• BIST 9809.57
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 8 °C

PYD eşbaşkanı: Türkiye’yi kardeş ülke olarak görüyoruz

PYD eşbaşkanı: Türkiye’yi kardeş ülke olarak görüyoruz
Kobani’de IŞİD’le savaşan PYD’nin eşbaşkanı Asya Abdullah, Türkiye’yi kardeş ülke olarak gördüklerini söyledi

BBC Türkçe'nin canlı tartışma platformuna katılan Asya Abdullah, sosyal medya üzerinden gelen soruları yanıtladı. Asya Abdullah bir soru üzerine, "Türkiye komşumuzdur. Sınırlarımız birdir. IŞİD'in Kobani'de (Aynul Arab) kırılması Türkiye halkına da bir hizmettir bu kapsamda. Türkiye Kobani'ye destek sunarsa, kendi halkına da sunmuş oluyor. Türkiye'den iyi bir diyalog istiyoruz, destek istiyoruz, silah istiyoruz, yardım koridorunun açılmasını istiyoruz" dedi.

'Türkiye kardeş ülke'

Abdullah, "Türkiye, PYD'yi düşman ve terörist olarak görüyor. Siz Türkiye'yi nasıl görüyorsunuz?" sorusuna ise "Biz Türkiye'yi kardeş ülke olarak görüyoruz. Düşmanı ortak olan bir ülke olarak görüyoruz. IŞİD ikimizin de ortak düşmanı. Sınırlarımız aynı" yanıtını verdi. Abdullah, "Türkiye'nin politikası birliğe yönelik olmalı. Diyaloğa inanıyoruz. Türkiye Kobani'ye sahip çıkmalı" dedi.

PYD Eşbaşkanı Abdullah, şimdiye kadar peşmergenin Kobani'ye gelmediğini, bu konuda herhangi bir görüşmenin de olmadığını belirtti.

Abdullah, Türkmenlerle olan ilişkilerinin sorulması üzerine şu yanıtı verdi:

"Rojava'da çok sayıda Türkmen var. Ancak net bir sayı veremem. Daha çok Halep'teler. Afrin'de varlar. Halep'in Azez ve Bab ilçelerinde varlar. Kürtlerin Türkmenlerle de ilişkileri iyidir."

Abdullah, "PYD bünyesinde savaşan Türkler var mı? Türklerin PYD'ye katılması konusunda ne düşünürsünüz? Bu konuda bir organizasyonunuz var mı?" sorusuna ise, "YPG ve YPJ ve Burkan Fırat (ÖSO dahil bazı Suriyeli muhalif gruplarla PYD'nin kurduğu grup) var Kobani'de IŞİD'e karşı savaşan. Türkiye vatandaşı Türk asıllı biri geçenlerde şehit oldu. YPG onu açıkladı" yanıtını verdi.

'Acilen bir yardım koridoru açılmalı'

Kobani'de çok şiddetli bir çatışmanın devam ettiğini belirten Asya Abdullah, "IŞİD, Ceraplus, Mınbıc ve Tel Abyat'tan destek getiriyor buraya. Bombalı bir araç infilak etti. IŞİD, Mınbıc ve Rakka'da camilerden Kobani'deki savaş için cihat çağrısı yapıyor. Arapları zorla savaşa getiriyor. IŞİD kuşatması kaç gün daha sürer, o konuda net bir gün veremem. IŞİD'in burada kırılması için büyük bir desteğe ihtiyacımız var. Silah ihtiyacımız var. Kobani bir yıldır büyük bir ambargoyla karşı karşıya. Acilen bir yardım koridorunun açılması lazım" diye konuştu.

Amerika ile iyi bir diyalog içinde bulunduklarını vurgulayan Abdullah, Türkiye’deki Kobani’ye destek eylemlerini ise şöyle yorumladı:

"Kobani'ye saldırı olunca Kürdistan'ın birçok bölgesinde Kobani'ye destek eylemleri oldu. Kürt partileri toplandılar. Kürdistan'daki partilerin Kobani'ye sahip çıkmalarını çok anlamlı ve değerli buluyoruz. ABD'nin sahiplenmesini de anlamlı ve önemli buluyoruz. Güzel bir adımdır. Demokratik bir partiyiz. Üç yıldır Suriye halkıyla ve diğer halklarla iyi bir diyalog içerisindeyiz. Amerika'yla da iyi bir diyalog içerisindeyiz."

'Kürt birliğini önemsedik'

Abdullah, "Barzani'nin birlik çağrısını ve peşmergenin gelecek olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da, "Her zaman Kürt birliğini önemsedik. Birliğe beraberliğe hep önem veriyoruz. Sadece Kürtlerin birlikteliği değil, diğer halklarla da birliktelik istiyoruz" diye yanıtladı.

Asya Abdullah, YPG ile PKK ilişkisinin sorulması üzerine ise şu yanıtı verdi:

"YPG sadece Kürtlerin gücü değildir. YPG'de çok sayıda Süryani, Arap var. YPG'de bir sürü Arap ve Süryani şehidi var. YPG, Suriye'de Rojava halkını koruyor. Diğer halklarla, kurumlarla da ilişkimiz olduğu gibi PKK ile de ilişkilerimiz vardır." (BBC Türkçe)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89