• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 3 °C

Peşmerge ağır silahlarla Kobanê'ye gidiyor

Peşmerge ağır silahlarla Kobanê'ye gidiyor
Federal Kürdistan'dan Rojava'nın Kobanê kentine askeri teçhizat sevkiyatı başladı.

Federal Kürdistan'dan Rojava'nın Kobanê kentine askeri teçhizat sevkiyatı başladı. 

Edinen bilgiye göre, Kobanê’ye gidecek olan peşmergelerin Katyuşa roketatarların yanı sıra yeni tip Amerikan yapımı uçaksavarlar ve 120, 150, 155, 57, 81 ve 82’lik topları kullanacağı öğrenildi. 

Gönderilecek teçhizatlar arasında askeri araçların yanı sıra, ambulansların da yer aldığı gelen bilgiler arasında.

Üst düzey bir yetkili, peşmergelerin Hewlêr Uluslararası Havalimanı’ndan hareket edeceğini, silahların ise karayoluyla gönderileceğini kaydetmişti.

Federal Kürdistan Peşmerge Güçleri’nin bu gece Hewlêr Uluslararası Havalimanı’ndan hareket edeceği belirtildi. 

53498

Bir peşmerge grup komutanı, peşmerge grubun ilk etapta 3 ay kalacağını, gerektiğinde de bu sürenin uzatılacağı kaydetmişti. 

Perşmergeler, 2 gün önce yola çıkmak için hazır hale gelirken, Türkiye ile yaşanan teknik sorunlardan ötürü geçişleri ertelenmişti. 

53491

Bilindiği üzere, Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin talebi üzerine, Kürdistan Parlamentosu’nda Kobanê’ye peşmerge gönderilmesi için karar çıkarılmıştı. 

Kobanê’de IŞİD’e karşı savaşacak peşmergelerin sayısı konusunda, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) askeri kanadı olan Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) talebi belirleyici etken olmuştu. 

Geçtiğimiz hafta, ABD kargo uçağı, Kobanê’ye, Kürdistan Bölgesi’ne ait silahlar ile tıbbi malzeme ve gıda malzemesini ulaştırmıştı.

KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami Twitter hesabından paylaştığı mesajında peşmerge birliklerinin Erbil'den yola çıktığını ve Silopi üzerinden Kobanê'ye gideceğini vurguladı.

53494

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver Al Jazeera’nin konuyla ilgili yönelttiği soruya, “Peşmerge sağ salim Kobanê’ye gidene kadar açıklama yapmayacağız” şeklinde yanıt verdi.

Fransız Haber Ajansı (AFP), 150'den fazla kişilik bir Peşmerge gücünün Kobanê'ye gitmek üzere Kuzey Irak'taki üslerinden ayrıldığını bildirdi.

53495

Federal Kürdistan Yönetimi'nden bir yetkili AFP'ye
, 80 kişinin karayolunu kullanarak Türkiye üzerinden Kobanê'ye geçeceğini söyledi. Yetkili, 72 kişinin ise uçakla gönderileceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gün içinde, Peşmerge güçlerinin Türkiye'den Kobanê'ye geçişi konusunda "Şu anda siyasi olarak bir sorun yok. Geçişlerin yapılması konusunda da bir sorun yok. Her an geçişler olabilir" demişti.

Çavuşoğlu, "ÖSO'nun Kobanê'ye geçmesi konusunda PYD ile ÖSO arasında, kendi aralarında bir mutabakat sağlandı. Bu konuda da bir sıkıntımız yok. Türkiye de bu konuda gereken yardımı yapacaktır" diye konuştu. (Rudaw, AFP, Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89