• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 12 °C

Piyasalar dev kurtarma planıyla coştu

Piyasalar dev kurtarma planıyla coştu
AB'den euro bölgesinin krizden etkilenmemesi için tarihi önlem paketi geldi, borsalar coştu.

Avrupa Birliği maliye bakanları Yunanistan'ın borç krizinin diğer ülkelere yayılmasını engellemek için 750 milyar dolar değerinde bir acil durum paketi üzerinde anlaşmaya vardı.

Brüksel’de günün ilk saatlerine kadar süren toplantının ardından, Avrupa Birliği ekonomisinin kilit isimleri mega planı açıkladılar. Bakanların anlaşmaya vardıkları, Asya'daki mali piyasların açılmasının hemen ardından açıklandı.

Bu plan giderek yayılma riski gösteren ekonomik krize son vermek amacıyla 750 milyar euroya kadar bir yardımı içeriyor.

Avrupa Birliği Maliye Bakanlarının toplantısından çıkan sonuca göre, AB Komisyonu’ndan 60 milyar euro, 440 milyar euro da euro kullanan 16 ülkeden olmak üzere toplam 500 milyar euro, birliğin kendisinden gelecek.

Uluslararası Para Fonu IMF de 250 milyar euroluk bir destekte bulunacak.

YUNANİSTAN PAKETİNİN ŞARTLARI ESAS ALINACAK

Euro tarihinin en büyük yardım fonu için, Yunanistan için belirlenen şartların esas alınacağı belirtildi. Bu şekilde üç yıllık süreçte kredi talep eden ülkeden büyük bütçe kesintilerine gitmesi ve farklı ekonomik reformlar gerçekleştirmesi istenecek.

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, “Bu fonun spekülatörleri düelloya davet ettiklerini” dile getirdi.

Avrupa Birliği'ne üye bazı ülkeler, acil durum paketinin zor durumdaki ülkelere borç garantisi verilmesini öngören ikinci kısmıyla ilgili kuşkularını dile getirmişti.

AB bakanları Brüksel'deki toplantıda, mevcut durumda, para birimi olarak euroyu kullanmayan üye ülkelere açık olan acil durum fonunun ortak para birimi kullanan ülkelere de sağlanacak şekilde genişletilmesini de görüştüler.

AB maliye bakanlarının, milyarlarca euroya mal olacak bir borç garantisi sistemini de gündemlerine aldıkları tahmin ediliyor.

İflas eden ülkelerin kurtarılması, AB kuralları gereğince yasaklanmış olsa da, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Lizbon Anlaşması'nda, para birimi olarak euro kullanmayan ülkelere ekonomilerinin zora girdiği durumda yardımı düzenleyen bir maddeyi genişleterek, yardımı euro ülkelerine de genişletmeyi planladığı bildiriliyor.

Kurulmak istenen mekanizma, piyasalardan borç olarak zor durumdaki ülkeye yardım etmek için kullanabilecek bir sistem oluşturulmasını öngörüyor.

Öte yandan, Yunanistan’daki krizin sıçramasından endişe edilen iki ülke Portekiz ve İspanya da ek önlemler alacaklarını açıkladılar.

Avrupa Merkez Bankası, Avro Bölgesi kamu ve özel sektör borçlarını satın alacak

Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) yapılan açıklamada, satın almaların kapsamının henüz belirlenmediği, ancak bunun likidite çekme operasyonlarını dengeleyeceği ve böylece bankanın para politikasının etkilenmeyeceği belirtildi.

AMB Başkanı Jean-Claude Trichet, geçen hafta, banka politika yapıcılarının, devlet tahvilleri satın almayı tartışmadığını kaydetmişti.

Banka, ayrıca uzun dönem yeniden finansmanını da açıklayarak, ABD Merkez Bankası (Fed) ile swap hatlarının yeniden aktif olacağını belirtti.

Avrupa yasaları, Avrupa Merkez Bankasına - ABD ile İngiltere Merkez Bankalarının finans krizinde yaptığı gibi - doğrudan borçları satın almasına izin vermiyor. Ancak Avrupa Merkez Bankası, bu borçları diğer bankalar aracılığıyla alabilecek.

BORSALAR COŞTU

Avrupa Borsaları, geçen hafta sonu Avrupa Birliği (AB) maliye bakanlarının Avro bölgesine destek vermek amacıyla oluşturulan ve Uluslararası Para Fonu'nun da katkısıyla 750 milyar avroya çıkarılan destek paketi ve küresel bazda merkez bankalarının aldığı tedbir kararının etkisiyle keskin yükselişle açıldı.

Paris Borsası yüzde 5,59, Lizbon Borsası yüzde 7,51, Milano Borsa yüzde 6, Amsterdam Borsası yüzde 3,3, Londra Borsası yüzde 3,34, Frankfurt Borsası yüzde 2,91, Madrid Borsası yüzde yüzde 9, Brüksel Borsası yüzde 6, İsviçre Borsası yüzde 2,43, Atina borsası ise yüzde 7,63 oranında değer kazandı.

İstanbul menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) Ulusal 100 Endeksi'ndeki artış 3 bin puanı geçti. Haftanın ilk işlem gününe yükselişle başlayan bileşik endeks, yukarı yönlü seyrini sürdürüyor. Endeks, saat 10.40 itibari ile 3.113,66 puanlık artışla 55.800,63 puan seviyesinde işlem görüyor. Bu değer itibarıyla hisseler yaklaşık yüzde 6 değer kazanırken, işlem hacmi de 800 milyon lirayı geçti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89