• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Peşmerge Bahçeli'yi 3 defa durduracak!

Peşmerge Bahçeli'yi 3 defa durduracak!
Bahçeli, pasaportuna 'Kürdistan' damgası vurmamak için güvenlik sorunu olan yolu kullanacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli teoride Irak merkezi yönetimi, pratikte ise Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin kontrolündeki Kerkük'ü ziyaret edecek.

FARKLI BİR GÜZERGAH KULLANACAK

Bahçeli, pasaportuna 'Kürdistan' damgası vurdurtmamak için güvenlik sorunları yaşanan Musul-Mahmur-Kerkük güzergâhını kullanacak ancak bu yolda da Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin kontrol noktaları var. Ziyarete sayılı günler kalmasına rağmen Bahçeli'nin Kerkük'e girmek için akreditasyonu hâlâ yok. MHP Genel Merkezi de Türkiye 'nin Musul Başkonsolosluğu'na kritik ziyaretin programını bildirmedi.

PEŞMERGE 3 DEFA DURDURACAK

Bayram namazını Kerkük'teki tarihi Nur El Kebir Camii'nde kılmak isteyen Devlet Bahçeli , 17-21 Ağustos tarihleri arasında Federal Kürdistan'da bulunacak. Bahçeli ve beraberindekileri taşıyan THY'ye ait uçak Irak merkezi yönetiminin kontrolündeki Musul'a inecek.



MHP , Türkiye 'nin Musul Başkonsolosluğu'na hâlâ ayrıntılı bir program göndermedi. Bahçeli'nin güvenliği, MHP 'nin istemesi halinde başkonsolosluğa bağlı özel tim tarafından sağlanacak. Türkiye 'den Kerkük'e gitmek için iki alternatif var. Bunlardan ilki Dışişleri Bakanlığı'nın da 'güvenli yol' olarak gösterdiği Erbil-Kerkük yolu. Devlet Bahçeli , pasaportuna 'Kürdistan' damgası vurdurtmamak ve Kürt bayrağı altında fotoğraf vermemek için Erbil'e inmeyecek. Bahçeli, büyük ölçüde güvenlik sorunu yaşanan Musul-Mahmur-Kerkük yolunu kullanacak. Bu yolda 18 Aralık 2004'de Özel Harekât timi pusuya düşürülmüş ve beş polis hayatını kaybetmişti.

39739

Erbil'le Kerkük arası 70 kilometre. Musul-Kerkük arası ise 140 kilometre. Musul-Kerkük yolu 'kâğıt üzerinde' Irak yönetimine bağlı. Ancak yol üzerindeki Mahmur, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı. Mahmur'un hemen yakınındaki Mahmur mülteci kampı da PKK 'nın insan kaynağı olarak biliniyor. Bahçeli'nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi askerleriyle ilk sıcak teması Mahmur kavşağında olacak. Güvenlik amaçlı kurulan kontrol noktasında Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı güvenlik güçleri araçları durdurarak kimlik kontrolü yapıyor.

Bahçeli ve heyeti Mahmur'daki kontrol noktasından geçtikten sonra bu defa aynı yol üzerindeki 2. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin noktası olan Khaler'de durdurularak kontroller yapılacak. Bahçeli'nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi askerlerine pasaport göstermemek için Musul Başkonsolosluğu'ndan diplomatik dokunulmazlığı olan araç talep ederek Peşmergeleri 'teğet' geçebileceği ifade edildi.

BAHÇELİ AKREDİTE OLMAK ZORUNDA

Kerkük'ün girişindeki üçüncü kontrol noktasında ise Irak Ulusal Ordusu ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi askerleri birlikte görev yapıyor. İlk iki kontrol noktalarında sadece Kürdistan bayrağı varken, Kerkük girişinde Kürt ve Irak bayrakları dalgalanıyor. Kerkük'e girecek siyasi parti temsilcileri ve devlet adamlarının merkezi Bağdat yönetiminden akredite olması gerekiyor. Bahçeli'nin akredite olmaması halinde Kerkük'ün kapısından geri çevrilme ihtimali bulunuyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 'nun akredite olmadan Kerkük'e girmesi, Ankara ile Bağdat arasında soğuk rüzgârlar estirmiş, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin başdanışmanı Abdülhadi el Hasan, "Davutoğlu'nu tutuklama hakkımız var" diyerek tepki göstermişti.

MHP ÜÇ HİLALLE ŞOV YAPMAYI DÜŞÜNÜYOR

MHP Genel Merkezi ise, Bahçeli'nin Kerkük'teki temasları sırasında Türk ve MHP bayrakları açıp açmama arasında gidip-geliyor. Türkmen Milliyetçi Hareket Partisi , Bahçeli'yi Türk ve üç hilalli MHP bayrağı ile karşılamak istiyor. Söz konusu talep MHP yönetimine de iletildi. MHP Genel Merkezi'nin öneriye sıcak yaklaştığı, ancak tepkilerden çekindiği ifade edildi. MHP, Türk ve MHP bayrakları açılmaması yönünde karar verirse, bunun gerekçesi olarak da, "Bahçeli'nin temaslarının başka bir ülkenin egemenlik sınırlar içinde olmasını" göstereceği ifade edildi. Böylece MHP kendi tabanına karşı da, "Bahçeli Kerkük'e gitti ama Kürtlerden çekindiği için Türk ve MHP bayrağı açılamadı" eleştirisinde de kurtulmuş olacak. Kerkük'ün Kürt valisi Necmettin Kerim, MHP bayraklarına izin vermeyeceğini açıklamıştı. Valinin Türkmen bayraklarına tepki göstermeyeceği ifade ediliyor.

  • Yorumlar 11
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89