• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 4 °C

Rojava için siyasi mutabakat sağlandı

Rojava için siyasi mutabakat sağlandı
KCK, Hewler’de Federe Kürdistan Başkanı Mesud Barzani başkanlığında gerçekleşen ve Rojava’nın siyasi temsilcilerinin katıldığı toplantıya ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Hewler’de Federe Kürdistan Başkanı Mesud Barzani başkanlığında gerçekleşen ve Rojava’nın siyasi temsilcilerinin katıldığı toplantıya ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Rojava’daki Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK) ve Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi’nin (ENKS) bir araya getirilip Desteya Bilind a Kurd’un (Kürt Yüksek Konseyi) yeniden canlandırılması durumunun sağlanmasının PKK ve KDP arasındaki görüşmeler sonucunda sağlandığını kaydeden KCK, Hewler’deki toplantının da bu mutabakat sonucunda gerçekleştiğini belirtti.

Ulusal birlik vurgusu

KCK’nin konuyla ilgili açıklaması şöyle: “Bugün dört parçada Kürtlerin kalbi Rojava Kürdistan’da atmaktadır. Halkımız Rojava Devrimi’nden büyük heyecan duymaktadır. Rojava halkının kahramanca direnişi, Rojava’nın özgürleştirilmesi ve kendi kendini yönetmesi dört parçadaki halkımızın özgür ve demokratik yaşam mücadelesini güçlendirmektedir. Ancak dört parçadaki halkımız Rojava’da birlik olunmaması ve devrimi zayıflatan yaklaşımlar nedeniyle kaygılar da yaşamaktaydı. Rojava’da birlik olmama ve bu konuda farklı yaklaşımlar sadece Rojava Devrimi’ni zayıflatmıyor; ulusal birlik konusunda da olumsuzluklar yaratıyordu. Bu durum, Kürt halkının özgürleşmesini istemeyen siyasi güçleri de cesaretlendiriyordu. Bu durumu düzeltmek için Hareketimiz başından beri sorumlu davranmıştır.”

Sonuçları önemli

PKK ile KDP arasındaki ilişki ve görüşmeler sonucunda Rojava’daki her iki meclisin bir araya getirilip Desteya Bilind’ın yeniden canlandırılmasının önemli bir adım olacağı vurgulanarak, “Bu açıdan Rojava’daki tüm yurtsever demokrat güçlerin de PKK ve KDP arasında gerçekleşen mutabakat gereği bir araya gelmesi ve ortak politika ve tutumlar belirlemesi Rojava Devrimi açısından çok önemli sonuçlar doğuracaktır.” denildi.

Desteya Bilind güçlenmeli

Açıklamanıın devamında, “Hewler’de bir araya gelecek Rojavalı siyasi güçlerin PKK ile KDP arasında en üst düzeyde sağlanan mutabakat çerçevesinde gerçekleşen bu buluşmaya gereken anlamı vermeleri ve Rojava Devrimi’ni güçlendiren ve dünya karşısında birlik olunmasını sağlatan bir kararlaşmaya varmaları doğru olacaktır. Zaten 2012’deki ilk Hewlêr Toplantısı da böyle bir mutabakat çerçevesinde gerçekleşmişti. Güney Kürdistan yönetiminin de birinci Hewlêr toplantısı ve sonuçlarına sahip çıkarak, Rojavalı siyasi güçlerin yeniden bir araya gelmesine ev sahipliği yapması, yapılacak görüşmelerin sonuç alıcı olmasını sağlatacaktır” denildi.

Ortak tutum alınmalı

Açıklamada, “Bu açıdan Hewlêr’de yapılan toplantıya siyasi desteğimiz tamdır. Sayın Mesud Barzani’nin ev sahipliğinde yapılacak toplantı, Rojava Devrimi açısından çok önemli sonuçlar yaratacaktır. Eğer bu toplantıyla Desteya Bilind iradesinde devlete, muhalif güçlere ortak bir yaklaşım gösterilerek Cenevre konusunda ortak tutum alınır ve geçici ortak yönetim bu temelde güçlendirilirse Kürt sorununun çözümü ve Suriye’nin demokratikleşmesinde başat ve temel bir rol oynanacaktır.” dendi.

Öte yandan Amed Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Amed Bağımsız Milletvekili Leyla Zana’nın da Hewlêr’de olduğu ve BDP Hewlêr temsilciliğini ziyaret ettiği bildirildi. (Özgür Gündem)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89