• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 15 °C

Peşmerge Musul'a giden tüm yolları tuttu

Peşmerge Musul'a giden tüm yolları tuttu
IŞİD tehlikesine karşı Kerkük'ü kontrol altına alan peşmerge, Musul'a giden tüm bağlantı yollarını da tuttu.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirmesiyle başlayan IŞİD ilerleyişi Irak’ta dengeleri alt üst etti. Musul dışında Selehaddin, Tikrik, Diyala ve Telelafer’de de kontrolü ele geçiren IŞİD'in en büyük hedefi ise Başkent Bağdat ile Peşmerge denetiminde olan Kerkük’ü ele geçirmek. Bunun için enerji kaynaklarını hedef alan IŞİD’in önündeki en büyük engeli ise Federal Kürdistan yönetiminin kontrol ettiği noktalar oluşturuyor.

Star gazetesinden Kemal Kümüş imzalı habere göre, Ağır silahlarla Musul’un kenar mahallelerine giren peşmergeler buralarda da mevzilenerek IŞİD’i dört bir koldan sardı. Irak ordusunun Musul’dan Senjar’a kadar terk ettiği yüzlerce kontrol noktasını şimdi Peşmerge güçleri denetliyor.

TÜRKMENLER PEŞMERGEYLE BİRLİKTE HAREKET EDİYOR

IŞİD'in hedef aldığı ve Türkmen nüfusun en yoğun olduğu Musul’un Talefer ilçesi, Muhallebiye nahiyesi, Selahaddin ilinin Tuzhurmatu ilçesinin Süleymanbeg nahiyesi ile Yengice, Bastamlı, Çardağlı, Biravcılı, Beşir ve Karanaz köylerinin IŞİD tarafından alınması Türkmenleri Peşmerge saflarına yakınlaştırdı. IŞİD’ın ilerleyişini durdurmak için yüzlerce gönüllü Türkmen Peşmerge ile beraber hareket ediyor. Irak ordusunun silahlarını geride bırakarak mevzilerini terk etmesi ve Türkmenlerin Kürtlere yakınlaşması peşmergenin elini ve hakimiyet alanını genişletti.

PEŞMERGE KONTROL HATTI OLUŞTURDU

Krizi fırsata çeviren Federal Kürdistan Yönetimi askeri olarak bir yandan hakimiyet alanlarını genişletirken bir yandan da IŞİD’in önünü kesmek ve geri püskürtmek için stratejik adımlar attı. Peşmerge güçleri bunun için Telaferden Senjar’a giden yoldan başlayarak Musul ve Kerkük’e kadar uzayan binlerce kilometrelik yol ve bağlantı noktalarını denetim altına aldı. Yüzlerce kontrol noktası peşmerge elinde. Irak bayrakları yerine buralarda şimdi Kürdistan bayrağı dalgalanıyor. Bu görüntüler Kerkük’ten Telafer’e kadar devam ediyor. IŞİD’in önünde en büyük engel olan Peşmerge güçleri şimdi de IŞİD’in ele geçirdiği Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’a giden tüm yolları kontrol altına aldı. Bağdide, Keremleş, Bartella, Kelek, Horşabad, Telkeyf gibi Musulu çevreleyen tüm kasaba ve yerleşim yerleri de peşmerge denetimi altında.

Operasyonun başında bulunan Peşmerge Komutanı Binbaşı İskender Gerdi, önümüzdeki günlerde güzel gelişmeler olacağını söyledi.

İşte Binbaşı İskender Gerdi, "Irak askerinin kritik noktaları terk etmesi IŞİD’in ilerleyişini kolaylaştırdı. Bu noktalar şimdi bizim kontrolümüzde" dedi.

Peşmergelerin halkını korumak için her fedakarlığı yapacağını kaydeden Gerdi, “Bu kritik savunma alanlarının tamamı kontrolümüzde. Musul’un çevresini kuşatarak şehre giden yolları almış bulunuyoruz. Musul’daki IŞİD’liler içerde sıkışmış durumda” dedi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89