• BIST 8981.29
  • Altın 2284.428
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 9 °C

Putin'den Suriye İçin 4 maddelik plan

Putin'den Suriye İçin 4 maddelik plan
Çatışmalar Halep'te yoğunlaşırken Putin ve muhaliflerden yeni öneriler geldi. İşte ayrıntılar ...

Suriye'de çatışmalar ülkenin ikinci büyük kenti Halep'te yoğunlaşıyor. Ordu ile muhalifler arasındaki çatışmalarda 33 kişi hayatını kaybederken Rusya Lideri Putin, krize çözüm için 4 maddeli bir plan açıkladı. Muhaliflerden ise geçiş süreci konusunda yeni bir öneri geldi.

 Halep'te şiddetli çatışmalar

 Halep'te dört gündür artan çatışmalarda, muhalifler, orduya ait 4 tankı imha etti. Hür Suriye Ordusu, şehrin bazı bölgelerini ele geçirdiğini açıkladı.

 Cezaevlerinde kanlı isyan

 Bu arada, başta başkent Şam olmak üzere ülke genelinde cezaevlerinde çıkan isyanlara, güvenlik güçleri sert müdahalede bulunuyor. Halep cezaevinde güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 15 mahkum öldü, 40'ı yaralandı.

 Ordunun, muhaliflerin tutulduğu hapishanede katliam yapmasından endişe ediliyor.

 Suriye ordusu başkent Şam'da da kontrolü kaybettikleri bölgeleri geri almak için muhalif güçlerle çatışmaya devam ediyor.

 Şam'da pazar'dan bu yana 1200 kişi öldü

 İnsan Hakları örgütleri, Pazar gününden bu yana Şam'da 1200'ü aşkın insanın öldüğünü belirtiyor. 

İran'dan Arap Birliği'ne tehdit gibi uyarı

 Suriye'den hergün yeni bir katliam haberi gelirken, İran'dan Esed'in istifa etmesini isteyen Arap Birliği'ne tehdit gibi uyarı geldi.

 Arap ülkelerine "Suriye'ye müdahale etmeyin" uyarısında bulunan İran Devrim Muhafızları komutanı General Mesud Jazayeri, misilleme tehdidinde bulundu.

 "Esed'in bölgedeki dostları, özellikle nefret edilen Araplara saldırmaya hazır" diyen Jazayeri hangi ülkeleri kastettiğini açıklık getirmedi.

 Kimyasal silah tehdidine tepki sürüyor

 "Dış müdahale olursa kimyasal silah kullanırız" diyen Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdisi'nin açıklaması ise tepki çekmeye devam ediyor.

 Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye hükümetine bağlı güçlerin kimyasal silah kullanmasının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini söyledi.

 Putin'den 4 maddeli plan

 Suriye'de barışçıl çözüme ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de kendi dört maddeli planını açıkladı. Önce çatışmaların durdurulmasını, ardından görüşmelerin başlamasını öngören planda, krizden çıkış için çözüm yolunun aranması, son aşamada da, anayasal temellerin oluşturulması yeralıyor.

 Putin, ayrıca, Esed'in anayasaya aykırı olarak görevden uzaklaştırılması halinde, ülkedeki sivil savaşın bitmeyeceği uyarısını tekrarladı.

 Muhaliflerden geçiş için yeni öneri

 Muhalifler ise Beşşar Esed'ın çekilmesi şartıyla, geçiş sürecinin geçici olarak bir rejim üyesi tarafından yürütülmesini kabul etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89