• BIST 9079.97
  • Altın 2306.659
  • Dolar 32.3183
  • Euro 35.0385
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 11 °C

Pakistan'da Taliban'a seslendi!

Pakistan'da Taliban'a seslendi!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere geldiği Pakistan'da, Başbakan Yusuf Rıza Gilani ile görüştü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere geldiği Pakistan'da, Başbakan Yusuf Rıza Gilani ile görüştü. Başbakan Erdoğan, görüşmenin ardından Gilani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Erdoğan, "Terörün dini, milleti, ırkı, vatanı yoktur. Kimse din adına insan öldürme yoluna girmesin. Bu asıl yanlış olandır. Din adına bir müslümanı, savunmasız insanları öldürenlerin bunu ne ile izah edeceğini anlamakta zorlanıyorum" dedi.

Erdoğan, Gilani ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde iki ülkenin sorunlarını değerlendirme ve geleceğe hazırlanma fırsatı bulduklarını belirterek şöyle konuştu: "Askeri, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, turizm ve daha birçok alana yönelik konuları görüşme fırsatı bulduk. Askeri alanda savunma sanayine yönelik birçok müşterek atabileceğimiz adımlar var. Ortak yatırımlar olacağı gibi biz Türkiye olarak ne gibi destekler sağlayabiliriz bunları görüştük. Siyasi alanda uluslararası kurum ve kuruluşlar da bugüne kadar ortak hareket edebilme zemini her zaman yakalamış ve birbirine destek olmuş iki kardeş ülkeyiz."

SAVUNMASIZ İNSANLARI ÖLDÜRMEK DOĞRU DEĞİL

Bundan sonraki süreçte de bu dayanışmanın aynı kararlılıkla devam edeceğini anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Çünkü, her iki ülkede de bu irade var. Askeri ve siyasi başlığı gündeme getirirken terörü konuşmamak mümkün değil. Terörle mücadele konusunda ortak platform oluşturma hususunda iki yönetimde de ortak bir irade mevcut. İstihbarat örgütlerimizin sağlıklı bir dayanışması mevcut. Terörün dini, milleti ırkı vatanı yoktur. Kimse din adına insan öldürme yoluna girmesin bu asıl yanlış olandır. Din adına bir müslümanı öldüren savunmasız insanları öldüren insanların bunu nasıl izah edeceğini anlamakta zorlanıyorum."

Erdoğan, konuşmasında, aşırılıklardan uzak tamamen orta yolu tutabilen bir iradeye insanların ihtiyacı olduğunu söyledi. Hangi düşüncede zihniyette olursa olsun bunu yakalamak zorunda olduğumuzu anlatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Demokratik parlamenter sistemlerin de özelliği bu. Halkın iradesine saygı duymak halkın sevgisini kazanabilmek halkın tercihine saygı duymak. Bunu sağlanabildiği bir ülkede birlik beraberlik ve dayanışmanın olacağına inanıyorum sıkıntılı süreci Pakistan gibi biz de yaşıyoruz."

İki ülke arasında ortak siyasi bildiri imzaladıklarını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: "Dayanışmada hızlandırılmış bir süreç devreye girecek. Ekonomik alanda şu ana kadar olan dış ticaret hacmi 741 milyon dolar. Türkiye'nin Pakistan'a verebileceği çok şey var. Pakistan'ın da Türkiye'ye vereceği çok şey var. Bu anlayışla bizim dış ticaretimizdeki süreci hızlandırmamızın önemi büyük."

KÜLTÜR ALANINDA İLİŞKİ ÖNEMLİ

TİKA'nın Pakistan'da açacağı ofisle Pakistan'a daha fazla yardımcı olunacağına dikkat çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kültürel alandaki işbirliğimiz yoğunlaşarak artmaya devam edecek. Kadim bir ortak tarihimiz var. Bunu zenginleştirmemiz lazım. Asya'da bir ortak bakış getirebiliriz. Bunun da çalışmalarını bakanlıklar arasında yürütmekte fayda var."

Turizmde gelinen noktaya da değinen Erdoğan, şunları söyledi: "Biz şu an 26 milyon turist çekebilen bir ülke durumundayız. Bu noktaya turizmi çeşitlendirerek geldik. Sadece deniz, kum denizle limitli kalmadık eğitim sağlık dağ yayla turizmini koyduk. Bunlar sürece ayrı bir güç kattı. Bütün bunlarla birlikte bu dayanışmayı paket turizmle çok farklı bir yere getirebiliriz. Bu Pakistan ziyaretimde yanımda 80 işadamı var. İşadamlarımız sektörlerinde muhataplarıyla görüşme fırsatı bulacaklar. Bugün iş adamları forumunun düzenleniyor olması ziyarete farklı bir önem katıyor, yarın Pakistan Parlamentosu'na hitap edecek olmam da diğer mutlu olduğum bir nokta. Bu fırsatı bana tanıyan senato başkanına teşekkür ediyorum."

Görüşmede ayrıca, terör konusundaki hassasiyetleri paylaştıklarını anlatan Erdoğan, geleceğe yönelik adımları konuştuklarını söyledi. "Özellikle NATO Genel Sekreteriyle bunu paylaştıkları gibi biz Kabil'deki bölge komutanlığını da üstleneceğiz" diyen Erdoğan, "bunu oradaki diğer ortaklarla da paylaşma fırsatımız olacak" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasında, "Kuzey Irak'tan Türkiye'ye geçişler bizi nasıl sıkıntıya düşürüyorsa, Afganistan'dan Pakistan'a geçişlerde bizi sıkıntıya sevk eder" dedi. Bunu ortak çalışmalar ve görüşmelerde hatta gerekirse NATO Genel Sekreteriyle de bizzat görüşerek ne tür tedbirler alacaklarını görüşeceklerini bildiren Erdoğan, "Yeni adımlar atacağız" diye konuştu.

TERÖRLE MÜCADELE ÖNEMLİ

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani ise Erdoğan'ın ziyaretinden duyduğu mutluluğu belirterek, terör konusunu ve terörle mücadele konusunda neler yapılabileceğini görüşmekten dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti. Gilani ayrıca, iki ülke arasında sıkı ilişkilere de dikkat çekerek, işbirliğinin gelişmesinin önemine dikkat çekti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89