• BIST 9036.18
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

'PKK eski yöneticilerine saldırı düzenleyecekti' iddiası

'PKK eski yöneticilerine saldırı düzenleyecekti' iddiası
PKK'nin, kendisinden ayrılan eski yöneticilerine karşı saldırı girişiminde bulunduğu iddia edildi.

PKK'den 2004 yılında ayrılarak Federal kürdistan'da Kürdistan Demokrat Yurtseverler Partisi'ni (PWD) kurup burada faaliyetlerini sürdüren grup, evlerine gizli kamera koyup kendilerini takip edenleri pusuya düşürdü. 

Süleymaniye kentinin Koy kasabasında çıkan çatışmada, Mahmur Kampı'ndan geldiği iddia edilen 3 kişiden 1'i yaralı yakalanırken, 2'si kaçtı.

2004’te PKK ile ters düşüp örgütten ayrılan başta Osman Öcalan ve Nizamettin Taş olmak üzere bazı eski PKK'liler, Federal kürdistan'da PWD'yi kurarak faaliyetlerine burada devam etmişti. Osman Öcalan bir süre sonra bu gruptan da ayrıldı. 

Ancak PKK'den ayrıldıkları için örgütün saldırılarına uğrayan ve bir çok mensubu öldürülen PWD'lilerin siyasi çalışmalarını ve yaşadıkları yerler sürekli gözetim altında tuttu.

Koy kasabasındaki bir arada yaşayan PWD üyelerinin kaldığı evlerin çevre duvarlarına bir süre önce gizli kameralar yerleştirildi.

Sokakta oynayan çocukların fark edip söylediği PWD'lilerde kamerayı kimin alacağını takip etmeye başladı.

Dün saat 19.45'da bir araçla sokağa gelen 3 kişi kamerayı almak isterken, PWD'liler müdahale edince aralarında çatışma çıktı. 

3 kişiden 2'si kaçarken yaralı yakalanan kişinin üzerinde, Türkiye 'den 1990'lı yıllarda göç edenlerin kaldığı Mahmur Kampı'nda kaldığına ilişkin kimlik çıktı.

Yaralı yakalanan kişi, Koy Kasabası'ndaki güvenlik güçlerine teslim edildikten sonra Süleymaniye'deki hastanede tedavi altına alındı. 

Nizamettin Taş: Bize yönelik saldırılar sürüyor 

Federal kürdistan'da yayımlanan Rudaw Gazetesine konuşarak olayı doğrulayan PKK'nin eski yöneticilerinden Nizamettin Taş, "Sağ yakaladığımız kişiyi polise teslim ettik. Tedavisi hastanede sürüyor. Söz konusu kişiler Mahmur kampından gönderilmiş. Bize yönelik saldırılar halen sürüyor" dedi. 

Saldırının direkt kendilerini hedef aldığını söyleyen Taş, "Bunların PKK'li olduğunu biliyoruz. Bunda hiçbir şüphe yok. Çektikleri görüntülerden PKK'li oldukları anlaşılıyor. Başkalarının provokasyonu değil, bu doğrudan PKK kadrosudur. Başarsalardı aslında toplu katliam gibi bir şey düşünmüşler. Evlere baskın öncesi, keşif yapmak isterken tesadüfen yakalandılar. Olay direkt bize yönelik" diye konuştu. 

PWD 'Kürt Kamuoyuna' başlığı ile yayınladığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

"
Kürdistan ulusal Kongresi gibi tarihi önemi olan ve tüm Kürtleri sevindiren bir çalışmaya, ömrünü Kürt halkı için savaşmak ve mücadele etmekle geçirmiş PWD üyelerinin PKK’nin ısrarlı engellemeleri sonucu dâhil edilmemesi ulusallık ve yurtseverlik adına izaha muhtaç ve kabul edilmeyecek bir durumdur. Ancak anlaşılan o ki, PKK kongreye dâhil etmemenin ötesinde hayat hakkına kastetmeye çalışmaktadır.

Tüm Kürt halkına ve siyasi güçlerine önemle ve bir kez daha şunu belirtmek istiyoruz. Biz Kürdistan’daki hiçbir siyasi parti, grup ya da çevreye düşman değiliz ve düşmanlık siyaseti gütmüyoruz. Kürdistan için nefes alan herkes bizim için bir değerdir. PKK ye karşı bir düşmanlığımız ve bu temelde bir çalışmamız da olmamıştır ve olmayacaktır. Eleştirdiğimiz yanlış politikalarına rağmen PKK önemli bir ulusal güçtür. Kürtler arası siyasi eleştiri ve mücadeleye evet çatışma ve tasfiyeye hayır diyoruz. Kürt halkının özgürlüğü için mücadeleye devam edeceğiz."

Osman Öcalan: Bizim de can korkumuz var 

Osman Öcalan ise yaptığı açıklamada, "PKK içinde son 3-4 yıldır iç infazlar durmuştu. Abdullah Öcalan, 2006'da iç infazları durdurmuştu. Ancak şimdi bazıları, bu yasağı delmek istiyor. Bizim de can korkumuz var" dedi.

Mahmur Kampı yetkilileri ise iddiaların asılsız olduğunu öne sürdü. Olayı provokasyon amacıyla başka güçlerin yaptığını ileri süren bir yetili, "Söz konusu yaralı ele geçirilen kişinin üzerinden çıkan Mahmur'da oturduğuyla ilgili A4 kağıdından oluşan yazıyı da biraz bilgisayardan anlayan herkes çıkarabilir. Bu büyük ihtimalle de böyledir. Bu olay bu süreçte provokasyon yaratmak isteyenlerin işidir" dedi.

Öte yandan Hewlêr Asayiş sorumlusu Adil Yasin de Rudaw gazetesine verdiği demeçte olayı doğrulayarak, soruşturmanın halen devam ettiğini söyledi.

PKK konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89