• BIST 9060.78
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 15 °C

Robert Fisk: 'Kürtler yine ihanete uğrayacak'

Robert Fisk: 'Kürtler yine ihanete uğrayacak'
İngiliz basınının kıdemli Ortadoğu uzmanlarından Robert Fisk, Suriye Demokratik Güçleri'nin IŞİD'i Baxoz'dan temizlemesi sonrasında gözlerin İdlib'e çevrileceğini yazdı.

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) IŞİD’i Fırat’ın doğusundaki son kalesi Baxoz’dan temizlemesi sonrasında dünya çapında SDG’nin açıklamasından alıntı ile ‘Hilafet bitti’ manşetleri atılırken, İngiliz basınının kıdemli Ortadoğu uzmanlarından Robert Fisk ihtiyatlı bir tablo çizilmesi gerektiğini yazdı. Fisk, Türkiye-Suriye sınırındaki İdlib’de çok sayıda IŞİD militanı bulunduğu hatırlatması yaparak, “Şimdi, Rusya’nın IŞİD’i nasıl yenilgiye uğratacağını bildiğini gösterme şansı geldi” ifadelerini kullandı.

‘İDLİB’DE SAVAŞMAYA HAZIR ÇOK SAYIDA IŞİD MİLİTANI VAR’

Fisk, The Independent sitesinde yayımlanan ‘Abartıya inanmayın, IŞİD henüz yenilgiye uğratılmadı – İşte nedeni’ başlıklı yazısına şu cümlelerle başladı:

“IŞİD’in sözde yenilgisine dair bütün manşetlerden sonra, bunun bir kelimesine bile inanmayan birisi bir tür mızıkçı gibi görünebilir. Fakat ne zaman bir zaferin ilan edildiğini okusam -İster Bush’un ‘görev tamam’ açıklaması türünde olsun, ister ‘IŞİD’in son kalesi düşmek üzere fantezisi türünde- derin bir nefes alırım. Çünkü doğru olmadığı konusunda güvenle bahis oynayabilirsiniz.

Bunun sebebi sadece, yıkılmış haldeki Baxoz’un çevresindeki çatışmaların sürüyor olması değil. Sebebi şu: Suriye’nin İdlib vilayetinde Heyet Tahrir el Şam (El Nusra) ve Kaideli dostlarının yanında, Suriye askerleri tarafından neredeyse tamamen kuşatılmış olsalar da Türkiye’ye kaçabilecekleri dar bir koridora sahip olan ve Sultan Erdoğan’ın izin vereceğini her zaman varsayan, hâlâ silahlı ve savaşmaya hazır çok sayıda IŞİD militanı var.

Bu İslamcı cephe hatlarının ortasında Rus askeri gözlem noktaları ve Türk askeri güçleri bulunuyor fakat beş aydır devam eden geçici ateşkes son haftalarda çok daha kırılgan bir hal aldı.”

‘KÜRTLER YİNE İHANETE UĞRAYACAK’

Robert Fisk, İdlib’in son üç yılda Suriye ve Rusya tarafından büyük şehirlerden çıkarılan veya teslim olan militanların ‘terk edilme noktasına’ dönüştüğünü, geçen eylülde Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde sağlanan ateşkes öncesinde tüm tarafların gündemde tuttuğu İdlib sorununun ‘unutulduğunu’ yazdı.

Fisk, İdlib’deki IŞİD, el Nusra ve El Kaide varlığı hakkında şu ifadeleri kullandı:

“… Fakat onlar hâlâ İdlib’de; batının IŞİD’e karşı ‘nihai zafer’ini kazandığını düşünmesinden memnun oldukları da kesin. Baxoz için verilen mücadele tabii ki manşetlere çıkacaktı. Amerikan hava saldırıları ve dostane (ve çok cesur olan) Kürtlerin varlığı, bunu daha kolay erişilebilir bir haber haline getirdi.”

İngiliz yazar, Suriyeli Kürtlerin geleceğine ilişkin de şu yorumu yaptı: “Eğer Amerikalılar gerçekten nihayet çekilecekse, Kürtler yine ihanete uğrayacak ve -ister Türkiye ister Suriye rejimi olsun- düşmanlarının insafına terk edilecektir.”

‘RUSYA İLE NİHAİ SAVAŞ YAKLAŞIYOR’

Robert Fisk, yazısına şu cümlelerle son verdi: “Suriye savaşı, dünyanın (ki görünüşe göre buna Suriye hükümeti de dahil) inandığının aksine, henüz bitmedi. İdlib hâlâ on binlerce mültecinin yanı sıra savaşçı lejyonlarının bulunduğu, yıkık demir yolları ve bombalı saldırılarla hasar görmüş otobanları ile bir mahrumiyet bölgesi; bazen Suriye ordusuna karşı ortaya koymak isteyeceklerinden daha yoğun bir heyecanla kendi aralarında savaşan İslamcı militanların bulunduğu bir yer.

Fakat bu şimdi, Rusya’nın IŞİD’i nasıl yenilgiye uğratacağını bildiğini gösterme şansı. Tabii ki, Moskova ile Suriye savaşına mğdahil olan her bir grup arasında temas var. IŞİD savaşçıları son iki yılda Suriye kentlerinin Rus askeri koruması altında terk etti. Bu yeniden tekrarlanabilir. Putin, IŞİD’li kadın ve çocukların eve dönmesine izin verdi. IŞİD, El Nusra ve Kaide’nin zarar çıkması için hâlâ bir ihtimal var ama geçmiş deneyimler, İdlib için gerçek bir nihai savaşa gireceklerini gösteriyor.

Fakat ‘zafer’ manşetlerini ertelemek o zaman bile iyi bir fikir olabilir.” (Duvar)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89