• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 9 °C

Remzi Kartal: Sayın Barzani’nin Rojava Kürdistanı’na sunduğu destekler takdire şayandır

Remzi Kartal: Sayın Barzani’nin Rojava Kürdistanı’na sunduğu destekler takdire şayandır
Remzi Kartal, KDP ve PKK arasındaki ilişkiler hakkında, Awêne Gazetesine konuştu.

Kongra Gel Eş Başkanı Remzi Kartal, Barzani ve Güney Kürdistan Yönetimi’nin tarihi bir rol ve sorumlulukla karşı karşıya olduğunu belirtti. Federal Kürdistan Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani’nin Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmaya da değinen Kartal, “Bu çok önemli bir gelişmeydi. Bunun sonuçları, gerek Kürdistan’da gerekse de Kürdistan dışında görülüyor ve bunun Kürd Ulusal Birliğini de güçlendireceğini düşünüyorum.” dedi. 

KDP ve PKK arasındaki ilişkiler hakkında, Awêne Gazetesine verdiği röportajda Kartal şöyle konuştu: “Her iki taraf arasındaki ilişkilere dair olumlu gelişmeler söz konusu. Bu konuda iyi değişimler yaşanmakta. Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani’nin Avrupa Parlamentosu’nda PKK’yle ilgili yaptığı konuşma da çok önemliydi. Hem üyesi olduğu kurum itibariyle hem de yöneticilerinden olduğu KDP açısından çok önemli bir açıklamaydı. Sayın Mesrur Barzani’nin bu açıklamaları hem Kürd ulusal siyaseti açısından hem de Avrupa Birliği, Amerika ve diğer bölge ülkelerine verilen mesajlar açısından gayet pozitif ve mühimdi.”

Mesrur Barzani’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki konuşmasının Kürdistan’daki yankılarıyla ilgili de konuşan Remzi Kartal, “Şüphesiz ki bu konuşma Kürd Ulusal Birliği açısından da çok önemlidir ve bunun KDP ve PKK gibi Kürdistani partilerin ilişkileri açısından da olumlu etkiler yaratacağını düşünüyorum. Sayın Mesrur Barzani’nin konuşması halkımızın birbirine yakınlaşması ve birliğine hizmet ediyor. Bu anlamda da doğru bir siyasettir.” dedi.

Federal Kürdistan Başkanlığı’nın bölgedeki rolüne değinen Kartal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Güney Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlığı ve Sayın Mesud Barzani’nin çaba ve çalışmaları hem olumlu hem de pozitiftir. Peşmerge’nin Kobanê’ye geçişi ve Sayın Barzani’nin Rojava Kürdistanı’na sunduğu destekler takdire şayandır.”

Kürd güçlerinin birliğine de değinen Kartal, “Kürtlerin gerek Ortadoğu’da gerekse de tüm dünyada ağırlıklarının daha da güçlenmesi açısından, Kürd Ulusal birliğine en çok ihtiyaç duyulan bir dönemdeyiz ve şartlar da buna uygundur. Kek Mesud Barzani’nin Kürd Ulusal Kongresi içinde daha fazla çaba sarf edeceğini umut ediyorum. Bu konuda Sayın Öcalan, KCK ve diğer siyasi partilerin de yardımcı olacağını düşünüyorum. Bu konuda herhangi bir engelin kalmadığını düşünmüyorum. Dolayısıyla hem Güney Kürdistan Yönetimi hem de Sayın Mesud Barzani’nin omuzlarında tarihi bir görev ve sorunluluk vardır. Dikkatli bir şekilde davranılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Kartal konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Güney Kürdistan’ın varlığı, Lozan Antlaşması’nın iflasının ilk atılımıydı. Şuan Rojava da ikinci bir atılımdır. Lozan Antlaşmasını yaratan ülkeler şuan Rojava Kürdistan’ını defakto olarak kabul etmekteler. Bunun dışında Kürd sorunu artık sadece bölgesel bir sorun değildir. Uluslararası bir sorundur ve onun çözümü de uluslararası bir çözüm olacaktır. IŞİD meselesi de aynı şekilde uluslararası bir sorundur.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89