• BIST 10276.88
  • Altın 2390.165
  • Dolar 32.3487
  • Euro 34.8713
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 25 °C

'PYD, Cenevre'ye katılsaydı Sevr-2 olurdu'

'PYD, Cenevre'ye katılsaydı Sevr-2 olurdu'
PYD, Cenevre-2'yi Lozan-2 olarak değerlendirirken; ülkedeki diğer Kürt grupların temsilcisi ve Cenevre'ye katılan ENKS ise, "PYD katılsaydı Cenevre-2, Sevr-2 olurdu" diyor.

İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan konferansa Suriye'deki Kürt grupları temsilen PYD'nin katılmamasıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Toplantıya katılmayan PYD, Cenevre-2'yi Lozan-2 olarak değerlendirirken; ülkedeki diğer Kürt grupların temsilcisi ve Cenevre'ye katılan ENKS ise, "PYD katılsaydı Cenevre-2, Sevr-2 olurdu" diyor. 

Suriye'nin kuzeyinde önemli bir temsil oranına sahip olan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Cenevre-2'ye katılmıyor. Kürtleri, PYD dışında kalan ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin desteğindeki Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) temsil ediyor. ENKS içinde başta gelen partilerden Suriye Kürt Demokrat Partisi (SKDP) Sözcüsü Nuri Bromo, Cenevre-2'deki pozisyonlarını ve eleştirilerini anlattı.

Al Jazeera Turk'te yer alan Mahmut Bozarslan imzalı habere göre Bromo, muhalefetle birlikte Cenevre-2’ye katılmalarının nedeni hakkında "Biz ENSK olarak baştan beri kendimizi Suriye devrimini bir parçası olarak gördük. Esed rejiminin karşısında gördük. Bizim muhalefetle birlikte katılmamız bu yüzden normaldir" dedi.

PYD’nin konferanstan bir gün önce Cezire bölgesinde özerklik ilan etmesini eleştiren Bromo, bunun halkın değil PYD’nin projesi olduğunu savundu. Bromo PYD’nin bu yolla belediye yönetimine razı olduğunu belirterek "Kürtler Cenevre-2’ye katılmalı, haklarını savunmalı, 'yeni bir Suriye nasıl olmalı?' bunları konuşmalı. Ama siz kalkıp belediye gibi bir yönetim ilan ediyorsunuz. Siz bununla muhalefete rejime ve uluslararası güçlere Kürtlerin birlik olmadığı mesajını, 'Cenevre-2'ye katılmıyoruz' mesajını veriyorsunuz. Gelip katılsalardı Cenevre Kürtler için Sevr-2 olabilirdi. Federalizmden otonomiden daha düşük bir yönetim, azından azı. Belediye şeklinde mahalli idare şeklinde bir yönetim. Bu yönetimle gidip Cenevre’de yeni bir yönetimden söz edemezsiniz” diye konuştu. 

BİRLİK ÇABALARI SONUÇSUZ KALDI

Bromo daha önce PYD ile üç kez anlaşmaya çalıştıklarını ancak PYD’nin anlaşmaları bozduğunu söyledi. Bromo "ENKS’ye davet ettik gelmediler. Erbil mutabakatında 'yarı yarıya katılıp birlikte çalışalım' dedik uymadılar. Son olarak 2013 sonunda Erbil’de toplandık. 'Muhalafetle birlikte, tek heyet olarak gideriz' dedik. 'Eğer olmazsa ve Kürtler muhalefet içinde tek heyet olarak gitmesi gerekirse bu ENKS olur ve PYD’de de bunu destekler', bu konuda anlaştık ama PYD şimdi bunu kabul etmiyor. Erbil-2’yi de kabul etmediler. Şimdi diyorlar ki 'Bu heyet bizim değil, desteklemiyoruz' " şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 10
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89