• BIST 9474.29
  • Altın 2495.998
  • Dolar 32.5975
  • Euro 34.7838
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

‘PKK ve PDK-İ arasındaki gerginlik çatışmaya dönüştü

‘PKK ve PDK-İ arasındaki gerginlik çatışmaya dönüştü
PKK gerillaları ile PDK-İ Peşmergeleri arasında Doğu ve Güney Kürdistan sınırı üzerinde yaşanan gerginliğin bu sabah itibariyle çatışmaya dönüştü.

PKK gerillaları ile PDK-İ Peşmergeleri arasında Doğu ve Güney Kürdistan sınırı üzerinde yaşanan gerginliğin bu sabah itibariyle çatışmaya dönüştüğü ve 2 Peşmergenin yaşamını yitirdiği iddia edildi.

PKK gerillalarının yaklaşık bir haftadan bu yana Doğu ve Güney Kürdistan sınırları üzerinde bulunan Kelaşin bölgesinde bir grup İran Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-İ) Peşmergesini ablukaya alması üzerine başlayan gerginliğin ardından, sınır üzerindeki Xinêre, Berbizina ve Kelaşin bölgesinde çatışma haberleri geldi.

Al Jazeera Türk'e konuşan PDK-İ Dış İlişkiler Sorumlusu Muhammed Salih, olayla ilgili şu ayrıntıları anlattı:

“Şu ana kadar 2 şehidimiz ve yaralılarımız var. Çatışmalar ara ara sürüyor. PKK bize saldırdı biz de kendimizi savunmak zorunda kaldık. Bu gerilim 10 gündür sürüyor. Bizim PKK ile bir sorunumuz yok. İran’a geçip orda üslenmek ve çalışma yapmak istiyorduk. Biz yıllardır o bölgelerdeyiz. Şimdi geçişimize izin vermiyorlar. 3 ayrı noktada peşmergelerimizi kuşatmışlar. Türkiye, Irak, İran sınırı, Xınere ve Kelaşin bölgelerinde gerginlik vardı. Bugün Kelaşin’de çatışma çıktı.”

'Provakasyon çabaları var'

PKK’ye yakın internet sitesi rojnews’e konuşan KCK Dış İlişkiler Komitesi üyesi Demhat Agit, iki güç arasında provakasyon yapılmak istendiği belirtti.

“Provokasyon yaratmak isteyen güçler var. Biz çatışma yanlısı değiliz. Onları kaç kez uyardık. Fakat onlar güçlerini gizli bir biçimde getirip gerilla alanlarının içine yerleştirmeye çalıştılar. Bundan dolayı da bu sabah uyarı amaçlı bir temas yaşanmış olabilir, fakat sonuçlarına ilişkin bilgimiz yok. Bu sorunun daha fazla büyütülmesinden yana değiliz. KDP-İ’ye de şunu söylemek istiyoruz; bu meseleyi daha fazla büyütmemeli ve güçlerini bu alandan çekmelidirler. Doğu Kürdistan için bir mücadele yürütmek istiyorlarsa, gerillanın olmadığı alanlara yerleşsinler. Neden gerillanın denetiminde bulunan alanların seçildiğine de çok anlam veremiyoruz. Başka bir alana gidip mücadelelerini ve çalışmalarını sürdürebilirler.”

PDK-İ’ye ait Kurdistanmedia adlı internet sitesinde yer alan haberde, bu sabah saat 8:00’de başlayan çatışmada 2 Peşmergenin yaşamını yitirdiği, 2’sinin de yaralandığı belirtildi. Haberde ilk atışın gerillalar tarafından yapıldığı iddia edildi.

PDK-İ Hewler Temsilcisi Muhammed Salih Kadiri ise, gerginlik yaşanan bölgede bu sabah itibariyle havaya yapılan uyarı atışlarının ardından çatışma yaşandığını söyledi.

Kadiri bu durumun Kürdistan’ın dört parçasında tüm Kürd partilerinin bir birine yakınlaştığı bir dönemde yaşanmasının Kürd davasına her açıdan zarar vereceğini belirtti.

Muhammed Salih Kadiri, sorunun çözülmesi için Kürd siyasi partileri ve Mahmud Osman, Muhammed Emin Penciwini gibi isimlerle de görüştüklerini dile getirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89