitüsü Kafkasya Masası Başkanı Vladimir Yevseyev, Rusya’nın son dönemde Ukrayna, Suriye ve Irak’ta Türkiye ile politikalarının örtüşmediğini, ancak Moskova’nın Bağımsız Kürdistan’a destek vermeyeceğini söyledi. 

Cihan haber ajansının haberine göre Rus uzman, “Rusya bölgedeki politikalarında ikili oynamıyor. Rusya, Irak Kürtleri’ne silah satmıyor. Bu çok önemli. ABD ise veriyor. ABD Türkiye’ye müttefik. Rusya ise müttefik değil, ama ne Irak ne de Suriyeli Kürtler’e silah veriyor” dedi. Vladimir Yevseyev, şöyle devam etti: 

“Bu şunu ortaya koyuyor: Rusya Türkiye ile dost. Çünkü, Kürtler’e olası silah sevkiyatı, Türkler ve Kürtler arasında savaş anlamına gelir. Rusya, Türkler ve Kürtler arasında kalmak istemiyor. Rusya her ikisiyle dostluktan yana. Rusya ek sorunlar oluşturmayacak. Bu da Rusya’nın ABD politikasından farkı. Rusya, Türkiye ile eş düzeyde ortaklıktan yana…”

Rusya’nın Kürdistan Bölgesi’ne desteğinin, işbirliği yapmasının, insani yardımlarının ya da istihbarat bilgi paylaşımının Irak’ın toprak bütünlüğü içinde kalması şartına bağlı olduğunu ifade eden Rus askeri uzman, şunları söyledi:

“Kürdistan bağımsız olacaksa, buna Rusya destek vermez. Bu herkes için sorun olur. Federatif yapı ile bağımsızlık arasında fark var. Bize karşı ABD oynuyor. Bu Rusya ve Irak için kötü. Irak Kürdistanı’ıın Irak’ın içinde kalması için işbirliği yapmamız lazım. Türkiye, İran, Suriye ve diğer devletler için sorun olmaması için.”

Suriye’de IŞİD örgütüne yönelik operasyonların hedefi konusunda belirsizliklerin sürdüğünü savunan Yevseyev, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin Suriye’de muhalefete silah verdiği iddialarını inkar etmemek gerekiyor. Ben Suriye’de, İsrail’de bulundum. Türkiye bu adımın demokrasiye yardım edeceğini düşünüyordu. Biz ise böyle düşünmedik ve düşünmeyeceğiz de. Ama önemli olan şudur, deniliyor ki Suriye’de tampon bölge oluşturulacak. Eğer Türkiye buna karşı çıkarsa Rusya Ankara’yı destekleyecek. Yok eğer siz tampon bölgesi oluşturursanız ve burada eğitim kampları, muhalif yönetim ve savaş mültecileri yaşayacaksa o zaman ilişkilerimizi geliştirmemiz zor olacak.”

Rus uzman, ayrıca, “ABD Ortadoğu’yu istikrarsız yapan güç. Onlar için önemli olan Rusya, Türkiye, Çin ve İran için sorun çıksın” dedi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89