• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -2 °C

Robert Fisk yazdı: Mısır'ın annesi öldü

Robert Fisk yazdı: Mısır'ın annesi öldü
İngiliz Independent Gazetesi'nin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Mısır'da yaşananları yazdı.

"Kahire katliamı: Bugünden sonra herhangi bir Müslüman seçim sandığına yeniden güvenebilir mi?" başlıklı yazısında Fisk, Mısır'da yaşananların trajik bir dönüm noktası olduğunu ve ülkenin yaralarını sarmasının yıllar alacağını belirtti. 

'MÜSLÜMANLAR İÇİN TAM BİR YIKIM' 

Mısır'ın ulusal birliğinin, dün Müslüman Kardeşler'i bastırmaya yönelik yapılan katliam sonucu bozulduğunu vurgulayan Fisk, "Milyonlarca Mısırlı için demokrasi yolunun yıkıldığını ve dinine dayalı bir devlet isteyen bir Müslümanın bir daha seçim sandığına güvenmeyeceğini" kaydetti. 

CEZAYİR HATIRLATMASI

"Yaşananların sadece Batı'nın yansıtmaya çalıştığı gibi Müslüman Kardeşler'le ordunun karşı karşıya gelmesi olmadığını" vurgulayan Robert Fisk, şunları kaydetti: 

"Dünkü şiddet Mısır toplumu içinde, iyileşmesi yıllar alacak acımasız bir bölünme yarattı. Solcular, laikler ve Hristiyanlarla Sünni köylüler arasında, halkla polis arasında, Müslüman Kardeşler'le ordu arasında bir bölünme. Muhammed El Baradey'in istifa etmesinin nedeni buydu. Kiliselerin yakılması bu korkunç işin kaçınılmaz sonucuydu. 

Cezayir'de 1992'de, Kahire'de 2013'te Müslümanlar adil ve demokratik bir şekilde seçilerek iktidara geldi ve sonra iktidardan çekilip alındılar. Müslüman Kardeşler'in ne kadar hata yaptığının önemi yok. Demokratik şekilde seçilmiş Muhammed Mursi ordu tarafından devrildi. Bu bir darbeydi ve John McCain bu kelimeyi kullanmakta haklıydı." 

MISIR'IN TARİHİNDE MEZHEP SIKINTISI YOK 

Mısır'ın geleceğinin belirsizliğine yazısında değinen Fisk, "Mısır'ın başka bir Suriye olmayacağını, Mısır'ın tarihinde ayrıca mezhepsel sıkıntıların bulunmadığını" vurguladı. 

MISIR'IN ANNESİ ÖLDÜ 

Fisk, "Ama evet, dün Mısır'da bir şey öldü. Süresi dolan şey, Mısır'ın Arap ulusunun ebedi annesi olduğu düşüncesiydi. O ulusal ülküde Mısır tüm insanlarını çocukları olarak görüyordu. Polis ve hükümet yanlılarının yanında Müslüman Kardeşler mağdurları da Mısır'ın çocuklarıydı. Onlar halkın düşmanlarına, teröristlere dönüştüler. Bu, Mısır'ın yeni mirası" ifadesini kullandı. 

MISIR'IN UTANÇ GÜNÜ 

Bu arada, Fisk'in yazdığı Independent Gazetesi bugün "Mısır'ın Utanç Günü" manşetiyle çıktı. Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliam bugün birçok İngiliz gazetesinin ilk sayfasında fotoğraflarla yer aldı. Guardian "Mısır'ın kanlı askeri baskısı", Times gazetesi "Mısır'ın katliam gününde yüzlerce kişi öldü", Daily Telegraph gazetesi ise "Mısır iç savaşın eşiğinde" gibi başlıklar kullandı.

Gazetelerin birçoğu İngiliz Sky haber kanalı kameramanı Michael Deane'nin dün Mısır'da vurularak öldürülmesine de geniş yer verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89