• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 13 °C

‘Özgür Gündem’le dayanışma’ davası 15 Aralık’a ertelendi

‘Özgür Gündem’le dayanışma’ davası 15 Aralık’a ertelendi
16 Ağustos’ta kapatılan Özgür Gündem gazetesinin çalışanlarına yönelik gözaltı ve tutuklamalardan sonra gazeteye dışarıdan destek veren akademisyen, gazeteci ve yazarların yargılanmasına bugün başlandı.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği eylemi, gazeteye destek veren akademisyen, gazeteci ve yazarların bir günlüğüne Özgür Gündem’in Genel Yayın Yönetmenliği koltuğuna oturması ile başladı. 7 Ağustos’a kadar süren dayanışma eylemlerine aralarında Hasan Cemal, Aziz Nesin, Şebnem Korur Fincancı, Tuğrul Eryılmaz, Aydın Engin ve Murat Uyurkulak gibi Türkiye kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin de bulunduğu 100 isim katıldı.

Eylem kamuoyunun gündemine ise 20 Haziran’da Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci yazar Ahmet Nesin’in tutuklanması ile geldi. Bu 3 isim gerek yurtiçi gerekse yurtdışında oluşan tepkiler sonucunda bir haftanın ardından serbest bırakılmıştı.

Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği dayanışmasının 9 Ağustos’ta sona ermesinin ardından, Özgür Gündem gazetesi 16 Ağustos tarihinde İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kapatılırken, gazetenin Beyoğlu’ndaki binası da mühürlenmişti. Gazetenin genel yayın yönetmeni Zana Kaya ve Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya da tutuklandı. Gazetenin kapatılmasının ardından gazetenin yazarı Aslı Erdoğan ve Yayın Danışman Kurulu üyesi olan dilbilimci, yazar Necmiye Alpay da tutuklanmıştı.

İlk duruşma Çağlayan’daydı

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılanlar hakkında açılan davaların ilk duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesinde görüldü.

Duruşma saat 11.30’da başladı. Duruşmaya CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, BDP (DBP) eski Milletvekili Hasip Kaplan, birçok yerli ve yabancı gazeteci katıldı.

Duruşma, 15 Aralık tarihine ertelendi

Ayşe Düzkan, Ragıp Duran ve İnan Kızılkaya’nın hakim karşısına çıktığı davada dosyalar birleştirildi. Duruşma 15 Aralık 2016’ya ertelendi.

Eren 22 Eylül, Mavioğlu 29 Eylül’de yargılanacak

Davada DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren 22 Eylül’de, Ertuğrul Mavioğlu 29 Eylül’de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

Kızılkaya her davada sanık koltuğunda oturacak

Özgür Gündem gazetesinin tutuklu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya da her davada sanık koltuğuna oturacak.

3 Mayıs Dünya Basın Günü’nde başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına Hasan Cemal, Şeyhmus Diken, Hasan Hayri Şanlı, Cengiz Baysoy, Dicle Anter, Faruk Balıkçı, Kemal Can, Jülide Kural, Ahmet Nesin, Deniz Türkali, Necmiye Alpay, Çilem Küçükkeleş, Saruhan Oluç, Ertuğrul Mavioğlu, Ahmet Abakay, Hasip Kaplan, İhsan Eliaçık, Yıldırım Türker, Murat Çelikkan, Ayşe Batumlu, Nadire Mater, Aydın Engin, Tuğrul Eryılmaz, İhsan Çaralan, Şebnem Korur Fincancı, Işın Eliçin, Uğur Karataş, Mehmet Güç, Beyza Üstün, Celalettin Can, Sebahat Tuncel, Erol Önderoğlu, Nurcan Baysal, Eşber Yağmurdereli, Ragıp Duran, Melda Onur, Celal Başlangıç, Mustafa Sönmez, Ayşe Düzkan, Uğur Güç, Faruk Eren, Kumru Başer, Nevin Erdemir ve Hakkı Boltan dönüşümlü olarak katılmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89