• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Putin'den ABD'ye: Bize karışma!

Putin'den ABD'ye: Bize karışma!
Vladimir Putin, Wikileaks belgelerinde Robert Gates'in Rusya demokrasisiyle ilgili sözlerinin Rusya'nın içişlerine müdahale olduğunu söyledi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ABD'ye içişlerine müdahale etmemesi uyarısında bulundu.

Dünya Bülteni / Haber MerkeziRusya Başbakanı Vladimir Putin, Wikileaks belgelerinde Robert Gates'in Rusya demokrasisiyle ilgili sözlerinin Rusya'nın içişlerine müdahale olduğunu ve ABD'ye Rusya'nın içişlerine müdahale etmemesi uyarısında bulundu.

Putin, CNN'den Larry King'e verdiği ve bu akşam yayınlanacak röportajında Wikileaks belgelerine göre ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in Fransız karşıtı Herve Morin ile görüşmesinde Rusya'da demokrasinin ortadan kalktığı ve Rus hükümetinin de istihbarat servisleri tarafından yönetilen bir oligarşi olduğu yönündeki sözlerine tepki gösterdi.

Gates'in yanıldığını ve ABD'deki seçim sistemiyle ilgili demokratik olmayan sorunları muhataplarına hatırlatmalarına, karşıtlarının bunun kendi içişleri olduğu yanıtı verdiğini belirten Putin, "Biz onlara bu konularda sistematik sorunlar olduğunu söylediğimizde bize bunun içişleri olduğunu ve karışmamazı söylüyorlar. Bizim geleneğimiz böyle ve bundan sonra da böyle devam edeceğiz diyorlar. Biz müdahalede bulunmuyoruz. Ancak meslektaşlarım, size de bizim içişlerimize karışmamanız, Rus halkının özgür tercihine müdahale etmemeniz tavsiyesinde bulunmak isterim" diye konuştu.

Putin, Rusya'da 2012 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçiminde aday olup olmayacağı yolundaki bir soru üzerine, bu konuya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile ortak karar vereceklerini belirterek "Göreceğiz. Seçimlere hala çok uzun zaman var" dedi.

New York Times'ın gazetesinin Wikileaks belgelerinden elde ettiği Amerikalı diplomatların kendisi ve Medvedev için yaptığı "Batman ve Robin" benzetmesi bölümünü yayımlayarak ikisinden birine "iftira atmaya" çalıştığını belirten Putin, "Burada gerçek olan bu ülkenin iç politikası açısından son derece önemli konularda ikimizin iletişim içinde olması. Ancak sizinle dürüştçe konuşmak gerekirse bu iletişimin böylesine küstahça, böylesine bir zorlamayla ve böylesine ahlaksızca yorumlanacağını tahmin edemedik" dedi.

Vladimir Putin, ABD'nin, Stratejik Silahların İndirimi Anlaşması'nın (START2) yeni halini onaylamaması halinde nükleer kuvvetlerini daha da güçlendireceklerini söyledi.

Putin, ABD ile üzerinde uzlaşmaya vardıkları START2'nin Washington tarafından onaylanma sürecine atıfta bulunarak, "Bu (Rusya'nın nükleer kuvvetlerini güçlendirmek), bizim tercihimiz değil. Bunun olmasını istemiyoruz. Ancak bu bizim tarafımızdan yapılan bir tehdit de değil. Bizim söylediğimiz burada ortak bir çaba üzerinde anlaşamamamız halinde bizleri nelerin beklediğidir" dedi.

ABD'lilerin START2 anlaşmazını onaylamaması halinde "son derece aptalca" davranmış olacaklarını söyleyen Putin, "Ama eğer böyle davranırlarsa bizim de bir şekilde tepki göstermemiz gerekiyor. Bunun (tepkinin) içinde yeni nükleer füze teknolojisinin inşası da bulunuyor" ifadesini kullandı.

Putin, START2'nin onaylanmaması halinde Rusya'nın ABD'nin Avrupa merkezli füze kalkanı planları yüzünden ortaya çıkan yeni tehdide karşı silahlanması gerektiğini belirterek, "Bize, bunu sizi mesela İran'a karşı korumak için için yapıyoruz diyorlar. Ancak böylesine bir tehdit en azından şimdilik yok" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89