• BIST 8986.97
  • Altın 2294.889
  • Dolar 32.3248
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 9 °C

'Rojava heyeti'nin hazırladığı raporda neler var?

'Rojava heyeti'nin hazırladığı raporda neler var?
Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi tarafından Rojava'ya gönderilen heyetin hazırladığı raporun detayları ortaya çıktı.

Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi'nin tam desteğini alan, Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani ile KCK yönetimine gönderildiği öğrenilen raporda bazı detaylar açıklandı.

Kongre hazırlık toplantılarına devam eden Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi, dünkü oturumdan 19-23 Ağustos tarihleri arasında Rojava'da incelemelerde bulunan heyetin hazırlamış olduğu raporu değerlendirdi.

Toplantı ardından Hazırlık Komitesi üyeleri KCK Yürütme Konsey üyesi Ronahi Serhat, YNK politbüro üyesi Sadi Pira 'Rojava raporu' ile ilgili açıklamalarda bulundu.

‘GÖÇ’ÜN ÖNLENMESİ İÇİN ROJAVA’DA KAMP KURULMALI’

Hazırlık Komitesi olarak Rojava heyetinin hazırlamış olduğu raporu onayladıklarını ve olumlu gördüklerini kaydeden Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi ve KCK Yürütme Konsey üyesi Ronahi Serhat, raporda kamuoyunun çok yabancısı olduğu yeni bir hususun olmadığını söyledi.

47415

Raporda Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı'ndan Rojava'ya yönelik olarak ticaret gibi bir takım konularda uygulanan ambargonun kaldırılmasının talep edildiğini belirten Serhat, raporda dile gelen taleplere ilişkin şu hususları dile getirdi: "Aynı zamanda göçün önüne geçilmesi ve bu amaçla içeride (Rojava'da) bir kampın yapılması. Gerçekten de Rojava'nın boşaltılması her dört parçada Kürtler için çok çok kritik bir durumdur. Bu hususta hem halkın isteği, hem de heyetin önerisi vardı. Aynı zamanda yapılacak olan yardımların içeride (Rojava'da) gerekli olan yerlere ulaştırılması önerisi var. Göçün önünün kesilebilmesi için en doğru ve en iyi yöntem de budur. Siyasi açıdan da Destaye Bilind a Kurd gibi ortak bir siyasi irade de oluşturulmuştu. Bunun da mevcut durumun aşılabilmesi için üzerine düşen görevi yerine getirebilmesi için aktif bir rol oynaması isteniyor."

Raporda çok daha farklı öneri ve taleplerin de olduğuna dikkat çeken Ronahi Serhat, bu konuda şunları dile getirdi: "Rojava halkının şimdiye kadar yaptığı direnişi sahiplenme ve YPG'nin şimdiye kadar yürüttüğü direnişi destekleme gibi hususlar da var. Hazırlık Komitesi olarak bu hususların üzerinde durduk. Raporu olumlu gördük. Bu rapora sahip de çıkıyoruz."

'HALKI GÖÇERTMEK KÜRTLERİN DÜŞMANLARININ İSTEĞİDİR’

Sınır kapının açılması isteminin Rojava halkının isteği olduğunu ve kapının açılacağını söyleyen Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi ve YNK politbüro üyesi Sadi Pira, konuya ilişkin şunları söyledi: "Sınır kapısı halkın Güney Kürdistan'a gelmeye muhtaç hale gelmemesi, özellikle hastanelere uzman heyetlerin gönderilmesi, Rojava halkının Güney Kürdistan'da akrabalarını görmesine izin verilmesi gibi bir dizi insani konuda kullanılmalıdır. Çünkü halkı göçertmek en başta Kürtlerin düşmanlarının isteğidir. Daha da önemlisi göç eden Kürtlerin yerini doldurmayı bekleyen bir Arap hareketi var. Daha önce Kerkük'te benzer durumu yaşamıştık."

‘RAPORU SAYIN BARZANİ’YE GÖNDERDİK’

Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi üyeleri dünkü toplantıda değerlendirilen Rojava heyetinin raporunun sonuçlarına ilişkin önümüzdeki günlerde yazılı bir açıklama yapacaklarını dile getirirken, Hazırlık Komitesi YNK temsilcisi Sadi Pira, konuya ilişkin Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin vereceği cevabın da önemli olduğuna işaret etti. Pira, şunları söyledi: "Raporu Sayın Bölge Başkanı'na gönderdik. Çünkü raporda dile getirilen bazı hususların yerine getirilmesi için üzerine düşenler var." Barzani ve KCK yönetimine gönderilen rapora ilişkin olarak daha her hangi bir cevap almadıklarını belirten Pira, "Kuşkusuz heyetin oluşması çağrısını Sayın Barzani yapmıştı. Hazırlık Komitesi'ne bu amaçla başvurmuştu. Bu raporda hem Rojava halkının hem de heyetin önerilerinde bu taleplerin yerine getirilmesi dile getiriliyor" dedi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89