• BIST 9524.59
  • Altın 2496.239
  • Dolar 32.596
  • Euro 34.7285
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 7 °C

Rojava’da bulunan Kongre heyetinin araçları tarandı

Rojava’da bulunan Kongre heyetinin araçları tarandı
Güney Kürdistan'da düzenlenecek olan Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi tarafından kurulan dokuz kişilik heyet Rojava'ya geçerek, incelemelerde bulundu.

İlk olarak rejim güçlerinin hava saldırısında bulunduğu Dêrik'te inceleme yapan heyet üyeleri, kentteki kurum temsilcileriyle de bir araya geldi. Heyet Girkê Legê'de incemelerde bulunduğu esnada, Nusra güçleri tarafından saldırı düzenledi, YPG sert karşılık verdi.

Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi'nin kararıyla Rojava'daki durumu incelemek üzere oluşturulan heyet, önceki gün yerel saatle Sêmalka Sınır Kapısı'ndan Rojava'ya geçti. KCK, BDP, YNK, KDP, İslami hareketler Yekgirtî İslami ve Komela İslamî ile İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-İ) üyelerinden oluşan dokuz kişilik heyet, Kürt Yüksek Konseyi (DBK) ve Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK) üyesi Sinem Mehemed ile Sınır Kapısı yetkilileri tarafından karşılandı.

Dêrik'te incelemelerde bulundu

Yeni Özgür Politika'da yer alan habere göre, Kongre heyeti ilk olarak 18 Ağustos'ta Baas rejimi tarafından helikopterlerle bombalanan Dêrik'te incelemelerde bulunarak, hava saldırısının tanıklarından bilgi aldı. Burada halkla da görüşen heyet, ardından bombardımanda yaralananları hastanede ziyaret etti.

Kurumlarla toplantı

Heyet üyeleri dün de Dêrik'teki Şehit Aile Kurumu, aşiret liderleri, doktor ve aydınlarla bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıda, Rojava'daki saldırılar, ambargo ve göç konularının tartışıldığı öğrenildi.

47272

Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi heyetinin Rojava'daki incelemeleri ardından hazırlayacağı raporu, 15 Eylül'de Hewlêr'de gerçekleştirilecek olan Kürt Ulusal Kongre'si ile uluslararası kurumlara sunması bekleniyor.

Heyet'in bulunduğu köye saldırı

Kongre heyeti daha sonra Girkê Legê'ye geçerek, savaş bölgesinde incelemelerde bulundu. Öncelikle patlama ve Nusra saldırılarının gerçekleştiği alanlarda incemeler yapan heyet, ardından Girkê Legê'nin güneyindeki Rêmala Paşa Köyü'ne geçti. Heyetin köyde bulunduğu esnada, Yusufiyê Köyü'nde konumlanan Nusra güçleri tarafından ağır silahlar ve suikast silahlarıyla heyetin araçları taradı.

Nusra saldırısına YPG güçleri karşılık verdi. Çatışmaların Girkê Legê'nin Siwêdiyê, Yusufiyê ve Sefa köylerinden Tibespiyê'nin Mazlûma, Taya köylerine kadar geniş bir alana yayıldığı, uzun süre devam ettiği belirtildi. Yusufiye Köyü yakınlarındaki çatışmalarda 2 tankın darp edildiği öğrenildi.

Heyet üyelerinin çatışmalar ardından Girkê Legê'ye geçerek, sivil toplum örgütleriyle bir araya geldiği kaydedildi.

Ulusal Kongre heyeti Qamişlo'da

Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi’nin Batı Kürdistan’da incelemelerde bulunmak üzere oluşturduğu heyet Dêrik, Girkê Legê ile Çilaxa'dan sonra Qamişlo'ya geçti.

47273

Salı günü Dêrik'ten Girkê Legê'ye geçen heyet, çatışma alanlarında incelemelerde bulundu ve sivil toplum kuruluşlarla görüşme gerçekleştirdi.

Akşam saatlerinde Girkê Legê’ye bağlı Çilaxa ilçesine geçen heyet üyeleri, El Nusra saldırısına uğrayan Zexire Köyü’ndeki Asayiş noktasında incelemelerini sürdürdü. Heyet üyeleri burada YPG komutanlarından çatışmalara ilişkin bilgi aldı.

Daha Batı Kürdistan’ın en büyük kenti ve başkenti olarak değerlendirilen Qamişlo’ya geçen heyet, burada da kurum ve kuruluşlarla görüşmede bulunacak.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89