• BIST 9102.39
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 14 °C

Rojava'da devrim ve karşı-devrim

Rojava'da devrim ve karşı-devrim
ABD, ‘kaygılıyız’ dedi. Sonra Suriye’de birbiriyle çatışan el Kaide ve ÖSO’ya bağlı gruplar, Rojava’da Kürtlere karşı birlikte savaşmaya başladı...

Rojava’da Kürtler bir yıl önce yönetimi ele geçirdiklerinde buna düşmanca bakanlar da oldu, şüpheyle yaklaşanlar da. Ancak Suriye’deki savaşa rağmen Rojava halkı aradan geçen bir yılda birçok zorluğun üstesinden geldi. Sadece Kürtlerin değil, orada yaşayan bütün halkların katılımıyla halk meclisleri kuruldu. Halkın bütün yaşamsal ihtiyaçları bu meclisler üzerinden sağlandı. Suriye’de Kürtler, Esad rejimi ve ÖSO’cu-el Kaideci güçler arasındaki savaşta taraf olmama politikası izledi. Bu politika sayesinde Rojava, savaştan kaçanların sığındığı bir yer haline geldi. İşte tam da PYD Lideri Salih Müslim’in demokratik kazanımları kalıcılaştırmak için geçici bir hükümet, anayasa ve meclis oluşturacaklarını açıklamasından sonra Rojava, yeni bir saldırı dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Önce Türkiye’den bu girişimi bir ‘tehdit’ olarak gören açıklama geldi. Ardından da ABD, ‘kaygılıyız’ dedi. Sonra Suriye’de birbiriyle çatışan el Kaide ve ÖSO’ya bağlı gruplar, Rojava’da Kürtlere karşı birlikte savaşmaya başladı.

Rojava’daki gelişmelerin kaçınılmaz bir şekilde ülkede Kürt sorununun çözümü için Öcalan’la başlatılan görüşme sürecine yansımaları olduğunu/olacağını herkes kabul ediyor. Bu nedenle PYD’nin gücünü kırmak için el Kaidecileri desteklemekten Barzani’yi devreye sokmaya kadar her yolu deneyen Türkiye, sonunda PYD Lideri Salih Müslim’i muhatap almak zorunda kaldı. Müslim, yapılan görüşmelerde Türkiye’nin kendilerine el Kaide çetelerine verilen desteği kesme, sınır kapılarını açma ve geçici yönetimlerini tanıma sözünü verdiğini söyledi. Şimdilik el Kaideyi bir kenara bırakalım. Dışişleri yetkililerinin Müslim ile görüşme yaptıkları günlerde Türkiye’nin resmi olarak desteğini sürdürdüğü ve ABD Senatosu’nun silah yardımına onay verdiği ÖSO’ya bağlı 70 komutan Antep’te toplanmıştı. Bu toplantıda konuşan ÖSO komutanlarından Tevfik Şehabettin, Suriye’nin bir karış toprağından vazgeçmeyeceklerini; Halep Askeri Konsey Başkanı Albay Abdulcabbar el-Akidi de, rejimin Şebbihaları (Esad’ın özel birlikleri) olarak tanımladığı PYD’yi ezeceklerini söylüyordu. Fatih Sultan Mehmet Tugay Komutanı Mahmut Süleyman ise, “Suriye’nin kuzeyinde bir devlet kuramazlar. İnşallah gelecek haftalarda güzel şeyler duyacaksınız” diyordu. Sonra ne oldu biliyoruz; kadın, çocuk demeden sivil Kürtler katledilmeye başlandı. Ardından Halep Komutanı el Akidi’nin Antep toplantısından sonra Halep’te Arap aşiretleri toplayarak PYD’nin ‘kökünü kurutmak’ için askeri seferberlik emri verdiği haberleri geldi. Halk Savunma Güçleri (YPG) ile baş edemeyeceklerini gören ÖSO-el Kaide çeteleri, şimdi de savaşı bir Arap-Kürt savaşı haline getirmeye çalışıyor. Bunun için sivillere vahşice saldırıyor.

Devamı için...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89