• BIST 8876.85
  • Altın 2240.894
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.1251
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 9 °C

Pentagon: 'Suriyeli Kürtlere, bağımsız bir devlet sözü vermedik'

Pentagon: 'Suriyeli Kürtlere, bağımsız bir devlet sözü vermedik'
ABD Savunma Bakanı Esper, IŞİD’e karşı mücadelede için Suriye’de kaldıklarını belirterek, “Suriyeli Kürtlere asla sizi 70 yıldır NATO müttefiği olan Türkiye’nin saldırılarına karşı koruyacağız diye söz vermedik” dedi.

Kaliforniya’da düzenlenen Reagan Ulusal Savunma Forumu'nda konuşan Mark Esper, “Suriye’den askerlerinizi çekmekle Kürtlere ihanet ettiğinizi düşünüyor musunuz?” şeklindeki soruya ise, “Taktik açıdan bu hissiyatı taşıyoruz. Onlarla IŞİD’e karşı savaşta birlikte mücadele ettik kan döktük. Fakat uzaktan baktığınızda biz ortak çıkarlar için orada bulunduk. Elbette IŞİD’in işgal ettiği toprakların büyük bölümünü DSG geri aldı ve çok savaşçı kaybettiler" yanıtını verdi.

Rudaw'ın aktardığına göre, Suriye’de kalma sebeplerinin esasen IŞİD’e karşı mücadele olduğunu vurgulayan ABD Savunma Bakanı, “Ama asla Suriyeli Kürtlere, sonuna kadar orada kalıp onlara bağımsız bir devlet kuracağız diye söz vermedik. Onlara sals 70 yıldır NATO müttefiği olan Türkiye’nin saldırılarına karşı koruyacağız diye söz vermedik. Fakat halen de DSG ile yakından çalışıyor ve müttefikliğimizi koruyoruz” ifadesini kullandı.


Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonunu da değerlendiren Esper, “Biz Türkiye’nin kendi konumunu zarara sokan bir pozisyona girdiğini düşünüyoruz. Suriye’nin kuzeyine yönelik saldırısının yanlış olduğunu düşünüyoruz. Çünkü IŞİD’lilerin hapishanelerden kaçmasına ve bölgede kaosun doğmasına neden oluyor” eleştirisini yöneltti.

Bir ay önce Irak’a ziyarette bulunduğunu hatırlatan Mark Esper, “Başbakan Abdulmehdi ile birçok konuda konuştuk. Irak’ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyduğumuzu yineledim. Biz Irak’ın yıkılmasını istemiyoruz. Onlar bizim ortaklarımız oldu. Bu desteğin karşılıklı devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.

ABD’nin Bağdat’taki Büyükelçilik binasının yakınına birkaç füze atılmasının İran’ın elinin kolayca kendilerine ulaştığı anlamına gelmediğini belirten Esper, “Biz orada Irak ordusuna askeri danışmanlık yapmak ve İran destekli milis grupların uzaklaştırılması için bulunuyoruz. Bugün işsizlik ve yolsuzluk için sokaklara çıkanlar aynı zamanda İran’ın ülkeden çıkmasını da istiyor” görüşünü dile getirdi.

ABD’nin İran’a karşı Ortadoğu’ya 14 bin asker göndereceği şeklindeki haber üzerine sorulan bir soruya yanıt veren Esper, “Ortadoğu’ya 14 bin asker göndermeyi asla tartışmadık ve değerlendirmedik. Savunma Bakanlığı her zaman hasımlarımızın gelecekteki faaliyetlerine yanıt vermeye hazırdır ancak bu haber yanlıştır” karşılığını verdi.

Hürmüz boğazında düşürülen ABD’ye ait İHA’ya ve Suudi Arabistan’daki Aramco’ya saldırıları hatırlatan Esper, “Bölgedeki müttefiklerimizi korumak için gerekirse güç kullanmaya hazırız” vurgusu yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89