• BIST 9693.46
  • Altın 2507.399
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.7746
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 8 °C

Roboski: Kararı tanımıyoruz

Roboski: Kararı tanımıyoruz
Genelkurmay Askerî Savcılığı’na gönderilen Uludere dosyasına, katliamda yakınlarını kaybeden aileler “Kararı kabul etmiyoruz” şeklinde tepki gösterdi.

TSK’ya ait savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürülen 34 kişinin aileleri, katliamın 533. gününde yakınlarının mezarları başında biraraya geldi. 34 kişinin ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen görevsizlik kararına tepki gösteren aileler, “Roboski’yi karanlık dehlizlerde kaybedenlerden davacıyız. Bu kararı tanımıyoruz” dedi. Aileler, pilot ve askerî görevliler, hükümete “İçinizde birazcık insanlık ve merhamet varsa, vicdanınızın kararmamış bir tarafı varsa çıkıp kamuoyu önünde sorumluluğunuzu itiraf edin, 533 gündür yas içinde olan bu ailelerin acısını bir nebze olsun dindirin” diye seslendi.

Uludereli aileler adına açıklama yapan Şırnak İHD Temsilcisi Veli Encü, “Tamamı sivil 34 insanın hedef gözetilerek bombalanmasının ‘taksirle adam öldürme’ gerekçesiyle askerî savcılığa gönderilmesi kabul edilemez. O bombalar uçaktan kazara düşmedi. İnsan hakları örgütlerinin katliamla ilgili kamuoyuna sunmuş oldukları raporları, bu olayın kasıtlı yapılmış bir katliam olduğu bilgilerini içermektedir. Biz de bu kanaatteyiz. Meclis Uludere Alt Komisyonu’nun fail ve sorumluları aklayan raporunu teyid eden bu kararı tanımadığımızı buradan ifade ediyoruz” dedi.

Soruşturmanın başından beri gizli yürütülmesinin davayı unutturma çabası olarak nitelendiren Encü, “Görünen o ki yakınlarımızın bombalanarak öldürülmesi sırasında görevli hiçbir asker dinlenmemiş, bir tek fail bile belirlenememiştir. Genelkurmay’dan belge ve bilgi gelmemesi, askerlerin çağrılırsa ifadeye gelmemesi suçtur ve bu durumda sorumlular yargılanmalıdır. Askerî statükoyu geriletmesi ile gurur duyan hükümet bir pilotun sivil mahkemede ifade vermesini sağlayamıyor mu? Yoksa bu katliamın siyasi sorumlusu olarak statükonun kendi lehine devamını mı sağlıyor? Bizler bu katliamda pilotundan kuvvet komutanlarına, harekâtın sınır ötesi operasyon olması hasebiyle hükümete kadar bir fail ve sorumlular silsilesi olduğunu biliyoruz. Durum böyle iken bir yüzbaşı rütbesindeki bir askere ‘Al dosyayı komutanlarını yargıla’ demek, Türkiye tecrübesi göz önüne alındığında aklamanın bir başka şeklidir” diye konuştu.

Davanın peşini bırakmayız

Uludereli aileler olarak pilotlara, askerî yetkililere ve hükümete seslendiklerini belirten Encü, şunları söyledi: “İçinizde birazcık insanlık ve merhamet varsa, vicdanınızın kararmamış bir tarafı varsa çıkıp kamuoyu önünde sorumluluğunuzu itiraf edin, 533 gündür yas içinde olan bu ailelerin acısını bir nebze olsun dindirin. Aksi halde bizler; katliamın fail ve sorumluları hesap verene kadar bu davanın peşini bırakmayacağız.” (Taraf)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89