• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İstanbul 8 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

Peşmerge Bakanlığı’ndan Hewler’deki saldırıya ilişkin açıklama

Peşmerge Bakanlığı’ndan Hewler’deki saldırıya ilişkin açıklama
Peşmerge Bakanlığı, “Teröristler asla Kürdistan Bölgesi’nin güvenliğini, huzur ve istikrarını bozamayacak, sert bir şekilde karşı duracağız” mesajını verdi.

Peşmerge Baklanlığından yapılan açıklamada, “Başkent Hewler’e yönelik korkakça saldırıyı ser bir şekilde kınıyoruz. Teröristler asla Kürdistan Bölgesi’nin güvenliğini, huzur ve istikrarını bozamayacak, sert bir şekilde karşı duracağız. Değerli Kürdistan halkını temin ediyoruz ki Peşmerge Güçleri her zaman Kürdistan halkı ve topraklarını savunmak için hazırdır” denildi.

Her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Peşmergenin çelik iradesi sayesinde teröristleri yenilgiye uğratıp hiç bir şekilde vatandaşlarımızın hayatının tehlike altına girmesine izim vermeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, koalisyon güçlerine yönelik saldırının Peşmerge ve Kürdistan halkına saldırı anlamına geldiği belirtilerek, koalisyonla uzun süreden beridir IŞİD’e karşı mücadele edildiği hatırlatıldı.

Hewler’e roketli saldırı

Dün akşam saat 21:30 sıralarında başkent Hewler’e yönelik roketli saldırı düzenlendi. Saldırıda, bir sözleşmeli personel hayatını kaybetti, aralarında bir Amerikan askerinin de bulunduğu 8 kişi yaralandı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynakları, 4’ü ABD askerlerinin konuşlu olduğu havalimanı yerleşkesine olmak üzere 14 roket fırlatıldığını duyurdu.

Hewler’e yönelik roketli saldırıda roketlerden bazıları kent merkezindeki Naznaz City, Weziran ve Bahtiyari Mahallesi ile Hayvan Pazarı yakınlarına isabet etti.

Roketlerden biri Naznaz City civarındaki Çin’in Hewler Başkonsolosluğu yakınlarına düştü ancak herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

40 Metre caddesine düşen ikinci bir füze nedeniyle yoldan geçen sivil araçta bulunan iki kişi hafif yaralandı.

Hayvan Pazarı’na düşen roket ise Rojava’nın Kobani kenti nüfusuna kayıtlı bir kişinin ağır yaralanmasına neden oldu.

Rûdaw muhabirine konuşan üst düzey bir güvenlik yetkilisi, “Edindiğimiz dakik bilgilere göre füzeler Kerkük’ün Dubiz ilçesi yakınlarından fırlatıldı. Saldırı Heşdi Şabi tarafından yapıldı” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise, saldırıdan Şii Heşdi Şabi milislerini sorumlu tuttu.

Sözkonusu yetkili, “Saldırıyı kimin yaptığını söylemek için henüz erken ancak bundan önce de Amerikan ve koalisyon güçlerine benzer saldırıları milis gruplar yapmıştı” dedi.

Anti Terör Biriminden açıklama

Kürdistan Güvenlik Ajansına bağlı terörle mücadele birimi ise roketlerin fırlatıldığı aracın bulunduğunu ve soruşturmalar tamamlandıktan sonra daha fazla bilgi paylaşılacağını aktardı.

Güvenlik kaynakları, fırlarına roketlerin 107 milimlik katyuşa roketi olduğunu tespit etti.

Koalisyondan açıklama

Koalisyon güçleri sözcüsü Albay Albay Wayne Marotto, saldırıda 1 sivil müteahhidin öldüğünü, 5 sözleşmeli personel ile 1 ABD'li askerin de yaralandığını açıkladı.

Hewler’de bazı mahalleler ile şehir dışındaki hayvan pazarına isabet eden roketler nedeniyle de biri ağır, 3 kişi yaralandı.

Başbakan Mesrur Barzani saldırıyı sert bir şekilde kınadı.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi de söz konusu saldırıyla ilgili inceleme başlatılması talimatı verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Bliken de, saldırıdan dolayı "öfkeli" olduklarını dile getirerek Kürdistan Bölgesi’ne destek mesajı verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89