• BIST 9548.09
  • Altın 2494.418
  • Dolar 32.4867
  • Euro 34.537
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 6 °C

Önder: Müzakere olabilmesinin tek şartı Kürt halkının kararlı duruşu!

Önder: Müzakere olabilmesinin tek şartı Kürt halkının kararlı duruşu!
İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder, imc tv'de Mercek Altı programında Duygu Özel'in sorularını yanıtladı.

İstanbul milletvekili (BDP) Sırrı Süreyya Önder'le 2012 yılında yaşanan önemli gelişmeleri, yeni anayasa sürecini, Kürt sorununda müzakere tartışmalarını, milletvekili dokunulmazlıklarını değerlendirdi.

Önder, hükümetin Kürt sorununa ilişkin politikası konusunda şöyle dedi: "Hükümetin temel yaklaşımı, hiçbir hak vermeden bu meseleyi stabil hale getirmek. Akıl daneleri onlara her seferinde mucizeymiş gibi, silahı ve tasfiyeyi temel alan yaklaşımlar öğütlüyor. Farkında olmadıkları şey şu; bu yaklaşımlar sadece silahlı hareketi büyütür. Başka da bir şeye yaramaz. Hükümetin içerisinde de bunu çözecek, bunu teşhis edecek bir tane akıl yok." 

Arınç'ın "bedduası" 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamalarını da değerlendiren Önder, "Beni rahatsız eden yanı, ona daha önce beddua etmiş olması. Bir insan niye beddua eder bir başka siyasetçiye... Bize beddua etmekten vazgeçmeleri için hepimiz tek tek hikayelerimizi mi anlatacağız?" dedi. 

"Bunlar herkese biat ettirmişler, bir tek BDP diz çökmüyor" 

Hükümet yetkililerinin, "BDP siyaset yapmıyor şeklindeki" söylemlerine de değinen Önder, "Halbuki bunlar hep şirket gibi; liderleri de CEO'ları gibi çalışıyor. Siyaset yapan tek yapı BDP... Bunlar herkese de biat ettirmişler, bir tek BDP diz çökmüyor. Öyle olunca da BDP'ye yöneliyorlar. Eşyaya da, tabiatına da çok uygun bir durum; hiç anlaşılmayacak bir durum yok" dedi. 

CHP'nin Kürt sorununa yaklaşımı: "Olsa da üstüne düşünsek" 

Bir imc tv izleyicisinin twitter'dan sorduğu, "CHP'nin Kürt sorununa yaklaşımı hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna cavap veren Önder, "Keşke bir yaklaşımı olsaydı da biz de üstünde düşünseydik. CHP, bu kafayla Türkiye'de sol seçmeni belli bir miktar daha, bu kabız politikalarıyla sistemin olmaması gereken bir yerinde tutmaya devam eder. Başka da bir işe yaramaz" dedi. 

Dokunulmazlık tartışması 

Dokunulmazlıkların kaldırılamayacağını belirten Önder, "Buna kimsenin gücün yetmez... Bu işler teknik meseleler değildir. Bu işler siyasi meselelerdir. Siyasi meselelerde de bugün BDP seçmeni kadar politik bilinci gelişmiş ve buna sahip çıkan, neye mal olursa olsun sahip çıkan başka bir seçmen bulamazsın. Kafalarının estiği gibi bizim dokunulmazlıklarımızla oynayamazlar. Velev ki kaldırdılar, vız gelir tırııs gider" dedi. 

Bir kez daha milletvekil adayı olmayacağını belirten Önder, "Bunu bir nöbet olarak görüyorum. Bunu bir mesleğe ve kalıcı bir işe dönüştürmemek gerektiğini düşünüyorum" dedi.

  • Yorumlar 8
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89