• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 19 °C

PYD: Roj Peşmergelerini Rojava’da istemiyoruz

PYD: Roj Peşmergelerini Rojava’da istemiyoruz
TEV-DEM'li Aldar Xelil, Roj Peşmergeler'inin Rojava’ya geçmesine müsaade etmeyeceklerini söyledi. ENKS ise, PYD'nin tek görevinin kendilerine zulmetmek olduğunu belirtiyor.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Konseyi Üyesi Aldar Xelil, Roj Peşmergeleri'nin Rojava’ya geçmesiyle ilgili, askeri güçlerin ayrılmasının ciddi bir savaşa neden olabileceğini söyledi.

ANHA’ya geçtiğimiz hafta içinde Federal Kürdistan’a yaptıkları ziyaretle ilgili değerlendirmelerde bulunan TEV-DEM Yürütme Konseyi Üyesi Aldar Xelil, görüşmelerde Roj Peşmergeleri’nin Rojava’ya geçişini kabul etmediklerini belirttiklerini söyledi.

KDP.info’ya konuşan ENKS Kürdistan Bölgesi temsilciliğinden Cedan Elî ise, “PYD’nin tek görevinin ENKS’ye zulmetmek ve muhalefet etmek olduğunu söyledi.

ENKS kaynakları, Roj Peşmergeleri’nin Rojava'ya geçeceği yolunda bir süredir açıklamalar yapıyordu.

Geçtiğimiz günlerde bazı temaslarda bulunmak üzere Federal Kürdistan’a giden Rojava heyetinin ziyaretiyle ilgili açıklamalarda bulunan TEV-DEM’li Aldar Xelil, Roj Peşmergeleri’nin Rojava’ya geçişlerinin Türkiye ile bağlantılı olduğu iddiasında bulunarak, ENKS ve ve yakın bazı partilerin, uluslararası diplomatik görüşmelerde YPG, YPJ ve PYD’yi terör listesine alınması için çaba sarf ettiğini öne sürdü.

'Askeri konular kırmızı çizgimizdir'

Federal Kürdistan’a ulusal temsiliyeti olan kimi kesim ve temsilcilerle görüşmeler yapıldığını belirten Xelil, “Görüşmelerde aramızda sıkıntıların çözülmesini konuştuk, karşılıklı destek sunma kararı aldık. Çözüm önerilerine hazır olduğumuzu ve farklı siyasi partilerin Demokratik Özerklik Yönetimi çatısı altında yer alabileceğini belirttik. Seçim yapılabileceğini ve eleştirilere açık olduğumuzu açıkladık” dedi.

Roj Peşmergeleri’nin Rojava’ya geçişi konusunun da görüşüldüğünü belirten Xelil, askeri konuların kendileri için kırmızı çizgi olduğunu ve Roj Peşmergeleri’nin Rojava’ya geçişine izin vermeyeceklerini söyledi.

‘Askeri güçlerin ayrımı ciddi bir savaş sebebi’

Siyasi olarak 50 parti hatta binlerce kurum da oluşturabilir fakat askeri olarak tek güç olmak durumundayız” diyen Xelil, “Bu karar da bir merkezden çıkmalı ve sadece bir askeri komutanlık olmalı. Tüm silahlı gruplar bir merkez altında olmalı. Kürdistan Bölgesi’ndeki yurtseverlik tecrübelerinden faydalanabiliriz ve yaşanan acı olayların tekrarlanmaması için çaba harcamalıyız” ifadelerini kullandı.

Xelil, “Ne kadar siyasi çelişki yaşansa da askeri güçlerin ayrımı ciddi bir savaş sebebi olabilir. Bu savaş sonucunda onlarca Peşmerge şehit düşebilir. Biz böyle bir şey istemiyoruz. Kuzey Suriye’de tüm halkların yer aldığı bir askeri sistem var. Kürt gençleri, düşmana hizmet etmektense kendi topraklarını korumamalılar” ifadelerine yer verdi.

ENKS: PYD'ye teslim olmayacağız

Öte yandan KDP.info’ya konuşan ENKS Kürdistan Bölgesi temsilciliğinden Cedan Elî de, PYD’nin tek görevinin ENKS’ye zulmetmek ve muhalefet etmek olduğunu iddia ederek, “Yönetici ve üyelerimizi zindanlara atıyorlar. Biz irademizi onlara teslim etmediğimiz için. PYD’nin bu siyasetinden vazgeçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ENKS olarak her zaman sorunların çözümü için görüşmelere hazır olduklarını dile getiren Elî, tüm bu olumlu yaklaşımlarına rağmen PYD’nin kendi siyasi varlığını dayatarak PYD’ye katılmaya zorladığını, kendisinin dışındaki siyasi oluşumları kabul etmediğini söyledi.

Bu baskı ve dayatmaların kabul edilemez olduğunu söyleyen ENKS yetkilisi, “Biz kendimizi irade sahibi bir güç olarak görüyor ve ülkelerin bize yardım ettiğini söylüyoruz. Ancak PYD, bir yandan Türkiye ile diyaloğa hazır oldukları çağrısında bulunurken, diğer yandan Türkiye’nin bize yardım ettiğini belirterek bizim kirli olduğumuz iftirasında bulunuyorlar” açıklamasında bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89