• BIST 8800.18
  • Altın 2238.004
  • Dolar 32.339
  • Euro 35.0904
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Ramazan el-Boti intihar saldırısıyla öldürüldü

Ramazan el-Boti intihar saldırısıyla öldürüldü
Suriye'nin önde gelen alimlerinden Ramazan el-Boti, Perşembe günleri ders verdiği el-İman camiini hedef alan intihar saldırısında yaşamını yitirdi.

Yayınladığı çok sayıda kitabı Türkçeye çevrilen Suriye'nin önde gelen alimlerinden Muhammed Ramazan el-Boti, bugün akşam saatlerinde başkent Şam'daki el-İman camiini hedef alan saldırıda yaşamını yitirdi. 

Suriye yönetimini destekleyen fetvalarıyla bilinen el-Boti, Perşembe günleri el-İman camiinde dersler vermekteydi. Saldırıda el-Boti'nin yanı sıra 20 sivilin daha yaşamını yitirdiği bildirildi. 

Ramazan el-Boti kimdir?

1929 Cizre doğumlu Ramazan el-Boti, önde gelen Kürt alimlerinden sayılıyordu.

Ramazan el Boti, yine çok önemli bir alim olan babasıyla aynı ismi taşıyordu. Aslen Cizreli olan babası Ramazan el Boti, 1933 yılında, tek parti döneminde, Türkiye'yi terkederek, Şam'a yerleşmişti. Bugün saldırıda can veren Ramazan el Boti, bu sırada dört yaşında idi.

1955 yılında Ezher Üniversitesi Şeriat Fakültesi'nden mezun olan Şeyh Ramazan el-Boti, 1958 yılından itibaren İslami ilimler üzerine eğitim çalışmalarında bulunmaktaydı. 

Suriye Ulusal Koalisyonu başkanı Muaz el-Hatib'in Emevi Camii'deki hatiplik görevinin sona erdirilmesinden sonra Emevi Camii'nde hutbeler vermeye başladı. 

Çok sayıda kitabı Türkçeye çevrilmiş olan Suriye'nin önde gelen alimlerinden Şeyh Ramazan el-Boti, Suriye'deki ayaklanmaya karşı çıkarak Suriye'deki yönetimin yanında durmayı tercih etti. Bu duruşundan ötürü el-Boti, Suriyeli muhaliflerin şiddetli eleştirilerine maruz kaldı. 

Suriye'deki ayaklanmayı komplo ve fitne olarak niteleyen Şeyh el-Boti, 1 Haziran 2012'de Şam'daki Emevi Camii'nde verdiği hutbesinde, Suriye'nin tekfirci terörle karşı karşıya olduğunu söyledi. 

Şeyh el-Boti, "Suriye, Siyonizmin bölgedeki projelerine karşı durdu. Bundan ötürü Katar ve Suudi yöneticilerin paralarıyla Suriye'deki rejim devrilmek isteniyor. Amerika ve İsrail, Katar ve Suudi Arabistan gibi Körfez rejimlerini, koltukları karşılığında satın aldı. Amerika ve İsrail onlardan, Suriye'deki rejimi devirmeyi, İsrail'in bölgede en güçlü olarak kalması için Suriye'yi devletçiklere bölmeyi istedi. 

Suriye'de gerçekleşen ve sivillerin de yaşamını yitirdiği bombalı saldırılarda yaşamını yitirenler için düzenlenen cenaze merasiminde konuşan Boti "Bu, Burhan Galyun ve efendilerinin Suriye'ye gönderdiği bir hediyedir. Onlar, düşmanın kucağında Suriye'den reform istiyorlar" demişti.

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89