• BIST 10054.14
  • Altın 4273.262
  • Dolar 40.012
  • Euro 47.0123
  • İstanbul 30 °C
  • Diyarbakır 34 °C
  • Ankara 32 °C
  • İzmir 34 °C
  • Berlin 18 °C

Rakel Dink doğduğu topraklara gitti: İşte benim Cudim!

Rakel Dink doğduğu topraklara gitti: İşte benim Cudim!
Rakel Dink, yaklaşık 40 yıl önce çıktığı ve bir daha da hiç gitmediği köyünün peşine düştü.

Rakel Dink, Uludere ziyaretinin ardından doğduğu Ermeni Varto aşireti köyünün izini sürdü.

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'in "Operasyon bölgesinde özel konvoy" başlığıyla yayımlanan (8 Temmuz 2012) haberi şöyle:

Operasyon bölgesi olduğu için 2 üst düzey askerin de eşlik ettiği konvoyumuzla annesinin mezarının olduğu köye ulaşamadık. Ama Rakel Dink, köy ahalisinin cenaze kaldırırken buluşup ağıt yakarak geçtiği ovadan yüksek tepelere karşı selam yolladı. Böylece babası Siament Ağa’nın vasiyetini de yerine getirdi.

Uludere kurbanları için İstanbul’dan yola çıkarken hiç aklında yoktu aslında. Hâlâ yas tutan ailelere omuz vermek, eşi Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından geçen 5 yılda bir gün adaleti göreceğine dair umudunu onlarla paylaşmaktı tek gündemi. Ancak yolculuğumuzun ilk durağı Mardin’e adım atar atmaz doğduğu toprakların kokusu çocukluk anılarını tetikledi. Gülyazı köyünde herkes memleketini soruyor, Rakel Dink “Silopi’ye yakın Ermeni Varto aşireti köyü” diyordu. Bir de annesinin avlusuna gömüldüğü kiliseyi tarif ediyordu. Uludere projesindeki ortakları Bejan Matur ve Zeynep Tanbay ile bu özel yolculuğun gözü kulağı olan bizlerin ısrarları Rakel Dink’i cesaretlendirdi. Rakel Dink’in yaklaşık 40 yıl önce çıktığı ve bir daha da hiç gitmediği o köyün peşine düştük.

Şırnak’ta mola

Cizre-Silopi istikametinde ilerlerken Şırnak’ta mola verdik. Geceyi Gülyazı’da geçirdiğimizden haberdar olan Şırnak Valisi de, BDP Şırnak İl Başkanlığı da ağırlamak için mesajlar göndermişti. Ancak siyasetten uzak geçen bu geziye gölge düşmesini istemeyen Rakel Dink ve arkadaşları, bir tek Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş’in kahve davetini kabul etti. Rakel Dink’in adını ‘Hassene’ olarak hatırladığı köyünü bulmak için yola düştüğümüzü öğrenen Osman Geliş, bizim de baştan beri merak ettiğimiz güvenlik meselesini gündeme getirdi. Oralar operasyon bölgesiydi. Kısa sürede hızlı bir telefon trafiğiyle Osman Geliş, valilik ve kaymakamlığı harekete geçirdi. Biz kahvelerimizi içerken devlet, 5 kadın ve 2 erkekten oluşan 3 arabalı heyetimizin güzergâhı konusunda güvenlik güçlerini bilgilendirmişti bile. Sessizce ve fazla hissettirmeden bir yol protokolü hazırlanıyordu Rakel Dink için. Uludere’ye giderken sadece arabaların plakaları kontrol noktalarına bildirilmişti, belli ki bu kez daha farklı bir hazırlık vardı.

2 üst düzey asker

Konvoyumuz Habur’da kuyrukta bekleyen TIR’lara varmadan Cudi Dağı’na doğru sola saptığında bizi sivil plakalı bir minivan bekliyordu. Konvoyu karşılayan 2 üst düzey asker, mihmandarlık yapacaklarını söylüyordu. Dağ köylerine çıkan asıl yollar mayınlı olduğu için alternatif patikalardan ilerlemeye başladık. Hassene’ye epey yaklaşmıştık ama araziye uygun olmayan arabalarımız ilerleyemiyordu. Rakel Dink arabadan “Yürüyelim o zaman” diye indi. Ancak askerler köye ulaşımın sarp kayalıklar ve mayınlar nedeniyle uzun zaman alacağını söylüyordu.

Babasının vasiyeti

Askerler Hassene’de yıkık bir kilisenin varlığını doğruladı ama o noktaya kadar gitmemiz imkansız gözüküyordu. Annesinin mezarını bulmayı umduğu mevkiye ulaşamayacağımızı anlayan Rakel Dink, bu kez babası Siament Ağa’nın diktiği dut ağaçlarını bulmaya yöneldi. Tekrar arabalara binildi ve patikadan aşağıya doğru birkaç kilometre gidildi, komşu köy Dadere’ye varıldı. Rakel Dink, ovaya bakan bir dizi ağacın bulunduğu tepeye doğru koşarken adeta çocukluğuna dönmüştü. Rakel Dink tam da istediği yeri bulamamıştı, ama köy ahalisinin cenaze kaldırırken buluşup ağıt yakarak geçtiği bu ovayı hatırlıyordu. Bu da yeterdi. Rakel Dink, bu kısa ziyaret ile köyünün özlemi içinde Belçika’da hayata veda eden babası Siament Ağa’nın vasiyetini de yerine getirmiş oldu bir anlamda. ‘İşte benim Cudim’ diyerek seyrettiği yüksek tepelere karşı Türkiye’den uzaktaki tüm akrabalarının selamını gönderdi. Çünkü o, bir zamanlar Güneydoğu’nun en büyük Ermeni aşireti olan ‘Varto’ların bugün Türkiye’de yaşayan tek üyesiydi.

  • Yorumlar 10
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    • Abdullah Saydın10 Temmuz 2012 Salı 20:27Acıların paylaşımı

      Rakel.....Keşke bu acılarınızı, özlemlerınızı paylaşmasını becerebilseydık....

      Yanıtla (0) (0)
    • cafer12 Temmuz 2012 Perşembe 00:23yenimi hatirladi?

      rakel dink saygi deger bir kadin, cok aci yasadigi gercek- ama yeni mi annesinin mezarini hatirladi bilmeyen de canada da yasadigini ve silopiye girisi 40 yildir yasaklanmis sanir. istanbul silopi ucakla 3 saat. yazik-iste istanbullu olmak oyle bir sey olsa gerek

      Yanıtla (0) (0)
    • rojhat12 Ağustos 2012 Pazar 16:56Silopi bizimdir

      Varto aşireti de nerden çıktı? burası bizimdir. Ben ermeni mermeni bilmem. burası kürtlerindir. o kadar.

      Yanıtla (0) (0)
    • izett26 Eylül 2012 Çarşamba 21:45RAKEL

      Not: Değerli yorumcumuz,
      Büyük harflerle yazılan yorumları yayınlayamıyoruz. Kriterlerimize uygun olarak yeniden yorum yazmanızı diler, ilginize teşekkür ederiz...

      Yanıtla (0) (0)
    • Selahattin Heyecan08 Ekim 2012 Pazartesi 10:02Silopi butun insanligindir...

      silopi sadece Kurtlerin degil onbinlerce yildir o kutsal topraklarda yasayan herkesindir.

      Yanıtla (0) (0)
    • Rewsen Oktaykaan08 Ekim 2012 Pazartesi 10:26Cizre Silopi

      Ben bir cizreliyim. Binlerce yildir din mezhep irk asiret agalik sihlik demeden o kutsal topraklarda kardesce yasadik ve hic bir zaman bu bu irktan bu su dinden bu bu asiretten bu bu agalardan bu su seyhlerden diye biz kurt halki olarak otekilestirmedik. Ta ki turk fasizimi bizim kutsal ve mukades topraklarimiza fitne fesatlik kiskirtma birbirimize dusurme ve kirli elerini bizlere bulastidi lutfen biz artik bunlar kadar kirli politikalarini bizlere asilamaya calisti ve her ne kadard

      Yanıtla (0) (0)
    • Selahattin Heyecan08 Ekim 2012 Pazartesi 23:09Hesana'li Rakel'e

      Sevgili Rakel'in dogdugu topraklara bu denli ilgisi beni cok etkiledi. Hepimiz ayni duygularla yasiyoruz. Kendimde 25 yildir dogdugum topraklarin ozlemiyle yasiyorum. Bazi arkadaslar yorumlariyla elestiride bulunmuslar.B en bunlara katilmiyorum. TC nin kirli politikalari sonucu darmadagan olmus durumdayiz. Rakel'in koyu HESANA en son 1988'de tamamen tahrip ve talan edildi.Top atislariyla yikildi. Binlerce yil bu topraklarda yasayan herkes baris icinde birarada yasadi. Hesana'nin inciri,uzumunu ozluy

      Yanıtla (0) (0)
    • Atilla MORÇOL24 Aralık 2012 Pazartesi 10:17Bir Gün Mutlaka!

      Bir gün gelecek bu Ülkede hep birlikte Ademin evlatları olarak barış içinde yaşayacağız; Ermenisiyle, Kürdiyle, Türküyle, tüm halklarla! Yeterki demokrasi için,barış için gereği gibi çalışalım! Tıpkı Rakel Kardeşimiz gibi,sevgili vatanperver Hirant Dink gibi özverili olabilelim! Bu gün dünden daha aydınlık ve düne gör daha umutverici.

      Yanıtla (0) (0)
    • roni30 Ocak 2013 Çarşamba 19:32hesana.

      cafer efendi oralar onların toprakları, o insanların hakı hukuku gasp edildiği için bu cefa çekiliyor o topraklarda. onlara bir özür yerine hala zalimce söz söylemek, insanlığınızın seviyesini gösterir. ayıp günahtır.

      Yanıtla (0) (0)
    • slopy silopi14 Mart 2013 Perşembe 19:40Slaw u rez

      xoşka rakel welat welate te ye hemu kurdıstane ware te ye xweşe hebe cehme hemya ji heye kurdıstane

      Yanıtla (0) (0)
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89