• BIST 9714.66
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 11 °C

Ortadoğu dörtlüsü İsrail-Filistin için toplandı

Ortadoğu dörtlüsü İsrail-Filistin için toplandı
Rusya, ABD, BM ve AB'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsünün toplantısı Moskova'da başlarken, toplantıya İsrail'in inşa edeceği bin 600 konutluk yeni yerleşim yeri damgasını vurdu.

Uluslararası diplomasinin gündeminde Filistin sorunu var. Rusya, ABD, BM ve AB'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsünün toplantısı Moskova'da başlarken, toplantıya İsrail'in Doğu Kudüs'te inşa edeceğini açıkladığı bin 600 konutluk yeni yerleşim yeri damgasını vurdu. Toplantı öncesinde de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bir telefon görüşmesi yaptı. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, "Hepimiz bugün taraflar arasında diyaloğun başlamasını teşvik edecek bazı ortak sonuçlara ulaşmayı umuyoruz" dedi.

12824

Ortadoğu Dörtlüsünün, Ortadoğu sorununun çözüm yolunda kilitlenen mevcut durumu görüşmek için toplandığını kaydeden Lavrov, "Şu ana kadar taraflardan aldığımız yanıtlara baktığımızda bunun yapıcı olacağını umuyorum" diye konuştu.

Moskova'daki toplantının Ortadoğu sorununun çözümü açısından etkili olup olmayacağı yönünde bir öngörüde bulunmaktan kaçınan Lavrov, "Benim geleceği görme gibi bir yeteneğim yok" ifadesini kullandı.

Rusya'daki toplantıya katılanlar, İsrail ve Filistin arasındaki diyalog sürecinin yeniden başlatılması için fikir yürütürken, toplantıya İsrail'in Doğu Kudüs'te yeni yerleşim yeri planı ve Gazze Şeridi'nde artan şiddet olayları damgasını vurdu.

Temaslarda bulunmak ve toplantıya katılmak için dün Moskova'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün İsrail Başbakanı Bünyamin Netenyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail-Filistin barış sürecinin geliştirilmesi için atılabilecek adımları ele aldı.

Netenyahu'nun Sözcüsü Nir Chefetz gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakanın görüşmede, Batı Şeria'da "karşılıklı güven artırıcı adımlar" için hem İsrail hem de Filistinlilerin yapması gerekenleri dile getirdiğini söyledi.

Clinton dün Lavrov, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Orta Doğu Dörtlüsü Özel Temsilcisi Tony Blair ile basına kapalı akşam yemeğinde bir araya geldi. Yemekte hangi konuların ele alındığı konusunda açıklama yapılmadı.

Washington'daki diplomatik kaynaklar da, Netanyahu'nun aramasının uzun süredir beklendiğini, her iki yetkilinin gelecek hafta bir araya gelmeyi kabul ettiklerini belirttiler.

Netanyahu'nun telefonunun beklentileri ne ölçüde karşıladığı ilerleyen günlerde ortaya çıkacak. Netanyahu ve Clinton, gelecek hafta Washington'da bir araya gelecek.

ABD'nin Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell da, haftaya Ortadoğu'ya gidiyor. Mitchell, Netanyahu ve Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşecek. Mitchell'ın bu hafta bölgeye yapması beklenen ziyaret, dolaylı görüşmelerin rafa kalkması nedeniyle iptal edilmişti.

ABD, 1600 konut inşa edilmesi planının geri alınmasını istemişti. Netanyahu'nun bu isteğe ne yanıt verdiği açıklanmadı. İsrail'in açıklanan planı, ABD'nin arabuluculuğunda başlatılması planlanan İsrail Filistin dolaylı görüşmelerinin de ertelenmesine yol açmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89