• BIST 9702
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 9 °C

Osman Baydemir neden tünel kazacak?

Osman Baydemir neden tünel kazacak?
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, birlikte çalışma zamanının geldiğini bunun için gerekirse tünel kazacağını söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "artık birlikte çalışma zamanıdır, kolektif akılla çalışma zamanıdır. Kapı kapanırsa pencere, pencere kapanırsa baca, baca da kapanırsa bu defa tünel kazacağım ve mutlaka içeriye gireceğiz'' dedi.

Baydemir, İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Bediyeler Birliği işbirliğinde Belek'te düzenlenen Belediye Başkanları Eğitim Semineri'nde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in konuşmasını dinledi. Toplantının düzenlendiği otelin çıkışında, elindeki mavi dosyayı kendisine sunan Baydemir'e Bakan Şimşek, konuyu inceleteceğini söyledi.

Gazetecilerin dosyanın içeriğine ilişkin sorularını yanıtlayan Baydemir, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in açtığı dava üzerine iptal edilen ve büyük belediyelerden kesintiye neden olan havuz sistemiyle ilgili itirazı içeren dosyayı sunduğunu belirtti. Havuz sisteminde büyük belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları payda kesintiye gidilerek küçük belediyelere aktarılmasının öngörüldüğünü ifade eden Baydemir, şunları kaydetti:

''Bütün belediyelerimizin içinde bulunduğu bir darboğaz var. Doğrusunu söylemek gerekirse, Hükümetin yaz aylarında belediyelerimizden dört aylığına kesinti yapılmamasına dair uygulaması fena olmayan bir uygulama. Dört aylık zaman dilimi, belediyelerin özellikle yatırım aylarıdır. Sayın Başbakan, Türkiye Belediyeler Birliği toplantısında herhangi bir kesinti yapılmayacağını deklare etmişti ama hem haziran hem mayıs ayı payımızda kesinti yapıldı. Bizimki buna ilişkin bir başvuruydu. Kesintinin temel nedeni de 2003- 2004 yıllarında merkezi hükümet politikaları doğrultusunda havuz sisteminin belediyelere dağıtımında bir uygulama vardı. Özellikle küçük çaplı, bütçesi az olan belediyeleri korumaya dair bir uygulamaydı. Ankara Büyükşehir Belediyesi bunu mahkemeye götürdü ve kazandı. Şimdi belediyelerden bunun kesintisi yapılıyor. Belediyelerde 2.7 milyon TL Haziranda kesildi, eğer kesinti devam ederse 2 milyon TL daha kesilecek bizden. Dolayısıyla yaz aylarında kesintiler devam etmiş olacak. Bu uygulamanın durdurulmasını bekliyoruz, talep ediyoruz. Yazılı başvurularımızı yaptık Sayın Başbakana da iletmiştik. Doğrusunu söylemek gerekirse yaz aylarında kesinti yapılması bizler açısından büyük dezavantaj yaratacaktır. Umuyoruz sayın Bakan bunu dikkate alır. Diğer bütün belediyelerde olduğu gibi bizden de bu paranın kesilmemesi konusunda girişimde bulunur.''

Uygulamanın Hükümet ve Maliye Bakanlığı uygulaması olduğunu hatırlatan Osman Baydemir, şöyle devam etti:

''2003- 2004 yılları arasındaki uygulamada velev ki hukuka aykırılık varsa bile bunun belediyelerden tahsil edilmemesi lazım. Bakanlığın kendi özel fonundan, kendi özel payından karşılanması lazım. Nihayetinde bu talepte bulunan belediyelerimiz değildi. Eğer hukuka aykırılık varsa, belediye paylarından kesilmemesi lazım, bakanlığın bütçesinden kesilmesi lazım. Bu yönüyle de uygulamanın hukuka aykırı olduğunu düşünüyoruz. Sayın bakanımız sağ olsun ilgi gösterdiler. Temennim, kısa zaman dilimi içerisinde hem kesintinin yapılmaması hem de şu ana kadar yapılan kesintilerin iade edilmesi.''

''TÜNEL KAZACAĞIM''

Osman Baydemir, bir gazetecinin İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, belediyelere yönelik partizanlık yapılmadığına ilişkin açıklamasını hatırlatması üzerine şunları söyledi:

''Her ne kadar beş yıllık zaman dilimini geride bıraktıysak da, ikinci beş yıllık zaman dilimi başladı. Açık ve net söylüyorum; artık birlikte çalışma zamanıdır, kolektif akılla çalışma zamanıdır. Kapı kapanırsa pencere, pencere kapanırsa baca, baca da kapanırsa bu defa tünel kazacağım ve mutlaka içeriye gireceğiz. Çünkü bu ev hepimizin. Bu itibarla yeni bir sayfa, yeni bir dönem başlatmamız lazım. Biz var gücümüzle Diyarbakır'ın ekonomik ve sosyal kalkınması için oradaki bütün yurttaşlarımızın daha kaliteli hizmet görmesi için çaba içerisinde olacağız. Hiçbirinizin şüphesi olmasın ki Diyarbakır'ın kalkınması demek, Türkiye'nin kalkınması demek. Herkesten dayanışma ve kolektif akılla birlikte çalışma bekliyoruz.''

Osman Baydemir, önceki günkü toplantıda İçişleri Bakanı Beşir Atalay'la tokalaşması konusunda basına yansıyan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, ''Sayın Bakanımızla son derece nezaket çerçevesinde tokalaştık, hal hatır sorduk. Ayrıca ben kendileriyle de görüştüm, nezaketinde herhangi bir sorun ben görmedim'' dedi.

Baydemir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'ın temizliğine ilişkin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, ''Hepinizi Diyarbakır'a davet ediyorum, pırıl pırıl bir kent. Buyurun gelin Diyarbakır'a, 10-15 gün kalın. Biraz döviz bırakın, biraz harcama yapın kentimize'' diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89