• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

PDK: Kerkük’süz Kürd devleti olmaz

PDK: Kerkük’süz Kürd devleti olmaz
PDK Kerkük-Germiyan Parti Meclisi Sorumlusu Selah Delo, Kerkük'de Peşmerge dışında başka bir gücün kalmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.

PDK Kerkük-Germiyan Parti Meclisi Sorumlusu Selah Delo, Kerkük’ün Celewla ile Sadiye gibi olmasına ve Peşmerge dışında başka bir gücün kentte kalmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Kerkük’ün kimliği üzerine çıkan tartışmalar hakkında BasNews’e açıklamalarda bulunan PDK Kerkük-Germiyan Parti Meclisi Sorumlusu Selah Delo, PDK’nin Kerkük’ün kimliği ve savunması konularında ısrarlı olduğunu, Peşmerge’den başka hiç bir gücün kentte bulnmasına müsaade etmeyeceklerini belirtti.

Federal Kürdistan’ın Irak’la aralarındaki en büyük sorunlardan birinin Kerkük sorunu olduğunu dile getiren Delo, ”Kerkük’ün statüsü meselesi Kürdlerin Irak rejimleri ile arasındaki tarihi bir meseledir. Kürdler Kerkük’ten vaz geçmiş olsalardı, bugün yaşanan sorunlarla karşı karşıya kalınmazdı. Kürdler Kerkük’ten vaz geçse Bağdat yönetimi tüm isteklerini yerine getirmeye hazır olur ancak Kürdler hiç bir zaman Kerkük’ün pazarlık konusu yapmamışlardır, yapmazlar” dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (PDK) de 70 yıllık mücadele tarihi boyunca Kerkük konusunda aynı görüş ve tavır sahibi olduğunu ifade eden Selah Delo, ”PDK 70 yıldır Kürd mücadelesinin öncülüğünü yapıyor. Hiç bir zaman Kerkük üzerine yapılan pazarlıkları kabul etmedi. Bu PDK için değişmez bir konudur. Hiç bir zaman Kerkük’ten el çekmez” şeklinde konuştu.

Kerkük’e dışardan halkları getirerek Kerkük Irak’ındır diyenlerin Kerkük’ün kimliğini değiştirmeye güçlerinin yetmeyeceğini belirten PDK Kerkük-Germiyan Parti Meclisi Sorumlusu Selah Delo, sözlerini şöyle sürdürdü;

”Kerkük’süz Kürd devleti olmaz. Kürd devleti Kerkük olmadan yarım kalır. Kerkük’ü savunmak için bu kadar mücadele ediyoruz. Peşmerge Güçleri Kerkük’ün savunması için çelikten duvar olmuş. Ancak bazıları dışardan silahlı gruplar getirerek kentteki huzuru bozmak istiyor. Peşmerge Kerkük’ü koruyamıyor algısı yaratmaya çalışıyor. Ancak biz buna izin vermeyeceğiz. Kerkük’ün Celewla ve Sadiye gibi olmasına müsaade etmeyeceğiz. Bunun için çok ciddi çalışmalarımız var. Peşmerge’den başka bir askeri gücün Kerkük’te bulunmasına müsaade etmeyeceğiz.”

Irak Parlamento Başkanı Selim Cuburi’nin Kerkük ziyareti sırasında ”Kerkük kimliği ile bir Irak kentidir” demiş, bu sözleri kentte bulunan Kürd, Arap ve Türkmenler arasında tartışmalara yol açmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89