• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 13 °C

Putin: Ekonomik sıkıntıları aşmamız iki yıl sürebilir

Putin: Ekonomik sıkıntıları aşmamız iki yıl sürebilir
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin ekonomik sıkıntılarının "dış faktörlerden" kaynaklandığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin ekonomik sıkıntılarının "dış faktörlerden" kaynaklandığını söyledi. Putin sıkıntıları aşmalarının ise iki yıl sürebileceğini belirtti.

Düzenlediği basın toplantısında 2014 yılını değerlendiren Putin, ülkesinin düşük petrol fiyatlarına uyum sağlayabileceğini söyledi.

Rus Rublesi'ndeki yükselişin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Putin, hükümetin ve Merkez Bankası'nın bu noktada gereken tüm önlemleri aldığını vurguladı.

Rusya lideri, "Ekonomi büyüyecek ve mevcut sıkıntılar aşılacak." dedi.

Rus liderin basın toplantısından satır başları şöyle:

"Rusya ekonomisinde bugün yaşanan durumun ana nedeni, dış faktörler. Merkez Bankası ve hükümet, ekonomik durumu düzeltmek için gerekli önlemleri alıyor. Rus ekonomisi bugünkü krizden mutlaka çıkacak. Bu süreçten çıkış en fazla iki yılı bulacak. Rublenin yeniden istikrarlı hale gelmesi için likiditeyi sağlamamız gerekiyor. Merkez Bankası, rezervlerini kullanacak. Bugünkü durumdan Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina'yı sorumlu tutabiliriz fakat bankanın uyguladığı politikalar doğru ve bugün gelinen noktada sadece bankanın sorumluluğu bulunmuyor.

"PETROL BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMALIYIZ"

GSYİH, 2014 yılının ilk 11 ayında yüzde 0,7 oranında büyüdü. Bütçe açığı GSYİH'nin yüzde 0,2'si oranında. Merkez Bankası tarafından arttırılan faiz oranlarının ekonomik durumun normale dönmesiyle birlikte yeniden düşmeye başlayacağını umuyorum. Petrol fiyatlarının düşmesi, ekonomide yeniden yapılandırmayı kaçınılmaz kılıyor. Şartlar, dış etkenler bizi çalışmaya, daha etkin ve yenilikçi olmaya zorluyor. Petrol bağımlılığından kurtulmalıyız. Benzin ve gıda fiyatlarındaki artışın kontrol altında tutulması, üreticilerle günlük toplantılar yapılması gerekiyor. Krizden çıkış için 2008 yılında başvurduğumuz yöntemleri kullanabiliriz.

"GÖRÜNMEYEN DUVARLAR VAR"

Berlin Duvarı'ndan bahsettiniz, bugün görünmeyen duvarlar var. Berlin Duvarı'nın yerine başka duvarlar inşa etme çalışmaları bugün değil, çok önceden başladı. NATO'nun doğuya doğru genişlemesi hiç durmadı. NATO'nun faaliyetleri ve füze savunma sistemlerinin kurulması şu anlama geliyor: Ortaklarımız kendilerini muzaffer, imparator olarak görmeye devam etmeyi hiçbir zaman bırakmadılar. Rusya'nın krizlerde izlediği sert politika sayesinde ortaklarımız ortak güvenlik bölgesi istediğimizi anlamalı."

"TÜRKİYE'NİN İHTİYACI OLAN GAZI GÖNDERECEĞİZ"

Türk ekonomisi gelişiyor. Mavi Akım'ı seneler önce inşa ettik. Türkiye, iç pazarda kullanılmak üzere Rusya'dan daha fazla doğalgaz istiyor. Bunu elbette reddetmeyeceğiz. Türkiye'nin ihtiyacı olan gazı göndereceğiz. Türkiye-Yunanistan sınırına doğalgaz dağıtım merkezi kurulması, Avrupa'ya bağlı. İsterlerse yaparız, istemezlerse yapmayız. Avrupa için Rusya'nın alternatifi yok. En ucuz ve en güvenilir doğalgazı Rusya'dan alıyorlar.

"RUSYA DOĞUYA YÖNELİYOR"

Küresel ekonomideki gelişmeler nedeniyle Rusya doğuya yöneliyor. Çünkü bu bölgeler dünyanın diğer bölgelerine kıyasla daha hızlı kalkınıyor. Çin ile yaptığımız enerji anlaşmalarından kazançlı çıkacağız. Çin'e doğalgaz göndererek batı ve doğu bölgelerdeki boru hatlarını entegre etme şansını yakalayacağız. Bu, ileride oluşacak siyasi konjonktürde elimizi güçlü kılacak."

"UKRAYNA'DA POROŞENKO DIŞINDA GÜÇLER VAR"

Ukrayna yönetimi, Kiev'deki darbenin ardından ülkenin doğusunda askeri operasyon kararı aldı. Ukrayna'da barışçıl çözümden başka alternatif yok. Taraflar da bunu hedeflemeli. Ukrayna'da siyasi diyalogun başlaması için arabuluculuk yapmaya hazırız. Minsk mutabakatlarının uygulanması gerekiyor. Poroşenko sorunun çözümünü istiyor ancak Ukrayna'da Poroşenko dışında güçler var. Novorossiya'ya yardım edeceğiz. Bölge halkının kendi geleceğini belirleme hakkı var.

"HODORKOVSKİY'İ AFFETİĞİME PİŞMAN DEĞİLİM"

Hodorkovskiy'i insani sebeplerden dolayı affettim. O dönemde annesi çok hastaydı. Siyasetle ilgilenmek isterse ve devlet başkanı olmak isterse adaylığını koyabilir. Her Rusya vatandaşı gibi bu hakka sahip. Hodorkovskiy'i affetiğime pişman değilim. Doğru karar verdiğimi düşünüyorum."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89