• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 7 °C

Rojda: O çalıştaya katılmayacağım

Rojda: O çalıştaya katılmayacağım
Başbakan Erdoğan tarafından 'açılım' tartışmaları kapsamında 'sanatçı çalıştayına' davet edilen Sanatçı Rojda, çalıştaya katılmayacağını açıkladı.

Başbakan Erdoğan tarafından 'açılım' tartışmaları kapsamında 'sanatçı çalıştayına' davet edilmesinin ardından söylediği Kürtçe bir şarkı nedeniyle gözaltına alınan Sanatçı Rojda, çalıştaya katılmayacağını açıkladı.

Sanatçı Rojda, Başbakan Erdoğan tarafından, 'Kürt açılımı' ile ilgili yapılacak sanatçı çalıştayına davet edilmesiyle ilgili MKM'de basın toplantısı düzenledi. Mezopotamya Kültür Merkezleri sanatçıların da katıldığı toplantıda ilk olarak konuşan Koma Çiya'nın solisti Genim, 30 yıla aşkındır bu coğrafyada yürütülen acımasız bir savaş ve bir halkın var olma mücadelesinin canlı tanıkları olduklarını belirterek, 'Yükselen bu cehennem kıvılcımları her geçen gün coğrafyamızı zehirlemektedir. Bu sürecin tanıkları olarak bir halkın kaderini belirleyen güncel gerçekliğe karşı vicdani sorumluluğumuzu yerine getirmeyi gerekli görmekteyiz' dedi. Kürt halkının yürüttüğü mücadelenin bütün kırım, ölüm ve yok etme girişimlerine rağmen özgürleşme ve insanca yaşama ısrarından vazgeçmediğini söyleyen Genim, AKP'nin şiddete dayılı politikalarla başarılamayanı kültürel, siyasal, sosyal ve ekonomik soykırım ile başarmak istediğini ifade etti.

'Kültürel soykırım uygulanıyor'

Genim, hükümetin TRT Şeş ve benzeri politikalarla acımasız bir şekilde Kürtlere karşı kültürel soykırım uyguladığını belirterek, şunları kaydetti: 'Anadil gibi temel insani hak çok görülmektedir. Kürtlerin çocuklarına verdikleri isimler bölücülük sayılmaktadır. 10 yaşındaki Mamoste Medya'nın kendi dilini geliştirme çabası terörist olmasına yetmektedir. Yine baraj projeleri adı altında Kürtlerin yaşadığı coğrafya talan edilmekte, bu tarihi kültürü yok etme girişimi ile Mezopotamya'da yaşamış ve yaşayan tüm uygarlık değeri köklerinden koparılarak sulara gömülmek istenmektedir. Gerçek bir barışın ve çözümün sağlanması için her türlü askeri ve siyasi operasyonlar derhal durdurulmalıdır. Kürt kimliği, dili ve kültürü üzerinden devem eden inkar ve baskılara son verilmeli. Göz altına alınan ve tutuklanan tüm belediye başkanların gaspına son verilerek temel hakları tanınmalıdır. Bu taleplere cevap olmak Kürt halkına karşı samimiyetin ilk adımıdır.'

Rojda dava edildiği şarkıyı söyledi

Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rojda, kamuoyunda kendilerini iyi sanatçı ve kötü sanatçılar olarak lanse edilmeye çalışıldığını belirterek, Başbakan'ın samimi olmadığını ve davet edildiği çalıştaya katılmayacağını açıkladı. Rojda, 'Madem samimi ise hiç yasada olmayan engellemeleri kaldırsınlar. Bizim kliplerimizde yayınlasınlar. Çıkalım derdimizi anlatalım. Biz gerçekten barıştan yanayız. Eğer gerçekten bir açılım varsa bunu birlikte yapalım. Bizim sanatçı arkadaşlarımız ve çocuklarımız cezaevinde. Bunu hangi vicdan kaldırır. Biz bu ülkede huzurla sanatımızı yapmak istiyoruz. Ayın polisler medyadaki diğer sanatçılara korumalık yaparken, bize keyfi uygulamalarla yaklaşıyorlar' dedi. Rojda açıklamanın ardından Diyarbakır'daki festivalde söylediği ve hakkında dava açılmasına neden olan 'Heval Kamuran' şarkısını söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89