• BIST 10264.46
  • Altın 2401.823
  • Dolar 32.2594
  • Euro 34.6419
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 19 °C

Peşmergeler ile Irak ordusu arasında çatışma: 13 ölü

Peşmergeler ile Irak ordusu arasında çatışma: 13 ölü
Irak’ta merkezi hükümet ile Kürdistan Bölgesel Kürt Yönetimi arasında bir süredir yaşanan gerginlik dün akşam saatlerinde kanlı çatışmalara dönüştü.

Irak merkezi ordusuna bağlı askerlerin Kürdistan bölgesinin çevresini kuşatması üzerine Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin talimatıyla harekete geçen peşmergeler, bölgeye merkezi hükümetin askerlerini sokmamak için önlem aldı. Merkezi hükümete bağlı Tigrit kenti yakınlarında bu akşam saatlerinde peşmegelerle, Irak merkezi hükümetinin özel görevlendirdiği Dicle Birlikleri arasında çatışma yaşandı. Çatışmada 1 sivil ile merkezi hükümete bağlı 12 askerin öldüğü öğrenildi.

Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan yönetimi arasında günlerdir süren gerginliğin Kerkük’ten kaynaklandığı belirtildi. 140. maddeye göre Kerkük’ün demograif yapısı nedeniyle Kürt bölgesi veya Irak merkezi hükümetine mi bağlanacağıyla ilgi tartışmalar üzerine merkezi hükümetinin olası bir nüfus sayımına sıcak bakmadığı için Dicle Birliklerini Kürt bölgesine kaydırdığı belirtildi.

IRAK HÜKÜMETİ’NDEN DİYALA SINIRINA ASKERİ SEVKİYAT

Öte yandan Irak merkezi hükümeti, Kürt bölgesine uyguladığı askeri ablukayı sağlamlaştırmak için Diyala ili sınırlarına yakın bölgeye asker sevkiyatı yaptı. Himrin Sıra Dağları’nın yakınlarına konumlanan askeri birliklerin yanı sıra 100 askeri araç ve 35 tank da bölgeye yerleştirildi.

41933

Bu arada Kerkük 1. Tugay komutanı Şerko Fatih Şivani, 4.,5. ve 12. alayların hazır bekletildiğini ve askeri izinlerin kaldırıldığını belirtti.

Bağdat hükümeti tarafından yapılan sevkiyatlar üzerine, peşmergeler de kırmızı alarm durumuna geçerken, konvoylar halinde Tuzhurmatu’ya konuşlandılar.

DİCLE GÜCÜ TARTIŞMALI ALANLARI ELE GEÇİRME MAKSATLI MI ?

Irak Merkezi Hükümeti ile Federal Kürdistan arasındaki ilişkiler son yıllarda yerini giderek tırmanan gerginliklere bırakmıştı. Petrol üretimi ve gelirlerinden elde edilen paylaşımı konusunda Kürdistan’a yeterince pay ayrılmaması dolayısıyla başlayan gerginlikler, Dicle Birlikleri olarak adlandırılan özel birliklerin kurulması ile daha da arttı. Kerkük başta olmak üzere Kürdistan’ın birçok şehrinden sorumlu olacak şekilde kurulan bu yeni birliğe Kürdistan yönetimi sert bir şekilde karşı çıkıyor. Bu birliklerin özellikle kuzeye kaydırılması ise Güney Kürdistan yönetimi tarafından provokatif bir girişim olarak kabul ediliyor. Zira güvenliği sağlanmak istenen birçok kentte zaten Peşmerge birlikleri bulunuyor.

Kürdistan yönetimi, Irak merkezi hükümetinin Dicle Operasyon Gücü ile aslında başta Kerkük olmak üzere halen statüsü netleştirilmeyen alanlarda hakimiyet kurmayı planladığını düşünüyor. Aynı şekilde, Kerkük Kent Meclisi de, Dicle Operasyon Gücü’nün dağıtılarak yerine Kürtleri ve Türkmenleri de alacak şekilde yeniden yapılandırılmasını istiyor.

Kürdistan Bölgesi’ni korumak ile sorumlu olan Peşmerge’nin elinde hava kuvvetleri bulunmamasına rağmen çok sayıda zırhlı araç ve ağır silah bulunuyor. Peşmerge birliklerinin yedeklerle beraber sayısı 250 bini geçiyor. Zorunlu askerlik hizmetinin bulunmadığı Kürdistan’da profesyonel olarak faaliyet gösteren Peşmergelerin sayısı kimi kaynaklara göre ise 350-400 bin arasında.

Irak ordusunun ise 350 bine yakın askeri bulunuyor. Anayasa’ya göre mevcudunun yüzde 17’sinin Kürtlerden oluşması gereken orduda Kürtlerin oranı yüzde 4-5 civarında. Yıllık ortalama 15-20 milyar dolarlık bir bütçesi bulunan Irak ordusunun modernizasyonu için de son yıllarda ciddi çabalar olduğu biliniyor.

Öte yandan, kimi kaynaklar askerlik hizmetinin zorunlu olmadığı Irak’ta, Başbakan Maliki’nin zorunlu askerlik hizmetini getirmek istediğine görüşünde. Bununda, Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerin çatışma noktasına geldiği bir dönemde gelmesi dikkat çekiyor.

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89