• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 11 °C

PKK'li grup Türkiye'ye giriş yaptı

PKK'li grup Türkiye'ye giriş yaptı
Öcalan'ın çağrısı üzerine Türkiye'ye gelen PKK'li grup Habur sınır kapısından Türkiye'ye giriş yaptı.

Öcalan'ın çağrısı üzerine Türkiye'ye gelen PKK'li grup Habur sınır kapısından Türkiye'ye giriş yaptı.

Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Kandil ve Maxmur Mülteci Kampı'ndan Türkiye'ye geçmek için Zaxo'da bulunan Halil İbrahim Sınır Kapısı'na gelen barış grupları, sınırdan geçişle ilgili olarak daha önce Federal Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile görüştü.

Sabah saatlerinde yola çıkan 34 kişiden oluşan Barış ve Demokratik Çözüm Grupları, Halil İbrahim Sınır Kapısı'na geldi. Burada, aralarında 1999 yılında Öcalan'ın çağrısı üzerine Şemdinli üzerinden Türkiye'ye gelen birinci barış grubunda yer alan Seydi Fırat'ın da bulunduğu 3 kişilik heyet sınırdan geçiş ile ilgili Federal Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile görüştü. Heyet yetkililer ile yaptığı  görüşmelerin ardından, Türkiye tarafına geçti.

6108

Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar, 34 kişiyi savunmak üzere geldiklerini belirterek, "Bu kişilerin tutuklanmasını beklemiyoruz. Mahmurdakiler zaten güvenlik önlemlerinden kaynaklı gitmişlerdi. Bu kişilere ancak Pasaport Kanunu'na muhalefetten işlem yapılabilir" dedi.

Silahlı eyleme katılan yok

PKK üyeleri arasında silahlı eyleme katılanların bulunmadığı bildirildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan özel yetkili 4 savcı, teslim olan grubun ifadelerini almak üzere helikopterle Şırnak'ın Silopi ilçesine hareket etti.

Savcıların, teslim olanların ifadelerini Habur Sınır Kapısı'ndaki askeri taburda alacağı öğrenildi. Güvenlik güçlerine teslim olan 34 kişi arasında silahlı eyleme katılan örgüt üyelerinin bulunmadığı, sadece aralarındaki 5 kişi hakkında daha önceden "terör örgütü propagandası yapma" ve "örgüt üyesi olma" suçlarından işlem yapıldığı bildirildi.

6109

Örgüt üyelerinin, verecekleri ifadeler doğrultusunda TCK'nın 221. maddesinde düzenlenen "etkin pişmanlık" hükümlerinden yararlanıp yararlanamayacağına karar verileceği bildirildi.

Konvoyda kaza: 1 ölü

Bu arada, Mahmur grubuna eşlik eden konvoyda ise bir kaza oldu; iki aracın çarpıştığı kazada bir kişi öldü, birkaç kişi de yaralandı.

Bir polis eskortunda onlarca araçlık konvoy eşliğinde kamptan ayrılan 4'ü çocuk, 9'u kadın 26 kişilik gruba Kandil'den gelen 4'ü kadın, 4'ü erkek 8 PKK'lı da katıldı. İki grup Musul-Erbil arasında buluştu. Bu arada, Kandil'den gelen PKK'lıların silahsız oldukları gözlendi.

Kandil’den yola çıkan grubun kimlik bilgileri şöyle:

1971 Başkale doğumlu Hamiyet Dinçer, 1958 Pazarcık/Maraş doğumlu Elif Uludağ, 1973 Ömerli/Mardin doğumlu Hüseyin İpek, 1973 Siverek doğumlu M. Şerif Gençdağ, 1985 doğumlu Mustafa Ayhan, 1980 Diyarbakır doğumlu Vilayet Yakut, 1952 Kığı/Bingöl doğumlu Lütfü Taş, 1975 Kığı /Bingöl doğumlu Gülbahar Çiçekçi.

Habur'da hazırlıklar

Irak'tan gelecek ve aralarında PKK'lıların da bulunduğu grubun askerlere teslim olmasının ardından Habur Sınır Kapısı'ndaki askeri taburda ifadelerinin alınacağı, sağlık kontrolünden geçirileceği, daha sonra da emniyette ifadelerinin alınacağı bildirildi.

PKK'lı gruba ilk önce 'örgüt üyeliği'nden işlem yapılacağı, ifadelerine göre suç vasfının değişebileceği belirtildi. Söz konusu 'örgüt üyeliği' işleminin Kandil'den gelenlerin yanı sıra Mahmur Kampı'ndan gelenlere de uygulanacağı öğrenilddi.

Habur Sınır Kapısı'nda yapılacak olan soruşturma kapsamında PKK'lı grubun kolluk kuvvetlerine değil, direk olarak Cumhuriyet savcılarına Şırnak ve Diyarbakır barolarından hazır bulunacak olan avukatların gözetiminde ifade verecekleri belirtirtildi.

İfade ve soruşturma aşamasının süresinin ise şahısların kimlik kontrolü için kolluk kuvvetleriyle yapılacak olan yazışma süresine bağlı olduğu öğrenildi.

Savcılık yetkilileri, soruşturma sonunda tutuklama talebi olursa bunun Silopi Adliyesi'nde değerlendirileceği ve tutuklanmaları halinde ise hangi cezaevine konulacağına Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın karar vereceği öğrenildi.

Sınır Kapısı ayrıca günlük normal giriş-çıkışlara kapatıldı.

DTP'liler bölgede

DTP Silopi İl Başkanlığınca Habur Sınır Kapısı'na 2 kilometre uzaklıktaki tır parkının yanındaki alanda Diyarbakır, Şırnak, Silopi, Cizre ve Başverimli belde belediyelerince gönderilen çok sayıda çadır, çadırların bulunduğu alana 30 adet seyyar tuvalet kuruldu.

Aralarında Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, Şırnak milletvekilleri Hasip Kaplan, Sevahir Bayındır, Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve Batman Milletvekili Ayla Akat'ın da bulunduğu bir grup milletvekili ile belediye başkanı da Silopi ilçesine geldi. Türk bu sabah Silopi'de bir basın toplantısı düzenledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89